Maak Klinkende Taal op maat voor jouw organisatie. Met WoordenlijstBeheer. Voeg woorden toe die voor jouw lezers bekend zijn of kenmerk juist woorden als moeilijk.
Met Klinkende Taal meet je de begrijpelijkheid en aantrekkelijkheid van de teksten van je organisatie. Maar je kunt nog een stap verder gaan. Door bijvoorbeeld zelf te bepalen welke ingewikkelde woorden of vaktermen medewerkers wél mogen gebruiken. Woorden waarvan je zeker weet dat jouw klanten of relaties ze begrijpen. Die woorden keurt Klinkende Taal dan goed.
Klinkende Taal markeert onderdelen van je tekst. De software geeft bijvoorbeeld aan wanneer je een (te) lange zin gebruikt. Of wanneer jouw zin ingewikkeld is. En … dan gaat het alleen nog maar over de zinnen. Klinkende Taal analyseert aan de achterkant jouw tekst op tientallen tekstkenmerken. Zo kijkt Klinkende Taal ook naar je woordgebruik. Gebruik je moeilijke woorden in je tekst? Of lange woorden? Of gebruik je veel vaktermen? Klinkende Taal streept ze aan en geeft tips voor verbeteringen.
Hierbij gaat Klinkende Taal uit van een enorme standaard woordenlijst. Klinkende Taal toetst jouw tekst aan de woorden in deze woordenlijst en besluit om een woord in jouw tekst wel of niet te markeren als moeilijk. Het kan dan voorkomen dat je je afvraagt waarom Klinkende Taal een woord onderstreept. Je weet namelijk dat jouw lezers dat woord wel degelijk kennen. Het is in jouw ogen dan misschien ook onterecht (en onnodig) dat Klinkende Taal het woord in jouw tekst aanstreept.”
Een voorbeeld. Stel je schrijft een tekst en je gebruikt het woord ‘akte’. Dan streept Klinkende Taal dit aan als een moeilijk woord. In de algemene woordenlijst staat ‘akte’ namelijk als een moeilijk woord. Maar … je werkt op een notariskantoor en jouw lezers zijn alleen juristen. Dan is het vervelend als Klinkende Taal elke keer het woord ‘akte’ aanstreept als je het gebruikt.
Om dat te voorkomen, kent Klinkende Taal de module WoordenlijstBeheer. Woorden zijn namelijk niet voor iedereen even ingewikkeld of onbekend. Als de lezers van de teksten van je organisatie bekend zijn met bepaalde vaktaal, is het vervelend als Klinkende Taal die vaktermen iedere keer onderstreept. Hetzelfde geldt voor je bedrijfsnaam, productnamen en andere organisatiebekende termen. Dit probleem kun je met WoordenlijstBeheer voorkomen. Je beheert hiermee namelijk de woordenlijst van je organisatie. Je kunt zelf woorden toevoegen die voor jouw lezers bekend zijn of juist woorden kenmerken als moeilijk. Op die manier maak je Klinkende Taal op maat voor jouw organisatie.
Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.
"Wij bedienen mensen van 0 tot 100 jaar oud. En ál die mensen moeten onze teksten begrijpen", vertelt Jasja Sikking.
Lees meerWil je dat jouw klanten de teksten van jouw organisatie begrijpen? Zó lukt dat met de software Klinkende Taal.
Lees meerWelke taalniveaus zijn er? En hoe schrijf je een tekst die lezers met taalniveau B1 snel begrijpen? 11 tips!
Lees meerLoo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]
Lees meerNa 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]
Lees meerIs het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.
Lees meer