Afbeelding bij de functie communicatieadviseur
06 juni 2020: Femke Hainja

Wat doe je als adviseur bij LVE?

Wat doe je eigenlijk als adviseur bij LVE? Wat voor communicatievragen krijg je voor je voeten geworpen? En met wat voor mensen zit je allemaal om tafel? Wij kunnen ons voorstellen dat er een hoop vragen door je hoofd gaan als je bij ons wilt solliciteren. Daarom vroegen we iemand die de antwoorden kent alvast het hemd voor je van het lijf. LVE-adviseur Rob Piëtte vertelt over zijn ervaringen.

Wat doe je als adviseur?

“Eigenlijk heel veel verschillende dingen: acquireren, gesprekken voeren, offertes schrijven, pitchen, presenteren, noem het maar op. Maar het belangrijkste is denk ik dat je klanten adviseert over hele uiteenlopende communicatievragen.”

Wat voor vragen krijg je bijvoorbeeld van klanten?

“Dat is heel verschillend. Maar je kunt bijvoorbeeld denken aan vragen als:

Hoe zorgen we ervoor dat de medewerkers van ons klantcontactcentrum bellers snel én klantvriendelijk helpen?

We krijgen een nieuwe website. We willen dat de teksten hiervoor glashelder zijn én aansluiten bij onze kernwaarden. Kunnen jullie ons hierbij helpen?

Ons besluitvormingsproces moet sneller en transparanter worden, want onze bestuurders komen niet door onze adviesrapporten heen. Hoe zorgen we ervoor dat onze rapporten inhoudelijk kloppen en snel te lezen zijn?

We krijgen erg veel telefoontjes over onze brieven en e-mails. We willen een training organiseren waarin medewerkers leren om heldere brieven en e-mails te schrijven.”

Wat doe je nadat je een vraag binnen hebt gekregen?

“In het kort gaat dat proces zo: ik lees me in de klant in, ik vraag de klant uit (telefonisch of tijdens een afspraak), ik schrijf een offerte die ik helemaal op maat maak, ik bel de offerte na en soms presenteer ik mijn adviezen ook nog bij de klant. Hebben we akkoord? Dan brief ik een trainer of tekstschrijver over de aanpak en schakel ik onze communicatieassistent in om het hele project te plannen en te organiseren. Na het project evalueer ik met de klant hoe alles is gegaan.”

Komen klantvragen altijd vanzelf binnen?

“Nee, niet altijd. Je gaat zelf als adviseur ook actief op zoek naar haakjes om contacten te leggen. Soms is dat met nieuwe klanten. Bijvoorbeeld via LinkedIn of een mailing. En soms leg je contact met bestaande klanten door te polsen hoe alles gaat. Of door ze bijvoorbeeld te verrassen met interessante artikelen.”

Met wat voor mensen zit je vooral om tafel?

“Ook dat verschilt heel erg. Soms heb ik contact met HR-adviseurs die over de opleidingen gaan. Soms met communicatieadviseurs die meer inhoudelijk op de communicatievragen ingaan. En soms zit ik bij managers, burgemeesters of gemeentesecretarissen aan tafel. Het leuke vind ik dat die verschillende mensen ook allemaal andere belangen hebben waar je rekening mee moet houden in je advies. Een manager belicht bijvoorbeeld alleen zijn wensen. En jij moet dan ook de belangen van de afdeling Communicatie in je advies meenemen. Zodat iedereen tevreden is. Dat maakt het werk interessant en uitdagend.”

Wat vind je het leukst aan jouw baan?

“Ik vind het vooral leuk om inhoudelijk mee te denken met de klant. Om hem verder te helpen. Om aan de voorkant al invloed te hebben op een traject. Als trainer of tekstschrijver voer je vooral uit en als adviseur bepaal je in de eerste instantie wat voor traject er komt te liggen. Dat kan alleen een training zijn. Maar dat kan ook een heel traject zijn: van een brainstormsessie tot aan de borging van opgedane kennis. Daarnaast vind ik het leuk dat ik bij veel verschillende klanten kom. En dat ik ze praktische voorbeelden kan geven van dingen die we bij andere organisaties hebben gedaan. Dat levert veel ‘oh-ja-momenten’ op en dat vind ik prachtig!”

Wanneer ben je volgens jou geschikt als adviseur?

“Als je flexibel bent. Snel kunt schakelen. Graag in gesprek gaat. Goed kunt luisteren. Overtuigend bent. Mee kunt denken met de klant. Graag een stapje extra doet. De klantwens weet te vertalen naar een concreet advies. En natuurlijk communicatief sterk bent.”

Meer weten over bij ons werken?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.

  Ja, ik ga akkoord met hetprivacybeleid

  Gerelateerde blogs

  Afbeelding van Daniëlle, Hans en Martijn.

  Loo van Eck en Babbage Company bundelen de krachten

  Lees meer pijltje
  Foto van Hans van Eck

  Hans van Eck stopt bij Loo van Eck

  Lees meer pijltje
  Beeld bij: Loo van Eck krijgt een eigen AI-tool

  Wij werken aan onze eigen AI-tool!

  Lees meer pijltje

  Meer informatie?

  Bel of mail ons gerust. Wij helpen je graag verder.

  Foto van Gonda ter Maaten (meer informatie)
  Gonda ter Maaten
  Receptioniste

  Populaire blogs

  Foto van vakwerkhuisje in Heuvelland

  “Het invullen van Schrijfstijlkompas is essentieel als je de schrijfstijl van je organisatie wilt veranderen”

  Woningcorporatie Krijtland Wonen vertaalt haar kernwaarden naar een concrete schrijfstijl met Schrijfstijlkompas.

  Lees meer pijltje
  Interview Kondor Wessels Amsterdam

  Van pantalon naar joggingbroek

  Klassikaal of digitaal? Van een online training steek je net zoveel op als van een klassikale training, vertelt Daphne Sutherland

  Lees meer pijltje
  Afbeelding bij Cursus Notuleren

  Zo maak je een professionele indruk tijdens het videobellen

  Ga je videobellen? Dan wil je wel een professionele indruk achterlaten. Lees onze tips voor zakelijke Teams meetings en Zoom calls.

  Lees meer pijltje

  Recente blogs

  Beeld bij: Wat doet een copywriter

  Wat doet een copywriter?

  'Op een feestje noemde ik mezelf copywriter. Maar eenmaal thuis begon het te knagen. Kon ik mezelf zomaar zo noemen?'

  Lees meer pijltje
  Beeld bij: Spreken zonder woorden. De kracht van non-verbale communicatie

  Spreken zonder woorden: de kracht van non-verbale communicatie

  Non-verbale communicatie is alle communicatie die niet via woorden verloopt. Denk aan lichaamstaal, maar ook aan de toon waarop je iets zegt.

  Lees meer pijltje
  Beeld bij: Je brief of e-mail afsluiten

  Je e-mail of brief afsluiten? Gebruik deze tips en voorbeelden

  Het afsluiten van je e-mail of brief. Hoe doe je dat? Vermijd clichézinnen en 'houd de deur open voor je lezer'.

  Lees meer pijltje