Wil je dat jouw boodschap blijft hangen? Speel dan in op emoties bij je doelgroep! Een goed verhaal helpt daarbij.
De zelfverzonnen verhalen over 2 vriendelijke heksjes die mijn moeder mij vroeger vertelde. Het gevoel dat ik had toen ik voor het eerst op 11 november langs de deuren mocht om snoep op te halen. Die keer dat ik veel te jong de horrorfilm ‘It’ keek en daarna niet meer in de badkamer durfde te komen (onhandig!).
Terwijl ik andere dingen alweer glad vergeten ben. Hoe je staartdelingen maakt? De leerstof van mijn tentamens in mijn master? Welke grondsoorten Nederland allemaal heeft? Ik weet het niet meer zo goed! Die dingen maakten namelijk minder indruk op me. Raakten me minder persoonlijk. Waardoor ze gewoonweg niet zijn blijven hangen. Wil je dat jouw boodschap wél blijft hangen? Speel dan in op emoties! Die zorgden er namelijk voor dat ik die dingen van vroeger nog zo goed weet. Dat ik ze nog voor me zie. Dat ik het gevoel dat die ervaringen me gaven nog kan oproepen. Hoe je inspeelt op emoties?
Ook in je zakelijke presentaties. De veelgebruikte Engelse term daarvoor is storytelling. Je luisteraars kunnen zich dan niet alleen iets voorstellen bij je boodschap, ze worden er ook door geraakt. Zien je verhaal voor zich. En dingen die je raken, onthoud je beter. Bovendien boeien ze je meer. Alhoewel dat in het geval van ‘It’ van mij niet had gehoeven misschien. Ik heb nog steeds een hekel aan clowns!
Een goed verhaal moet voldoen aan verschillende criteria. Je leest ze hieronder.
Het is uniek en onderscheidend omdat het jouw eigen, ware verhaal is. Je hoeft niks te verzinnen. In een authentiek verhaal hoort het publiek wie je bent en waar je voor staat. Dit maakt je verhaal geloofwaardig. Vertel bijvoorbeeld eens een anekdote uit je eigen leven. Mensen luisteren graag naar persoonlijke verhalen.
Als je mensen in beweging wilt brengen, red je het niet met een PowerPointpresentatie vol abstracte termen. Wil je met jouw organisatie een nieuwe koers varen en wil je mensen enthousiasmeren? Dan inspireer je niemand met: wees proactief! Wees klantvriendelijk! Wees ondernemend! Ik reken op jullie! Want: wat is dat? Hoe ziet het eruit? Er is geen plaatje van. Met een verhaal maak je er een plaatje bij.
Een voorbeeld:
Een vliegtuigmaatschappij wilde sturen op ‘klantgerichtheid’. Het mooiste voorbeeld van ‘hoe ziet dat eruit?’ kwam door een actie van de CEO. Hij vloog zelf eens mee om te kijken hoe het eraan toe ging op een vlucht. Het cabinepersoneel wilde hem First Class laten vliegen: ‘Nee, jongens, zet me tussen de anderen. Reserveer deze plek voor een klant die ervoor betaald heeft of het echt nodig heeft.’ Vervolgens kwam het personeel om de haverklap vragen of hij nog wat nodig had. ‘Nee, jongens, concentreer je alsjeblieft op de klanten.’
Het gaat niet over producten, cijfers of planningen. Het gaat over mensen. Over menselijke emoties. Over menselijk gedrag. Zodat het publiek meeleeft met de dilemma’s en de keuzes van de hoofdpersoon. Het verhaal inspireert en zet aan tot actie. Probeer daarbij beeldend te vertellen. Beschrijf geuren en smaken. Warmte en kou. Wat voelt de hoofdpersoon? Wat hoort hij? Hoe ruikt het? Hoe ziet de situatie eruit?
Het verhaal is compact en bevat 1 boodschap. Het publiek moet die boodschap gemakkelijk kunnen snappen. Het verhaal blijft hangen en nodigt uit om doorverteld te worden.
Als je enkel informeert, krijg je kritische beschouwers: ‘Op slide nummer 4 onderaan zit een foutje. Dat moet niet 20.000 maar 30.000 zijn.’ Of mensen haken af. Als je een verhaal vertelt, krijg je betrokken deelnemers. Mensen verplaatsen zich in de hoofdpersoon, raken emotioneel betrokken, zitten in een film en willen weten hoe het afloopt. En die laatste categorie wil je toch als je presenteert, speecht, pitcht, een gesprek voert of zelfs een tekst schrijft? Niet alleen om je publiek een plezier te doen. Maar ook omdat jouw boodschap op die manier aankomt én blijft hangen.
Succes met vertellen!
Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.
Mensen houden van verhalen. Ze zijn de perfecte verpakking voor je boodschap. Hoe vertel je je verhaal op een boeiende manier?
Lees meerHoe maak je social media teksten die aansluiten bij de snelheid van het medium? En bij de beelden die je gebruikt?
Lees meerVeel mensen vertellen verhalen. Maar hoe krijg je die verhalen ook goed op papier? In deze blog vind je 10 tips voor storywriting.
Lees meerLoo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]
Lees meerNa 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]
Lees meerIs het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.
Lees meer