Verkiezingsprogramma’s zijn vaak veel te lang en veel te wollig. De oplossing: een verkiezingsprogramma in ‘gewone taal’.
Komen de verkiezingen er weer aan? Dan willen alle partijen zo goed mogelijk voor de dag te komen. Met flitsende folders en mooie programma’s die de inwoners aanspreken. Maar hoe zorg je ervoor dat de inwoners jouw programma ook echt lezen? Vaak zijn de teksten veel te lang en de woorden veel te wollig. De oplossing: een verkiezingsprogramma in ‘gewone taal’. Met korte zinnen en makkelijke woorden.
Dus daar ga je ijverig mee aan de slag. Maar als je je stuk dan terugleest … blijkt het nog steeds heel lastig om te lezen! Hoe kan dat? En nog belangrijker: hoe los je het op? Lees hieronder 4 tips!
Een goede schrijver besteedt aandacht aan verschillende tekstniveaus. Dat begint met het nadenken over het doel en de doelgroep van de tekst. Wil je de lezer informeren of motiveren? Denk daarnaast na over de globale structuur van je verkiezingsprogramma. Dit noemen we het macroniveau. Hoe wil je jouw tekst indelen zodat het overzichtelijk is voor de lezer? Bedenk bijvoorbeeld welke vragen jouw doelgroep heeft en beantwoord die in een volgorde die logisch is voor de doelgroep.
Je hebt een globale indeling in gedachten. Nu ga je jouw tekst op mesoniveau bekijken: je zorgt ervoor dat alinea’s goed op elkaar aansluiten. Tussenkopjes helpen daarbij. Zet in een tussenkopje de belangrijkste boodschap van een alinea. En maak het tussenkopje vet. De lezer kan de tussenkoppen scannen en ziet dan in 1 oogopslag waar de tekst over gaat! En wat de belangrijkste standpunten zijn in het verkiezingsprogramma. Het maakt de tekst overzichtelijk en goed leesbaar. Bovendien vindt de lezer zo snel de informatie die hij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld als hij wil weten wat jouw partij op het gebied van milieu of onderwijs van plan is. Erg handig! Bekijk het verschil maar eens:
We moeten ons best doen om de lucht, het water en de grond schoon te houden. Het is belangrijk dat we zuiniger omgaan met energie en water. We kunnen bijvoorbeeld minder lang douchen en niet onnodig lampen laten branden. Op dit moment halen we veel energie uit gas en olie. De energie maakt de lucht vies. Daarom willen we zo veel mogelijk zonne-energie en windenergie.
Het is voor iedereen belangrijk dat er goed onderwijs is. In de gemeente komen er meer scholen waar je kan leren. Een nieuwe school bouwen is niet nodig. Scholen die leegstaan worden eerst gebruikt.
Wij vinden schone lucht, water en grond belangrijk
Wij willen dat iedereen zuinig omgaat met energie en water. Bijvoorbeeld door kort te douchen en lampen uit te doen. We willen energie halen uit de zon en wind. En niet uit gas en olie. Zo houden we de lucht schoon.
Wij willen meer scholen in de gemeente
Wij vinden onderwijs belangrijk. We kijken welke scholen nu leeg zijn. Die scholen gaan we weer gebruiken. Zodat er meer mensen naar school kunnen.
Tijd om in te zoomen op zins- en woordniveau. Oftewel: microniveau. Gebruik makkelijke woorden en schrijf korte zinnen. Maar let op: als het verband tussen de zinnen ontbreekt, raakt de lezer alsnog de kluts kwijt. Geef daarom verband aan met signaalwoorden, zoals: dan, want, daarom, omdat, daarna of bijvoorbeeld.
“Als iemand niet voor zichzelf kan zorgen, moeten anderen dat doen.
Familie, buren of vrienden.
Als dat niet lukt helpt de gemeente.”
“Soms kan iemand niet voor zichzelf zorgen.
Een andere persoon kan dan helpen.
Bijvoorbeeld familie, buren of vrienden.
Kan dat niet? Dan helpt de gemeente.”
Vind je het lastig om te bepalen welke woorden ingewikkeld zijn voor de lezer? Of om te bepalen of een zin te lang is? Dan is Klinkende Taal is een handig hulpmiddel! Dit is een meetinstrument dat je kunt gebruiken voor teksten in Word, Outlook en op het web. Je kiest eerst het taalniveau waarop je jouw tekst wilt schrijven. Bijvoorbeeld taalniveau B1 – het taalniveau dat het grootste deel van de Nederlanders begrijpt. Met 1 druk op de knop checkt Klinkende Taal jouw tekst. Het meetinstrument onderstreept op woord- en zinsniveau waar jouw tekst beter kan. Bijvoorbeeld bij moeilijke woorden en lange zinnen. Maar het programma herkent ook de passieve zinnen (‘er wordt gelezen’) en overbodige hulpwerkwoorden (‘je zou dat kunnen gaan lezen’). Als bonus pakt het meteen de spelling en d/t-fouten mee!
Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.
"Wij bedienen mensen van 0 tot 100 jaar oud. En ál die mensen moeten onze teksten begrijpen", vertelt Jasja Sikking.
Lees meerIn deze blog lees je hoe je een zakelijke brief schrijft die piekfijn in orde is. Met alle onderdelen netjes op de juiste plaats.
Lees meer“Rikke-tikke-tik, mijn computer en ik. Ik kijk naar het scherm met een kennersblik. Ik weet wat ik doe, dat zie je in een ogenblik.”
Lees meerLoo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]
Lees meerNa 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]
Lees meerIs het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.
Lees meer