Beeld bij: De tussen-n
23 september 2021: Loo van Eck

De tussen-n. Weet jij de regels nog?

Weet jij wanneer je een tussen-n schrijft? En wanneer niet?

Als ik het kattebelletje om de nek van onze Henk hoor dan weet ik wat me te doen staat. Ik pak mijn pen met paddestoelen erop en schrijf een kattenbelletje vol lariekoek en apenkool naar die bullenbak van een baas.

Heb je de fouten gevonden?

Je hebt vast al gezien dat niet ieder woord correct geschreven is. Heb je alle fouten gevonden? Ik heb ze in de volgende zin cursief gemaakt en alvast verbeterd.

Als ik het kattenbelletje om de nek van onze Henk hoor dan weet ik wat me te doen staat. Ik pak mijn pen met paddenstoelen erop en schrijf een kattebelletje vol lariekoek en apekool naar die bullebak van een baas.

Dit zijn de regels voor de tussen-n.

Weet jij wanneer je een tussen-n schrijft? En wanneer niet? Dit zijn de regels:

  • Bestaat een woord uit twee zelfstandige naamwoorden? En eindigt het eerste woord in meervoud altijd op ‘en’? Dan schrijf je een tussen-n.
  • Eindigt het meervoud van het eerste woord op een ‘s’ of ‘n’? Dan geen tussen-n.

Er zijn drie uitzonderingen op de regel voor de tussen-n.

We schrijven geen tussen-n als:

  • Het woord in zijn geheel een bijvoeglijk naamwoord is en het eerste deel van de samenstelling een versterkende betekenis heeft (je kunt het vervangen door ‘heel erg’). Bijvoorbeeld: apetrots of beresterk. Heel erg trots en heel erg sterk.
  • Het eerste deel van het woord ‘enig in zijn soort’ is. Oftewel: het verwijst naar iets waar er maar één van is. Zoals maneschijn en zonnestraal. We hebben namelijk maar één maan en één zon.
  • Een van beide delen niet meer herkenbaar is als afzonderlijk woord. Dit noemen we een versteende of vermeende samenstelling. Met een tussen-n leveren deze woorden een raar woordbeeld op. Bijvoorbeeld ‘schattebout’ of ‘ruggespraak’.

Samenstelling met een uh-klank

Om al te rare misverstanden te voorkomen: ik heb het in deze blog over samengestelde woorden waarbij je een ‘uh-klank’ hoort als verbinding tussen de twee woorden. Zo schrijf je in bijvoorbeeld ‘fietsbel’ uiteraard geen tussen-n.

Sommige woorden hebben zelf een ‘n’

In bijvoorbeeld ‘havengebied’ staat er wel een ‘n’ in het midden. Dit terwijl het meervoud van ‘haven’ toch echt ‘havens’ is. En dus op een ‘s’ eindigt. Moet het daarom niet ‘havegebied’ zijn? Nee. Want we halen geen ‘n’ weg als het enkelvoud van het eerste woord eindigt op ‘en’.

Kattenbelletje

Als we het hebben over een belletje dat hangt om de nek van een kat dan schrijven we kattenbelletje, met een -n. We schijven vaak een tussen-n als het eerste deel (in dit geval kat) verwijst naar personen of dieren. Als we het hebben over een kort briefje dan schrijven we kattebelletje, zonder-n. Dit is namelijk een vermeende samenstelling. De herkomst ligt ook niet in ‘kat’ en ‘bel’ maar in het Italiaanse (s)cartabello, dat boekje of register betekent.

Paddenstoel

Hier schrijf je paddenstoel met een tussen-n. Deze samenstelling valt namelijk onder de hoofdregel voor het schrijven van de tussen-n: het eerste deel eindigt niet op een stomme e en heeft alleen een meervoud op -en.

Apekool en bullebak

Apekool en bullebak vallen onder een uitzonderingsregel voor de tussen-n. Dit zijn namelijk woorden die slechts in schijn samenstellingen zijn. Zo is Bulle uit bullebak waarschijnlijk een klanknabootsende vorm van bulderen of bulken.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.

    Ja, ik ga akkoord met hetprivacybeleid

    Gerelateerde blogs

    AllesoverHR en SYNC: opinieonderzoek schriftelijke communicatie

    Lees meer
    Beeld bij: Wat vinden werknemers van de communicatie van hun organisatie

    Wat vinden werknemers van de communicatie van hun organisatie?

    Lees meer
    Beeld bij: Moties en amendementen

    Waarom zien moties en amendementen eruit alsof ze in 1848 zijn geschreven?

    Lees meer

    Meer informatie?

    Stel je vraag aan Jolie. Zij helpt je graag verder.

    Foto van Jolie Verweij (meer informatie)
    Jolie Verweij

    Meer blogs over grammatica

    Beeld bij: Nederlandse spelling en grammatica: voorkom deze fouten

    Nederlandse spelling en grammatica: voorkom deze veelgemaakte fouten

    Lees welke spelfouten we veel tegenkomen. Wat mensen moeilijk vinden aan de Nederlandse grammatica. En gebruik onze tips.

    Lees meer
    Beeld bij: Aan elkaar of los? Zo schrijf je deze woorden

    Aan elkaar of los? Zo schrijf je deze woorden

    Te veel of teveel? Te kort of tekort? Zo ver of zover? Ten slotte of tenslotte? Ten minste of tenminste? Schrijf je dit los of aan elkaar?

    Lees meer
    Afbeelding bij training Spelling & Grammatica

    Werkwoordspelling: vergis je nooit meer in d, t of dt

    Vind je of vindt je? Word je of wordt je? Wanneer schrijf je een woord met een d en wanneer met een t? Ontdek alle regels.

    Lees meer

    Recente blogs

    Loo van Eck en Babbage Company bundelen de krachten

    Loo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]

    Lees meer

    Hans van Eck stopt bij Loo van Eck

    Na 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]

    Lees meer
    Beeld bij: Is het beide of beiden?

    Is het beide of beiden?

    Is het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.

    Lees meer