‘Open en transparant’. We komen het bij veel organisaties tegen in hun kernwaarden. Prachtig natuurlijk. Maar hoe geef je die termen handen en voeten?
Openheid is een belangrijk criterium voor vertrouwen. Dat kunnen we concluderen op basis van de resultaten van een meting van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond van Verzekeraars. Die resultaten geven namelijk aan dat sinds 2009 het vertrouwen in verzekeraars weer fors is gestegen. En dat de belangrijkste reden daarvoor is: de verzekeraars zijn ‘opener’ gaan communiceren over hun diensten.
Niet voor niets staat ‘openheid’ of ‘transparant’ bij de meeste organisaties wel in het rijtje kernwaarden. Prachtig natuurlijk. Maar wanneer bén je dan open en transparant? Hoe geef je die termen handen en voeten? Het is belangrijk om dat soort abstracte termen te vertalen naar concrete schrijfafspraken. Zodat je ook doet wat je zegt.
Schrijf helder. Informeer de lezer volledig. En breng een logische structuur aan in je boodschap.
Hoe ingewikkeld je product of dienst is, bepaalt uiteraard mede hoe ingewikkeld je teksten zijn. Dus bekijk eerst of daar nog wat aan eenvoud te halen is. Vervolgens communiceer je zo eenvoudig mogelijk. Op je website. In je brochures. Op je verschillende social media. In je voorwaarden. In je handleidingen. In je offertes. In je overeenkomst. Kortom: in al je communicatie over je product of dienst.
De kenmerken van helder informatief communiceren zijn:
Laat je belangrijke informatie achterwege voor de klant? Dat valt op. En kan een gevoel van wantrouwen wekken. Waarom zou je überhaupt informatie achterhouden als je te vertrouwen bent? Bovendien: wel zo klantgericht om antwoord te geven op mogelijke vragen van de klant. En de klant niet laten mailen of bellen. Zet dus de bril van de klant op en vraag je af: wat zou ik willen weten? En minstens net zo belangrijk: wat niet? Je bepaalt dus de klantvragen en daar geef je antwoord op.
Geen kleine lettertjes
Probeer zaken die je niet zo onder de aandacht wilt brengen bij de klant niet weg te moffelen. Wees eerlijk en volledig. Dat wekt vertrouwen!
Schotel je je klant een wirwar aan woorden voor? Pagina’s lange teksten met regeltjes of kenmerken? Webpagina’s waarop hij eindeloos naar beneden moet scrollen om daar hopelijk de informatie te vinden die hij zoekt? Of oneindig veel te verwijzen naar bijlage zus en artikel zo? Het nodigt niet uit tot lezen. En dat is niet je doel toch? Bovendien vraagt de klant zich af ‘moet ik dit allemaal doorlezen? Geen zin in. Geen tijd voor. Maar ja: misschien staat er wel belangrijke informatie in?’ Maak het de klant dus zo gemakkelijk mogelijk. Dat scheelt hem tijd. En geeft hem vertrouwen!
Deze tips werken altijd
Ieder communicatiemiddel heeft zijn eigen richtlijnen voor de opbouw. Los daarvan is er een aantal tips waarmee je in iedere tekstsoort overzicht creëert:
Er staat je dus in ieder geval 1 ding te doen: communiceer zo open mogelijk in alle communicatie-uitingen! Zodat je niet alleen betrouwbaar bent, maar ook betrouwbaar overkomt!
Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.
Hoe zorg je tijdens een crisissituatie dat je tekst goed overkomt? Wat moet je opschrijven en wat juist niet? En in welke volgorde? 5 tips!
Lees meerHelp slachtoffers. Accepteer én communiceer je verantwoordelijkheid. En vergeet vooral niet je medeleven te laten zien.
Lees meerEr gebeurt veel online. Dus gemeente Leusden zorgt ervoor dat haar online dienstverlening zo duidelijk mogelijk is.
Lees meerLoo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]
Lees meerNa 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]
Lees meerIs het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.
Lees meer