Zakelijk vloggen gebeurt steeds vaker. Want organisaties willen hun doelgroep een kijkje achter de schermen geven met vlogs. Hun online zichtbaarheid vergroten. Of meer mensen via social media bereiken. Maar hoe maak je zelf een goede zakelijke vlog? Dat is namelijk lastiger dan je denkt …
In Hollywood zijn de taken strak verdeeld. Op een filmset lopen acteurs, cameramensen, scriptschrijvers, regisseurs, editors, technische mensen, promotors … Ga je vloggen? Dan ben jij die hele crew in 1 persoon. Jij bent overal verantwoordelijk voor. Van het schrijven van het script tot aan het promoten van je video. Doe daarom je voordeel met een tip voor iedere rol die je moet vervullen!
Begin niet gelijk ijverig aan je script, maar maak eerst een werkplan. Dat is namelijk de basis voor een goed script. Het zorgt ervoor dat je zakelijke vlog beter aansluit op je kijker. Noteer voor jezelf deze dingen:
– Onderwerp: waar gaat mijn vlog over?
– Doelgroep: voor wie maak in mijn vlog?
– Doel: wat wil ik met mijn vlog bereiken?
Denk daarbij goed na over welke vragen jouw doelgroep heeft over jouw onderwerp. De antwoorden daarop vormen de inhoud van je vlog. Je onderwerp bepaalt dus niet alleen de inhoud van je vlog, maar vooral jouw doelgroep. Zo heeft een starter bijvoorbeeld andere vragen over de aankoop van een huis dan een stel van middelbare leeftijd dat al vaker een eigen huis heeft gekocht. Daar moet je rekening mee houden bij het vloggen. En wil je mensen informeren met je vlog? Of wil je dat ze actie ondernemen? Ook die keuze heeft invloed op de manier waarop je je vlog insteekt.
Omdat we onze telefoon vaak verticaal in onze hand hebben, zijn veel mensen geneigd om ook op die manier te filmen. Zonde! Want veel monteerprogramma’s verwerken dat soort verticale beelden niet goed. Je krijgt 2 zwarte balken aan de zijkant van het beeld en kijkers missen beeldinformatie. Niet professioneel. Houd je telefoon tijdens het filmen dus altijd horizontaal. Doe dit consequent. En let erop dat je niet per ongeluk de microfoon afdekt met je vingers!
Niemand is overal goed in. Dus jij hebt vast ook wel een paar punten die jouw presentatie voor de camera minder krachtig maken. Dat is helemaal niet erg, want je kunt deze punten goed compenseren. Heb je bijvoorbeeld een beetje een saaie, vlakke stem? Dan maakt dat je presentatie minder boeiend om naar te luisteren. Het is lastig om je stem te veranderen. Zorg er dan dus voor dat je je stem compenseert met iets anders wat je vlog boeiend maakt. Speel bijvoorbeeld wat meer met verschillende cameraperspectieven, achtergronden en muziek.
Het kan snel saai worden om lange tijd naar eenzelfde soort beeld te kijken. Zorg er dus voor dat je beelden opneemt met verschillende achtergronden. En knip en plak die op een vlotte manier achter elkaar. Zodat je je kijker blijft boeien met afwisselende beelden.
Je wilt natuurlijk dat jouw vlog je doelgroep bereikt. Dus deel je jouw video via de website en social media. Dan heb je ook een tekst nodig om ervoor te zorgen dat mensen je video überhaupt aanklikken. Mijn tip hierbij: speel in je tekst in op het motief van jouw doelgroep om je vlog te gaan kijken. Het motief van je doelgroep is altijd een wens of een angst. En die verschilt per doelgroep.
Geef je in je vlog tips aan starters die een huis zoeken? Dan is hun angst waarschijnlijk dat ze geen huis gaan vinden in deze markt met veel concurrentie. Je tekst kan bijvoorbeeld zijn:
‘Weer een huis aan je neus voorbij zien gaan? In deze vlog geef ik je 5 tips om je optimaal voor te bereiden op het kopen van een huis. Zodat je de concurrentie voor bent!’.
Is je vlog juist voor mensen die hun eigen huis ook nog moeten verkopen? Dan kun je bijvoorbeeld inspelen op hun wens om zo snel mogelijk in het nieuwe huis te trekken:
‘Tuin op het zuiden. Hoge plafonds. Ruime kamers … Je hebt een prachtig nieuw huis op het oog. Hoe verkoop je je eigen huis zo snel mogelijk, zodat je snel in je nieuwe huis kunt trekken? 5 tips!’.
Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.
“Onze huurders zijn studenten van allerlei verschillende nationaliteiten, dus kiezen wij steeds vaker voor beeld."
Lees meerWanneer is een infographic een goed idee? En hoe maak je een leuke visual die ook duidelijk is? Lees het in deze blog, met veel voorbeelden.
Lees meerIn 9 stappen naar visuele communicatie. Waar begin je? Hoe vertaal je tekst naar beeld? En veel meer ...
Lees meerLoo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]
Lees meerNa 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]
Lees meerIs het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.
Lees meer