Beeld bij: Als je haar maar goed zit: tips voor een professioneel videogesprek
06 augustus 2020: Marjon Leemborg

Als je haar maar goed zit! 5 tips voor een professioneel videogesprek

Sinds we massaal thuiswerken zijn we digitaler dan ooit. Daar horen ook videogesprekken bij. Of het nou via Zoom, Teams, WhatsApp of Whereby is. Deze 5 tips voor videogesprekken helpen je om het beste uit je videogesprekken te halen. Even lachen naar de camera!

Fijn hè, dat je niet meer in de file hoeft te staan voor dat ene overleg? Lekker hè, niet meer haasten om op tijd te zijn? Je bent tegenwoordig met 1 druk op de knop bij je afspraak. Op de juiste plek, op tijd én op je best. Tenminste, als je deze tips volgt.

Tip 1. Log op tijd in voor je videogesprek

Test je verbinding op tijd. Meld je het liefst 10 minuutjes van tevoren aan voor je digitale vergadering. Blijkt dat je nog iets moet installeren bijvoorbeeld? Dan heb je daar nog rustig de tijd voor.

Tip 2. Zorg voor goed beeld tijdens je videogesprek

Dat betekent:

Zet je camera op ooghoogte

Kijk het liefst recht in de camera. Dus film jezelf niet van bovenaf of van onderaf. Dat levert niet altijd de meest charmante plaatjes op. Ook is het fijn als je op ‘gelijke hoogte’ zit als je gesprekpartner.

Kies een goede achtergrond

Dat betekent geen stapel wasgoed of een kast vol rommel. Dat betekent wel een gezellige plank met boeken of een plant. Zoek de beste balans tussen niet te veel afleiding, maar wel een beetje sfeer. Is het op jouw thuiswerkplek echt even geen optie om te vergaderen met spelende kinderen in de buurt en een bellende partner naast je? En beland je in de schuur of in een hoekje op een rommelige zolder? Maak dan gebruik van een fictieve fotoachtergrond of maak je achtergrond vaag. Veel programma’s, zoals Teams, hebben die mogelijkheid.

Voorkom tegenlicht

Zorg dat je niet met je rug voor een raam zit bijvoorbeeld. Je wordt dan een donker silhouet. Dat is vervelend voor je gesprekpartner.

Zet je telefoon, tablet of laptop op een stabiele ondergrond

En hou deze dus niet in de hand op je schoot als je belt. Bewegend beeld leidt af en is onrustig voor je gesprekpartner.

Ga niet te dicht met je gezicht voor het scherm zitten

Houd een beetje afstand. Zorg het liefst dat ook een deel van je schouders in beeld is. Het is fijn als je gesprekpartner ook wat van je lichaamstaal kan zien. Net alsof je tegenover elkaar aan tafel zit.

Tip 3. Zorg voor goed geluid tijdens je videogesprek

Jij wilt je gesprekspartner goed kunnen horen. En je wilt dat je gesprekspartner jou goed kan horen. En niet je zoontje van 2 die weigert zijn ochtenddutje te doen. Of de wasmachine die net begint te centrifugeren. Dus zoek een plek op waar je bijvoorbeeld de deur dicht kunt doen. Of druk jezelf op ‘mute’ als je niet aan het woord bent. Zodat je gesprekspartner geen last heeft van bijgeluiden.

Tip 4. Print belangrijke informatie van tevoren uit

Je bent misschien gewend om vanaf je beeldscherm te werken, ook tijdens een overleg. Of je wilt niet te veel printen (safe the trees, heel goed). Maar als je videobelt, dan kan het lastig zijn om te schakelen tussen je documenten op je beeldscherm en je gesprekpartners. Ook is het voor je gesprekspartner minder fijn als je ogen steeds van links naar rechts over het scherm vliegen. Je voert een natuurlijker gesprek als je kijkt naar papieren die voor je liggen. Zorg daarom dat je de belangrijkste informatie in ieder geval toch even print.

Tip 5. Vergeet je kop koffie niet

En wissel je favoriete, verschoten sweater op tijd om voor een net shirt of een leuk topje. Je bent er helemaal klaar voor. Veel plezier!

Wil je oefenen met het voeren van goede gesprekken?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.

  Ja, ik ga akkoord met hetprivacybeleid

  Gerelateerde blogs

  Beeld bij: Wat vinden werknemers van de communicatie van hun organisatie

  Wat vinden werknemers van de communicatie van hun organisatie?

  Lees meer
  Beeld bij: Onze vergaderingen zijn een feestje

  Onze vergaderingen zijn een feestje!

  Lees meer
  Beeld bij: Kan die ene praatgrage collega alsjeblieft zijn mond houden

  “Kan die ene praatgrage collega álsjeblieft zijn mond houden?”

  Lees meer

  Meer informatie?

  Stel je vraag aan Jolie. Zij helpt je graag verder.

  Foto van Jolie Verweij (meer informatie)
  Jolie Verweij

  Meer blogs over goede gesprekken voeren

  Afbeelding bij Cursus Notuleren

  Zo maak je een professionele indruk tijdens het videobellen

  Ga je videobellen? Dan wil je wel een professionele indruk achterlaten. Lees onze tips voor zakelijke Teams meetings en Zoom calls.

  Lees meer
  Beeld bij: Een telefoongesprek voeren is topsport

  Een telefoongesprek voeren is topsport!

  Tijdens een telefoongesprek wil je je gesprekspartner te woord staan op een manier die bij de uitstraling van je organisatie past.

  Lees meer
  Beeld bij: gesprekstechnieken voor betere zakelijke gesprekken

  Gesprekstechnieken voor betere zakelijke gesprekken

  Je wilt dat je zakelijke gesprekken vloeiend en natuurlijk verlopen. Hoe doe je dat? Welke gesprekstechnieken gebruik je daarvoor?

  Lees meer

  Recente blogs

  Loo van Eck en Babbage Company bundelen de krachten

  Loo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]

  Lees meer

  Hans van Eck stopt bij Loo van Eck

  Na 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]

  Lees meer
  Beeld bij: Is het beide of beiden?

  Is het beide of beiden?

  Is het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.

  Lees meer