Beeld bij: Storywriting: hoe schrijf je een boeiend verhaal
21 oktober 2019: Loo van Eck

Storywriting: hoe schrijf je een boeiend verhaal?

Storytelling. Dat begrip hoor je overal. Steeds meer mensen vertellen verhalen om hun publiek te raken tijdens een presentatie. Maar hoe krijg je dat verhaal ook goed op papier? In deze blog lees je alles over storywriting.

Als je je publiek, je collega’s, je managementteam of je klanten in het hart wilt raken. En hen in beweging wilt brengen. Dan is een standaard presentatie niet genoeg. Iedereen weet inmiddels dat daar meer voor nodig is. Storytelling om precies te zijn. Maar als je je verhaal eenmaal in het hoofd hebt … hoe schrijf je het vervolgens ook goed op? Echte schrijfregels bestaan daar niet voor. Maar ik kan je wel een paar schrijftips geven. Hieronder vind je er 10!  

Storywriting – tip 1: begin gewoon met schrijven

De enige manier om een verhaal te schrijven is door woorden op papier te zetten. Niet jarenlang mijmeren over die briljante openingszin, gewoon beginnen. Voor mij werkt het goed om tijd af te bakenen. Daar houd ik mezelf aan, ook als ik geen zin heb. Discipline is belangrijker dan inspiratie. Of vervang de uren voor de televisie door schrijfuren. Veel mensen hebben dan opeens tijd voor een omvangrijk oeuvre.

Storywriting – tip 2: stop met het zoeken naar avontuur

Een geruststelling: je hoeft niet groots te leven om groots te schrijven. ‘Echt gebeurd’ is geen garantie voor een goed verhaal. Meestal juist niet zelfs. De werkelijkheid is absurder en toevalliger dan de romanwerkelijkheid. “Het gaat om wat je achterlaat op papier,” zei schrijfster Zadie Smith in een interview.

Storywriting – tip 3: leer van anderen hoe je goede verhalen schrijft

Gelukkig zijn er al een paar boeken geschreven. Leer daarvan. Herlees scènes die je goed of juist slecht vindt. Welke keuzes maakte de schrijver? Wat mij heeft geholpen: sla een willekeurige bladzijde open uit een favoriet boek. Schrijf een paar zinnen over, sla dan het boek dicht en schrijf door. Opeens schrijf je met een andere stem. Zo leer je wat je zelf anders doet.

Storywriting – tip 4: stop geen clichés in je verhaal

Dromen, onweersbuien of vastgebonden vrouwen in een druppelende kelder … Pas op voor clichés en de makkelijkste weg. Als je een vastgebonden vrouw nodig hebt om mee te beginnen, dan schort er iets aan de opbouw. Dromen zijn een goedkoop trucje om iets vaags over het innerlijk te vertellen. Echt spannende scènes hebben geen onweersbuien nodig, maar doen het ook uitstekend bij een zonnetje.

Storywriting – tip 5: schrijf niet alledaags

Als schrijver is je instrumentarium beperkt: 26 letters. Probeer daar echter alles uit te halen wat erin zit. Ontdek je eigen stijl. Een nieuw boek moet onderscheidend zijn van alle andere. In het laatste boek van Tommy Wieringa las ik bijvoorbeeld de zin: ‘Zijn schouders zijn een kleerhanger voor het trainingsjasje dat hij draagt.’ Kijk, dan doe je iets met taal.

Storywriting – tip 6: bezoek musea

Veel kunstenaars zijn meesters in het kiezen van hét dramatische moment. Je wordt als bezoeker het schilderij ingetrokken. Zo werkt het ook met een goed verhaal. Beschrijf juist die schilderij- of fotomomenten. Bij mij thuis hangt een foto van fotografenkoppel Formento & Formento. Die foto is de weergave van een prachtige roman.

Storywriting – tip 7 omarm ontevredenheid tijdens het schrijven

Vergis je niet: schrijven is vaak frustrerend. Het is belangrijk om die frustratie om te zetten in creativiteit. Frustratie laat je namelijk zien waar de pijnpunten zitten in je verhaal. Juist daar zit de kans om het nog beter te doen. Accepteer dat je nooit helemaal tevreden bent. Alleen slechte schrijvers denken dat hun werk heel goed is.

Storywriting – tip 8: gebruik nooit de woorden ‘letterlijk’ en ‘figuurlijk’ in je verhaal

Allereerst omdat ze lelijk zijn. Daarnaast heb je ze niet nodig, omdat je daarmee uitlegt wat je net hebt beschreven. Tot slot omdat veel mensen ze verkeerd gebruiken. Een kamer waarin de muren letterlijk op je afkomen is hoogst onwaarschijnlijk. Of je moet op de set van een horrorfilm beland zijn.

Storywriting – tip 9: ga wandelen of fietsen om inspiratie op te doen

Alcohol of eenzame opsluiting maakt je geen goede schrijver. Beweging wel. Als ik niet meer weet hoe het verder moet, ga ik wandelen of fietsen. Dan krijg ik altijd een nieuw licht op mijn verhaal. Wat ook werkt: schrijf aan het einde van je schrijfdag alvast de eerste zin van de volgende scène. Dan hoef je nooit met een leeg vel te beginnen.

Storywriting – tip 10: ontdek je eigen regels

Niemand kan je vertellen hoe je een goed verhaal schrijft. Iedereen doet het anders. Geniet, houd vol en blijf kritisch op je eigen werk. Schrijven is niet veel anders dan het ontdekken van je eigen stijl, iedere zin opnieuw.

Wil je leren hoe je een goed verhaal vertelt?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.

  Ja, ik ga akkoord met hetprivacybeleid

  Gerelateerde blogs

  Opinieonderzoek schriftelijke communicatie

  Opinieonderzoek schriftelijke communicatie: fouten kosten tijd en geld

  Lees meer pijltje
  Foto bij opinieonderzoek schriftelijke communicatie

  AllesoverHR en SYNC: opinieonderzoek schriftelijke communicatie

  Lees meer pijltje
  Beeld bij: Wat vinden werknemers van de communicatie van hun organisatie

  Wat vinden werknemers van de communicatie van hun organisatie?

  Lees meer pijltje

  Meer informatie?

  Stel je vraag aan Jolie. Zij helpt je graag verder.

  Foto van Jolie Verweij (meer informatie)
  Jolie Verweij

  Lees ook onze tips over storytelling

  Kaft What's your story

  Boekje: Storytelling in 16 stappen

  Soms is het beter om een verhaal te vertellen in plaats van een tekst te schrijven. We leren je hoe. In 16 stappen.

  Lees meer pijltje
  Beeld bij: Storytelling: met deze 8 tips kun je direct zelf aan de slag

  Storytelling: met deze 8 tips kun je direct zelf aan de slag

  Storytelling is misschien wel de meest effectieve manier van communiceren. Lees onze 8 tips. En ga direct zelf aan de slag.

  Lees meer pijltje
  Beeld bij: 3 tips die je kunt afkijken van een geweldige presentator

  3 tips voor storytelling die je kunt afkijken van een geweldige presentator!

  Wil je weten hoe je een verhaal vertelt. Deze 3 storytellingtips kun je afkijken van een geweldige presentator!

  Lees meer pijltje

  Recente blogs

  Beeld bij: Wat doet een copywriter

  Wat doet een copywriter?

  'Op een feestje noemde ik mezelf copywriter. Maar eenmaal thuis begon het te knagen. Kon ik mezelf zomaar zo noemen?'

  Lees meer pijltje
  Beeld bij: Spreken zonder woorden. De kracht van non-verbale communicatie

  Spreken zonder woorden: de kracht van non-verbale communicatie

  Non-verbale communicatie is alle communicatie die niet via woorden verloopt. Denk aan lichaamstaal, maar ook aan de toon waarop je iets zegt.

  Lees meer pijltje
  Beeld bij: Je brief of e-mail afsluiten

  Je e-mail of brief afsluiten? Gebruik deze tips en voorbeelden

  Het afsluiten van je e-mail of brief. Hoe doe je dat? Vermijd clichézinnen en 'houd de deur open voor je lezer'.

  Lees meer pijltje