Beeld bij: 6 tips waarmee je een goede speech schrijft
07 december 2021: Maarten van der Lugt

6 tips waarmee je een goede speech schrijft

Speechen is best spannend. Daarom is een goede tekst voor je speech onmisbaar. Maar hoe schrijf je een goede tekst? Lees de tips in dit artikel en verras je luisteraars met een boeiende speech.

De zaal zit bomvol. Tientallen grote ogen kijken je aan. Alle oren zijn gespitst. Je haalt een keer diep adem. En je voelt dat alle aandacht op jou gericht is. Nu is het jouw beurt. Vol verwachting hangen de luisteraars aan je lippen. Nog wel. Maar hoe houd je hun aandacht vast tot het laatste woord? Oftewel: hoe geef je een boeiende speech?

1. Een goede opening is onmisbaar voor een sterke speech

“Wie van jullie moest vanmorgen ook zo krabben?” Steek je hand eens op. “Hadden jullie ook jeuk, ja?” Oké, een flauw grapje. Maar je hebt wel meteen de aandacht van het publiek te pakken. Een goede opening is onmisbaar voor een sterke speech. Omdat je daarmee de aandacht trekt. Spreek de luisteraars letterlijk aan. Betrek ze bij je verhaal. Stel een vraag. Of begin met een vooroordeel: “Als er 1 vlokje sneeuw valt, staat heel Nederland meteen op zijn kop.”

2. Weet wie je voor je hebt tijdens het speechen

Het lijkt een open deur. Want je kent je medewerkers toch zeker wel? Laat dat dan ook merken! Dat verhaal dat je voordroeg in het MT-overleg kun je nu echt niet hergebruiken. Welke functies hebben je luisteraars? Wat is hun leeftijd? Komen ze vrijwillig naar je verhaal luisteren of is het een ‘moetje’ op de kerstbijeenkomst? Sta even stil bij de belevingswereld van de luisteraars. Bij hun wensen en angsten. En speel daaropin door pakkende voorbeelden aan te halen.

3. Van witte substantie naar sneeuw: wees concreet

Vaak wil je in een kerstspeech terugblikken op het jaar. Maar pas op dat je niet blijft hangen in termen als ‘koerswijziging’. En kijk niet vooruit via een nieuwe ‘beleidsvorming’. Leg met voorbeelden uit wat je precies bedoelt. Wat betekent die koerswijziging voor jouw medewerkers? Wat gaat er precies veranderen? Maak de situatie of het probleem tastbaar voor de luisteraars.

4. Gebruik korte zinnen voor meer spanning in je speech

Korte zinnen. Ze zijn fijn om te lezen. Én om naar te luisteren. Bovendien zijn korte zinnen een handig stijlmiddel om spanning op te bouwen in je speech. Ze voorkomen dat je luisteraars wegdromen naar wat ze vanavond gaan eten en wie ze zo na de borrel nog even willen spreken, want aan die ellelange zin lijkt geen einde te komen … Weg aandacht. En laat de luisteraar dan maar weer eens de focus vinden om terug het verhaal in te komen.

5. Zorg voor herhaling. Zorg voor herhaling.

Herhaling? Dat is toch eigenlijk overbodige informatie? Dat klopt! In tekst vaak wel. Maar in een speech kan herhaling jouw verhaal sterker maken. Kies bijvoorbeeld een uitspraak die je in elk onderwerp terug laat komen. Benadruk je punt. Denk aan ‘I have a dream’ van Martin Luther King. Of ‘Change will come’ van Barack Obama. Bonus: de luisteraar onthoudt jouw boodschap.

6. Tot slot: versier je speech met een verhaal

Een verhaal dat het publiek aanspreekt. Zorg ervoor dat jouw speech geen opsomming van droge feiten wordt. Maar verpak ze in een mooi verhaal. Een persoonlijk verhaal. Of zelfs een echt kerstverhaal. Bedenk een plaats en 1 of meer personages. Laat personages bijvoorbeeld het jaar met alle veranderingen opnieuw beleven. Wat is er voor hen veranderd? Hoe voelen zij zich daardoor? Een verhaal blaast je speech leven in! Het zorgt voor concrete voorbeelden waarin de luisteraars zich kunnen herkennen. Dit noemen we met een mooi woord ‘Storytelling’.

Heb je hulp nodig bij het schrijven van een boeiende speech?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.

    Ja, ik ga akkoord met hetprivacybeleid

    Gerelateerde blogs

    Opinieonderzoek schriftelijke communicatie: fouten kosten tijd en geld

    Lees meer

    AllesoverHR en SYNC: opinieonderzoek schriftelijke communicatie

    Lees meer
    Beeld bij: Wat vinden werknemers van de communicatie van hun organisatie

    Wat vinden werknemers van de communicatie van hun organisatie?

    Lees meer

    Meer informatie?

    Stel je vraag aan Jolie. Zij helpt je graag verder.

    Foto van Jolie Verweij (meer informatie)
    Jolie Verweij

    Meer blogs over speechen en presenteren

    Interview speechen Toyota

    Op de zolderkamer van Michael ontstond een boeiende speech voor Toyota

    Saai. Abstract. Veel cijfertjes. Zo klonk de speech van het management een paar jaar geleden. Dat moest dit jaar anders!

    Lees meer
    Beeld bij: Storytelling: met deze 8 tips kun je direct zelf aan de slag

    Storytelling: met deze 8 tips kun je direct zelf aan de slag

    Storytelling is misschien wel de meest effectieve manier van communiceren. Lees onze 8 tips. En ga direct zelf aan de slag.

    Lees meer
    Kaft What's your story

    Boekje: Storytelling in 16 stappen

    Soms is het beter om een verhaal te vertellen in plaats van een tekst te schrijven. We leren je hoe. In 16 stappen.

    Lees meer

    Recente blogs

    Loo van Eck en Babbage Company bundelen de krachten

    Loo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]

    Lees meer

    Hans van Eck stopt bij Loo van Eck

    Na 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]

    Lees meer
    Beeld bij: Is het beide of beiden?

    Is het beide of beiden?

    Is het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.

    Lees meer