Beeld bij: Zo vergroot je de online zichtbaarheid van je organisatie
30 juni 2020: Loo van Eck

Met deze tips vergoot je de online zichtbaarheid van jouw organisatie

Hoe vergroot je de online zichtbaarheid van jouw organisatie? Met 5 praktische tips helpen we je je socialmedia-marketing flink te verbeteren.

Hoe vergroot je de online zichtbaarheid van jouw organisatie op social media? Dat is een goede vraag. Een logische ook! Want voor veel bedrijven zijn de social media dé manier om de doelgroep te bereiken. Maar … wat voor berichten plaats je op social media? En hoe moeten die berichten eruitzien? Ik dit artikel geef ik je 5 praktische tips om goede content voor social media te maken. 

De tips bespreek ik aan de hand van een fictief bedrijf: Shoeshine

Shoeshine is een online schoenenwinkel die een nieuw schoenenmerk aan haar collectie heeft toegevoegd: Walker. Dit Schotse merk produceert exclusieve schoenen die gemaakt zijn voor ruige omgevingen. Ideaal voor buitenmensen dus. De eigenaar vraagt zich af hoe hij dit nieuwe merk het best kan promoten op social media.

Socialmediatip 1. Maak een werkplan voor je socialmediabericht

Dit klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Sterker nog, het maakt jouw taak alleen maar gemakkelijker. Een werkplan is namelijk niets meer dan een kort overzicht. Hierin staat het onderwerp, het doel en de doelgroep van jouw bericht. Het is belangrijk om dit helder te hebben vóórdat je begint met schrijven. Bedenk vervolgens waarom je volgers jouw bericht moeten lezen. Wat maakt jouw bericht de moeite waard? Houd dat in je achterhoofd als je gaat schrijven.

Tip 1 voor Shoeshine

Het werkplan voor Shoeshine kan er als volgt uitzien:
– Onderwerp: de toevoeging van Walker aan de collectie
– Doel: Walkerschoenen verkopen
– Doelgroep: actieve buitenmensen

Socialmediatip 2. Kies je socialmediakanaal

Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Youtube; de keuze is reuze. Maar hoe maak je de juiste keuze? Dat hangt van 2 dingen af: het doel en de doelgroep. Vraag je allereerst af wat het doel is van je bericht. Wil je kennis delen (LinkedIn, Twitter) of wil je juist je imago versterken (Facebook, Instagram)? Ga vervolgens na hoe de doelgroep eruitziet. Bestaat de doelgroep vooral uit jongeren (YouTube) of zakenrelaties (LinkedIn)? Focus je alleen op die kanalen die relevant zijn voor jouw doel en doelgroep.

Tip 2 voor Shoeshine

Shoeshine wil graag de nieuwe Walkers promoten onder wandelaars. Niet alleen om meer omzet te genereren, maar ook om haar imago te versterken. Het is namelijk een goede manier om te laten zien dat Shoeshine over een brede collectie beschikt. In dit geval lijken Facebook en Instagram de beste kanalen voor hun berichten.

Socialmediatip 3. Gebruik een pakkende schrijfstijl

De gouden tip: houd het kort. Gebruik punten in plaats van komma’s. Dit leest namelijk veel prettiger. Bovendien maak je de boodschap hierdoor krachtiger. Zorg er ook voor dat je geen ingewikkelde zinnen en woorden gebruikt. Zo is je bericht voor iedereen begrijpelijk. Schrijf ten slotte lezersgericht. Vertel je verhaal niet vanuit de wij- of ik-vorm, maar vanuit de jij- of u-vorm.

Tip 3 voor Shoeshine

Een lezersgericht bericht begint bij het verplaatsen in de lezer. Waarom is het voor de lezer de moeite waard om het bericht te lezen? Dat is het niet per se omdat Shoeshine haar collectie uitbreidt (voorbeeld 1), maar omdat de klant een nieuw soort schoen kan kopen (voorbeeld 2). Kijk maar eens naar het verschil tussen de volgende voorbeelden:

Voorbeeld 1 (wij-vorm)
“Nieuw! We hebben onze collectie uitgebreid met het Schotse schoenmerk Walker. Bekijk ons complete aanbod in de webshop!”

Voorbeeld 2 (je-vorm)
“Nieuw! Vanaf vandaag vind je in onze collectie ook de nieuwste Walkers. Shop ze in onze webshop!”

Socialmediatip 4. Voeg een afbeelding toe

Wist je dat een bericht met een afbeelding 94% beter bekeken wordt dan een bericht met alleen tekst? Zorg daarom altijd voor een passende afbeelding bij je bericht. Zo bereik je meer mensen. Denk er hierbij wel om dat de afbeelding van goede kwaliteit is. Houd dus rekening met scherpte en diepte, maar eventueel ook met de hoogte van de horizon.

Tip 4 voor Shoeshine

De Walkers zijn de perfecte schoenen voor buiten. Dat is het belangrijkste kenmerk van deze schoenen. De foto bij het bericht moet dit kenmerk ondersteunen. Een mooie manier om dit te doen, is bijvoorbeeld door een natuurfoto met de Walkers daarop toe te voegen.

Socialmediatip 5. Monitor je socialmediabericht

Klaar is kees. Of toch niet? Het is belangrijk om je bericht te volgen zodra je het hebt geplaatst. Misschien heeft iemand een vraag over je boodschap. Of misschien ontstaat er een discussie. Haak hier dan op in, zodat je het contact met je volgers versterkt.

Tip 5 voor Shoeshine

Bij een product zoals een schoen draait veel om smaak. Sommige klanten zullen het nieuwe schoenenmerk waarderen, anderen misschien niet. Het is belangrijk dat Shoeshine aandacht geeft aan zowel positieve als negatieve reacties. Bijvoorbeeld zo:

Voorbeeld 1 (positief)
Reactie klant: “Hier heb ik lang naar uitgekeken. Fijn dat ik mijn favoriete wandelschoenen nu ook kan kopen bij mijn favoriete schoenenwinkel!”
Reactie Shoeshine: “Leuk om te horen dat je zo enthousiast bent. Veel wandelplezier!”

Voorbeeld 2 (negatief)
Reactie klant: “Ik heb nu 2 keer schoenen van dit merk bij een andere schoenenzaak gekocht. Beide keren waren ze binnen 2 maanden versleten. Van mij had dit merk dus niet aan de collectie hoeven worden toegevoegd.”
Reactie Shoeshine: “Vervelend om te horen dat je slechte ervaringen hebt met Walker. We hopen dat je wel wat kunt vinden in de rest van onze collectie.”

Wil je jouw socialmedia-marketing versterken?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.

  Ja, ik ga akkoord met hetprivacybeleid

  Gerelateerde blogs

  Opinieonderzoek schriftelijke communicatie

  Opinieonderzoek schriftelijke communicatie: fouten kosten tijd en geld

  Lees meer pijltje
  Foto bij opinieonderzoek schriftelijke communicatie

  AllesoverHR en SYNC: opinieonderzoek schriftelijke communicatie

  Lees meer pijltje
  Beeld bij: Wat vinden werknemers van de communicatie van hun organisatie

  Wat vinden werknemers van de communicatie van hun organisatie?

  Lees meer pijltje

  Meer informatie?

  Stel je vraag aan Jolie. Zij helpt je graag verder.

  Foto van Jolie Verweij (meer informatie)
  Jolie Verweij

  Meer blogs over social media

  Beeld bij: Schrijven voor social media: 5 tips

  Schrijven voor social media: 5 tips!

  Hoe maak je social media teksten die aansluiten bij de snelheid van het medium? En bij de beelden die je gebruikt?

  Lees meer pijltje
  Beeld bij: Content maken op een strategische manier

  Content creëren op een strategische manier

  Stop met het maken van content met als enige doel je media te vullen. Lees hoe je content creëert om je strategische doelen te bereiken.

  Lees meer pijltje
  Beeld bij: 5 tips voor netwerken met LinkedIn

  5 tips voor online netwerken met LinkedIn

  Netwerken via LinkedIn doe je achter je laptop of telefoon. Wil je dit medium echt benutten? Lees dan onze tips.

  Lees meer pijltje

  Recente blogs

  Afbeelding bij blog Een betere wereld begint bij jouw zakelijke mails

  Een betere wereld begint bij jouw zakelijke mails

  Onlangs is mijn wereld een beetje beter geworden. Ik heb een nieuwe baan en ontvang van mijn collega’s alleen nog maar mails die ik in 10 seconden kan lezen. Wat een verademing. Geen urenlang geploeter meer om die dagelijkse berg mails weg te werken. Ik kan nu ‘koppensnellend’ mijn mailbox door zonder belangrijke informatie te […]

  Lees meer pijltje
  Afbeelding bij Een top telefoongesprek dankzij LSD

  Een top telefoongesprek dankzij LSD

  Je telefoongesprekken verbeteren? Dat kan met LSD: luisteren, samenvatten en doorvragen. Lees onze tips over deze gesprekstechnieken.

  Lees meer pijltje

  Theater is er voor íedereen

  Zwolse Theaters schrijft duidelijk en aantrekkelijk om ervoor te zorgen dat iedereen naar het theater kan én wil.

  Lees meer pijltje