Hoe zorg je ervoor dat je mooie antwoorden krijgt als je iemand interviewt? Welke interviewtechnieken zet je in? En welke vragen moet je daarvoor stellen? Met die vragen worstelde ik behoorlijk toen ik voor het eerst iemand interviewde. Ik neem je mee naar die bewuste dag …
Stoel rechtop. Alle vragen paraat. Pen in de aanslag. Ik was klaar om mijn interview af te nemen. Na een kort introductiepraatje begon ik enthousiast vragen af te vuren. Maar het enthousiasme kwam helaas maar van 1 kant. De geïnterviewde gaf minder inspirerende antwoorden dan ik hoopte. Zijn antwoorden sloten niet aan bij wat ik wilde horen. En er rolden geen mooie citaten over zijn tong. Sterker nog: hij zei eigenlijk helemaal niet zoveel. Hoe moest ik daar nu een inspirerend artikel over schrijven? 4 tips om dit soort situaties te voorkomen!
Een interview kan alle kanten op gaan. Voordat je het weet, krijg je informatie waar je niks mee kunt in je artikel. Om focus te houden tijdens het gesprek is het belangrijk om de rode draad van je artikel al te bedenken voordat je start met je interview. Waarom interview je juist deze persoon over jouw onderwerp? Wat zijn interessante tegenstellingen of invalshoeken? Welke vragen kun je stellen om die boven tafel te krijgen?
Tijdens het gesprek vraag je door totdat je de informatie hoort die je nodig hebt voor je artikel. En je grijpt in als de geïnterviewde blijft praten over onderwerpen die niet aansluiten op jouw rode draad. Zo houd je de regie tijdens het gesprek én het is voor de geïnterviewde gemakkelijker en leuker om vragen te beantwoorden die helemaal op hem zijn afgestemd.
Vraag goed door op wat de geïnterviewde zegt. Ook als je bang bent om daarmee dom over te komen. Je moet nooit naar huis gaan met informatie die je niet snapt. Vraag ook om concrete voorbeelden. Op die manier kán de geïnterviewde bijna niet stilvallen of abstract zijn. Bovendien maak je je artikel levendig met concrete informatie. Lezers kunnen je verhaal bijna voor zich zien, horen, ruiken, voelen …
‘Kun je een voorbeeld geven?’
‘Hoe zag dat eruit?’
‘Waarom vind je dat zo belangrijk?’
‘Kun je dat verder toelichten?’
‘Wat dacht je op het moment dat je …?’
Stiltes kunnen ongemakkelijk zijn. Niet gek dus dat veel mensen ze direct proberen op te vullen door erop los te kletsen. In een interview is dat niet handig! Laat het tijdens een interview maar even stil zijn. Mensen hebben tijd nodig om hun gedachten te ordenen. Geef je ze die tijd? Dan hebben ze 9 van de 10 keer meer over een onderwerp te vertellen dan je in eerste instantie denkt. Zo kunnen er zomaar nog een paar prachtige citaten boven tafel komen.
Vertel bijvoorbeeld hoe het interview gaat verlopen of leg uit waarom je bepaalde vragen stelt. Zo kan de geïnterviewde het gesprek goed volgen en weet hij wat je van hem verwacht. Wederom is het daardoor gemakkelijker voor hem om antwoord te geven op je vragen.
‘Ik stel je eerst een paar vragen over … en daarna zoom ik in op …’
‘Ik stel deze vraag omdat ik lezers graag wil laten zien hoe …
‘Het is fijn als je steeds concrete voorbeelden geeft, zo snapt de lezer precies wat je bedoelt.’
Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.
Ga je iemand interviewen en kun je nog wel wat hulp gebruiken? Lees onze 14 interviewtips!
Lees meerJe wilt dat je zakelijke gesprekken vloeiend en natuurlijk verlopen. Hoe doe je dat? Welke gesprekstechnieken gebruik je daarvoor?
Lees meerTijdens een telefoongesprek wil je je gesprekspartner te woord staan op een manier die bij de uitstraling van je organisatie past.
Lees meerLoo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]
Lees meerNa 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]
Lees meerIs het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.
Lees meer