Teksten die juridisch waterdicht én begrijpelijk zijn. Het kan echt! Lees onze 4 tips om begrijpelijk juridisch te schrijven.
‘Aan de juridische termen mag ik niet tornen.’
‘Ik moet naar wetsartikelen blijven verwijzen.’
‘De waterdichtheid van de tekst moet overeind blijven.’
Tja, wat kun je dan wél veranderen om je juridische teksten begrijpelijker te maken? Nou: veel meer dan je denkt! Doe je voordeel met 4 tips.
Bedenk welke vragen de lezer heeft over jouw onderwerp. Wat moet hij écht weten? De antwoorden op die vragen vormen de kernboodschappen van je tekst. Die kernboodschappen zet je in dikgedrukte koppen. In een volgorde die logisch is voor de lezer! Een voorbeeld:
Uw bezwaar is gegrond
(onderbouwing)
.
U hoeft uw dakkapel niet af te breken
(onderbouwing)
.
U hoeft de proceskosten van €122,- niet te betalen
(onderbouwing)
Als jurist moet je vaak onderbouwen waarom iets wel of niet mag. Of waarom een bezwaarschrift wel of niet gegrond is. Zorg ervoor dat de lezer je belangrijkste argumenten snel kan vinden. Dit doe je met schuingedrukte subkopjes. Een voorbeeld:
Ik adviseer het bezwaarschrift ongegrond te verklaren
De aanvraag van de indiener voldoet niet aan de voorwaarde ‘reëel loopbaanperspectief’
(onderbouwing)De indiener heeft geen Persoonlijk Ontwikkelplan opgesteld
(onderbouwing)De indiener …
(onderbouwing)
Als jurist ben je gewend om een waterdichte onderbouwing te schrijven. Zorg ervoor dat de volgorde van die onderbouwing lezersgericht is. Dit doe je door de vragen van de lezer te beantwoorden in een volgorde die logisch is voor hem. Dat betekent dat je begint met de inhoudelijke argumentatie en dat je bronnen onderaan staan (wetsartikelen, onderzoeken). Een voorbeeld:
U krijgt geen gehandicaptenparkeerkaart
(Waarom?) U bent namelijk nog in staat om 100 meter te lopen.
(Waar blijkt dat uit?) Dat blijkt uit de gezondheidstest die de GGD bij u heeft afgenomen. Alleen iemand die niet in staat is om 100 meter te lopen, krijgt een gehandicaptenparkeerkaart.
(Waar blijkt dat uit?) Dit staat in de Regeling gehandicaptenparkeerkaart (artikel 1a).
Dat zorgt voor een betere leesbaarheid van je tekst. Er zijn 3 soorten tussenkoppen.
1. De themakop
2. De kernzinkop
3. De vraagzinkop
Wij adviseren om kernzinkopjes te gebruiken. Omdat de lezer dan direct ziet waar je tekst over gaat en snel weet wat ervan hem wordt verwacht.
Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.
Hoe schrijf je een begrijpelijke juridische tekst? Martijn de Vlaming, legal counsel bij Sanquin Bloedvoorziening, weet het antwoord.
Lees meerDe verordening van gemeente Utrecht: van 200 kantjes vol wollige taal naar een kraakheldere tekst van 40 pagina's.
Lees meerPolisvoorwaarden van reisverzekeringen zijn vaak erg onduidelijk. Irritant? Helemaal niet. Lees hoe ze juist een bron van vermaak zijn.
Lees meerLoo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]
Lees meerNa 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]
Lees meerIs het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.
Lees meer