Klaar, finito, einde! Duidelijker kan het einde van je presentatie niet. Boeiender wel! Maar waarom moet je je publiek nog boeien als je je verhaal al hebt gedaan?
Besef dat het slot van je presentatie het langste blijft hangen bij je publiek. Dus ik zou zeggen: profiteer daarvan! Daarom lees je in dit artikel een aantal tips om je presentatie boeiend af te sluiten.
Natuurlijk: de kern van je presentatie is het allerbelangrijkste onderdeel. Dat moet goed in elkaar zitten. Boeien zowel qua vorm als inhoud. Het is het middelste onderdeel van de natuurlijke opbouw: inleiding – kern – slot. Die eerste 2 onderdelen behandel je waarschijnlijk automatisch. Maar die laatste, wat een wezenlijk onderdeel van de presentatie is, gek genoeg niet. Vaak bloedt het verhaal (hoe mooi, interessant of overtuigend het ook was) langzaam dood. Zo eindigde ik mijn spreekbeurt over Mollen op de lagere school met de allesbehalve boeiende zin ‘dit was mijn presentatie’. Varianten als ‘hierbij wil ik het laten’ en ‘bedankt voor uw aandacht’ zijn evenmin aan te raden.
Hoe sluit je een presentatie dan boeiend af? Hier komen de 3 tips die ik beloofde:
Gebruik daarvoor als leidraad bijvoorbeeld de opbouw van je presentatie die je in de inleiding noemde. Heb je collega’s verteld over een nieuw klantensysteem waar zij mee moeten werken? Zorg dat je aan het eind van je instructie de stappen nog eens op een slide laat zien. En loop ze snel 1 voor 1 nog even door. Heb je beslissers je advies op een beleidsvraagstuk laten weten? Zorg dat je je advies in een paar of 1 zin samenvat. En zet de belangrijkste argumenten nog eens kort op een rij.
Presenteer je de uitkomsten van een onderzoek dat je hebt gedaan? Zet de resultaten nog eens op een rij. En trek de conclusie. Denk eraan: kort en krachtig. Liefst in 1 pakkende zin. Een zin die je publiek onthoudt. Of koppel je conclusie aan het doel van je presentatie.
Bijvoorbeeld na de presentatie over het nieuwe klantsysteem: doe een beroep op de menselijke gevoelens van de collega’s (‘Gebruik het programma, want jij wilt toch ook vroeg naar huis!’), een slagzin of citaat (‘Al het begin is moeilijk’ of ‘De aanhouder wint’), een oproep tot actie (‘Kom op jongens, gebruik het!’) of een terugkoppeling naar het begin (‘Ik begon mijn presentatie met het dagelijkse nut van ons klantsysteem. Ik ben ervan overtuigd dat jullie het nut ervan nu inzien!’). Of zet je publiek aan het denken, formuleer een prikkelende, intrigerende vraag en laat het antwoord achterwege. Als je dit goed uitwerkt, verleng je de levensduur van je presentatie. Of zoek een toepasselijke afbeelding, deel iets uit, maak een mooie belofte na een wervend betoog … wees creatief!
Natuurlijk kun je je publiek nog vragen laten stellen, maar doe dat dan voordat je je presentatie écht afsluit. En: denk vooraf na wat voor vragen je publiek kan stellen. Dan heb je de antwoorden al voorbereid en sta je niet met een mond vol tanden.
Leer jouw zwakke punten compenseren met jouw sterke punten. Dat is bijzonder effectief. Want het afleren van gewoontes is zoveel moeilijker dan het verbeteren van waar je al goed in bent.
Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.
10 tips over hoe je audiovisuele hulpmiddelen inzet tijdens een presentatie!
Lees meerBoeiende presentaties geven, hoe doe je dat? We hebben 5 tips voor je.
Lees meerWil je weten hoe je een verhaal vertelt. Deze 3 storytellingtips kun je afkijken van een geweldige presentator!
Lees meerWe verleggen onze blik naar de andere kant van de wereld. Waar ze net als wij veel aandacht hebben voor heldere taal!
Lees meerBinnenkort een speech geven? Laat je inspireren door onze tips en voorbeelden uit bekende en minder bekende speeches.
Lees meerWat zijn de tips voor een zakelijk chatgesprek? Volgens ons én volgens ChatGPT? En hoe doet de chatbot het zelf?
Lees meer