‘Wij hebben de perfecte oplossing voor jou’. Waarom je die claim moet maken.
Ik geef al heel wat jaren trainingen Offertes schrijven aan professionals. Tijdens deze trainingen vertel ik dat het belangrijkste uitgangspunt in sales is dat je zelf gelooft in jouw product. Ik laat dan ook regelmatig herschrijvingen van de offertes van de cursisten zien. Vaak zet ik er dan bewust deze zin in:
‘Ons product is de perfecte oplossing voor jou.’
De reacties van de cursisten zijn bijna altijd hetzelfde.
‘Nou, nou … perfect. Zo perfect is onze oplossing ook weer niet.’
‘Kun je dat wel zeggen? Er gaat regelmatig iets mis bij ons achter de schermen.’
‘Is dat niet heel Amerikaans om zo te pochen?’
Ik vind dat verbazingwekkend. Als de verkoper al niet overtuigd is van de kwaliteit van zijn product, hoe lukt het hem dan ooit om de klant te overtuigen?
‘Ja, maar in het verkoopgesprek zeg ik het wel. Alleen op papier staat het zo … zo zwart op wit.’
Ja, en? Juist in het allerbelangrijkste verkoopdocument moet de verkoper alles uit de kast halen om de klant te overtuigen. En niet door zichzelf te overschreeuwen, maar door zelfvertrouwen uit te stralen. En vervolgens te laten zien dat dit zelfvertrouwen terecht is. Hoe? 3 tips om offertes te verbeteren!
Veel accountmanagers zijn van nature geen schrijvers. Ze willen graag in gesprek gaan met de klant. Een relatie opbouwen. Het schrijven van een offerte is vaak een noodzakelijk kwaad. En dat is ook te merken: veel offertes zijn niet meer dan een veredelde prijslijst. Of het is een rammelend stuk proza waaruit de klant geen wijs wordt.
Accountmanagers beter leren schrijven is vaak een lastige route. Daarom is mijn advies: laat ze zo min mogelijk schrijven. Dat kan als je gebruikmaakt van een slim offertesysteem. Daarin kun je offertes opnemen die zo zijn geschreven (door een professionele tekstschrijver) dat het voor de lezer lijkt alsof ze 100% op maat zijn, terwijl ze voor 95% standaard zijn. Dat scheelt tijd bij het schrijven en is een garantie voor topkwaliteit.
Standaardoffertes die aansluiten bij een klantgesprek? Kan dat? Ja. Als de teksten in het offertesysteem maar goed geschreven zijn. En als er genoeg tekstfragmenten zijn waaruit de accountmanager kan kiezen. Daarnaast moet de accountmanager ook de situatie van de klant (het probleem waarmee de klant worstelt) goed uitvragen en beschrijven in de offerte. Dat zorgt voor optimale herkenbaarheid.
Bovendien moet de offerte aansluiten bij de toon van het gesprek. Was het een informeel gesprek dan is een formele toon in de offerte misplaatst. Dat doet het effect van het gesprek teniet. Was het gesprek kort en zakelijk, ook dan moet de offerte daarbij aansluiten. Het lijkt eenvoudig: spreek de taal van de klant. Maar voor veel accountmanagers is het een helse klus om dat op papier voor elkaar te krijgen.
Klanten willen een offerte wel lezen, maar het liefst in zo min mogelijk tijd. Zorg daarom voor eenvoudige taal: normale woorden en korte zinnen. Zorg ook voor een persoonlijk perspectief (de ik- en wij-vorm) en voor behapbare alinea’s. Op die manier kan de klant door de tekst heengaan als een mes door de boter. Uiteindelijk moet dit ertoe leiden dat je een offertesysteem hebt dat 95% van de offerteteksten al klaar heeft. En een offerte waarin de klant zich helemaal herkent, die 100% aansluit bij de sfeer van het gesprek en die lekker leest.
Ik weet uit ervaring dat de conversiegraad van jouw offertes enorm stijgt!
Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.
3 tips voor offertes: stel de klant centraal. Laat hem zien wat hij heeft aan jouw product of dienst. Zorg voor een vlotte schrijfstijl.
Lees meerDe offerte is het belangrijkste document in het verkoopproces. Hoe maak je een goede offerte? Vertel eens een verhaal! 3 tips.
Lees meerSchrijf je regelmatig commerciële teksten? Maar twijfel je of jouw teksten overtuigen en de aandacht trekken? Lees dan onze tips.
Lees meerLoo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]
Lees meerNa 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]
Lees meerIs het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.
Lees meer