Beeld bij: Schrijven voor social media: 5 tips
28 oktober 2019: Tom Kottink

Schrijven voor social media: 5 tips!

Hoe maak je social media teksten die aansluiten bij de snelheid van het medium? En bij de beelden die je gebruikt?

Vroeger zag je lange verhalen op social media. Nu toch vooral beelden. Alles gaat steeds sneller en gebruikers nemen steeds minder de tijd om stil te staan bij een bericht. Foto’s en korte video’s worden daarmee steeds aantrekkelijker. Toch blijft tekst ook logisch. Zowel op social media als op websites is tekst nog altijd de basis. Het gaat in mijn ogen om de perfecte combinatie tussen beeld en tekst. Maar hoe schrijf je dan een goede tekst voor social media? Een tekst die past bij de huidige snelheid van gebruikers en de beelden die je gebruikt?

Tip 1. Laat je socialmediaberichten aansluiten bij je organisatie

Kijk eerst eens naar je eigen organisatie. Wat is jullie missie en visie? Hoe vertaal je dit concreet naar de berichten die je op social media deelt? Ik noem wat voorbeelden. Staat ‘betrokken’ in de kernwaarden van je organisatie? Laat dan empathie in je berichten zien en ga het gesprek aan met je doelgroep. Is ‘professioneel’ een van je kernwaarden? Deel dan je expertise. Staat ‘persoonlijk’ erin? Vertel dan verhalen van je eigen medewerkers.

Tip 2. Houd je teksten voor social media kort, maar krachtig

Hoe groot je je tekst ook maakt, zorg er in ieder geval voor dat de tekst niet verdwijnt achter een ‘lees-meer’ link. Hierdoor moet de lezer namelijk klikken om de hele tekst te zien. Over het algemeen liken en delen mensen je berichten het meeste als je ongeveer deze lengte aanhoudt:

– Facebook: 50 tekens
– LinkedIn: 25 woorden
– Twitter: 100 tekens

Lees ook: Twitter: een fantastisch medium voor tekstschrijvers!

Tip 3. Schrijf actief

Bovenstaande lengtes zijn écht kort. Je moet dus wel to-the-point schrijven. De belangrijkste tip hierbij is: schrijf actief en voorkom onnodige hulpwerkwoorden. Dus niet het passieve er worden socialmediaberichten gedeeld door mij. Maar wel het actieve ik deel socialmediaberichten. En dus niet een zin met veel hulpwerkwoorden als ik zal volgende week 2 berichten kunnen delen. Maar wel volgende week deel ik 2 berichten.

Tip #4. Gebruik hashtags in je socialmediaberichten

Hashtags zorgen ervoor dat jouw berichten beter naar voren komen in de zoekresultaten. Wil je bijvoorbeeld gevonden worden op het gebied van communicatie? Gebruik dan #communicatie. Maar overdrijf niet. Onderzoek toont aan dat 2 hashtags het meest effectief zijn. Gebruik dus alleen hashtags die relevant zijn voor jouw doelgroep. Hierbij is er één probleem: er zijn een heleboel hashtags die erg populair zijn onder jouw doelgroep. Zorg daarom voor minder concurrentie. Bijvoorbeeld door je te focussen op jouw gebied (#ede in plaats van #nederland) of een niche (#schrijvenvoorsocialmedia in plaats van #socialmedia).

Tip 5. Laat de tekst van je socialmediabericht aansluiten op het beeld

Deel je een foto of video? Zorg dan dat je tekst hierbij aansluit. Dit lijkt een open deur, maar ik zie het toch regelmatig fout gaan. Bijvoorbeeld een foto waarbij de tekst precies beschrijft wat er op die foto te zien is. Dit is zonde, want dat weet de lezer immers al. Het is veel leuker om extra informatie over die foto te geven. Wie zien we op de foto? Wat is zijn of haar achtergrond? Wat is het doel van de foto?

Wil je leren hoe je verschillende soorten content maakt voor social media?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.

    Ja, ik ga akkoord met hetprivacybeleid

    Gerelateerde blogs

    Beeld bij: Hoe schrijf je een klantgerichte brief? Denk na!

    Waarom heldere taal de komende jaren steeds belangrijker wordt

    Lees meer

    Opinieonderzoek schriftelijke communicatie: fouten kosten tijd en geld

    Lees meer

    AllesoverHR en SYNC: opinieonderzoek schriftelijke communicatie

    Lees meer

    Meer informatie?

    Stel je vraag aan Gonda. Zij helpt je graag verder.

    Foto van Gonda ter Maaten (meer informatie)
    Gonda ter Maaten

    Meer blogs over content creëren

    Beeld bij: Content maken op een strategische manier

    Content creëren op een strategische manier

    Stop met het maken van content met als enige doel je media te vullen. Lees hoe je content creëert om je strategische doelen te bereiken.

    Lees meer
    Beeld bij: Boeiende zakelijke blogs schrijven: zo doe je dat

    Boeiende zakelijke blogs schrijven? Zo doe je dat!

    Blogs schrijven is een van de allerleukste dingen om te doen. Hoe pak je dat professioneel aan?

    Lees meer
    Beeld bij infographic doelgroep

    Maak in 9 stappen duidelijke en leuke infographics

    Wanneer is een infographic een goed idee? En hoe maak je een leuke visual die ook duidelijk is? Lees het in deze blog, met veel voorbeelden.

    Lees meer

    Recente blogs

    Loo van Eck en Babbage Company bundelen de krachten

    Loo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]

    Lees meer

    Hans van Eck stopt bij Loo van Eck

    Na 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]

    Lees meer
    Beeld bij: Is het beide of beiden?

    Is het beide of beiden?

    Is het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.

    Lees meer