Beeld bij: Help! Zo bescherm je je reputatie tijdens een crisis
08 augustus 2022: Loo van Eck

Help! Zo bescherm je je reputatie in een crisissituatie

Help slachtoffers. Accepteer én communiceer je verantwoordelijkheid. En vergeet vooral niet je medeleven te laten zien.

Donderdagochtend, 8.30 uur. Communicatieadviseur Anouk racet met haar rode Peugeot het parkeerterrein op. Ai.. bijna tegen dat rottige paaltje. Haar mobiel houdt nu echt niet meer op met trillen. Wat is er toch aan de hand?! Ze parkeert haar auto op de nog enige vrije plek en pakt haar mobiel. ‘HELP, CRISIS! Asbest gevonden bij een brand in een gebouw van ons! WAAR BLIJF JE??!!’ Benieuwd hoe Anouk dit heeft aangepakt? Lees hieronder de tips!

Afbeelding bij bescherm je reputatie in een crisissituatie

Zet je stakeholders altijd op nummer 1

Heb je te maken met een crisissituatie waarbij gevaar een rol speelt? Onderneem dan direct actie. Misschien logisch, maar veiligheid staat voorop. Anouk startte daarom direct een communicatieplan om de omwonenden goed en snel op de hoogte te brengen van de situatie. Informeer ook je stakeholders over hoe je als organisatie omgaat met de crisis en hoe je een tweede keer voorkomt. Extra tip: leef mee. Je vindt het als organisatie toch vervelend voor de stakeholders die in deze situatie terecht zijn gekomen? Het is belangrijk dat je dit ook laat zien in je communicatie.

Gebruik niet alleen je gezonde verstand

Huh? Hoezo? Veel organisaties gebruiken alleen ‘hun gezonde verstand’ en doen maar wat tijdens een crisissituatie. Maar helaas … in de praktijk blijkt dat het hierdoor vaak nog erger wordt. Of dat je achteraf spijt hebt van hoe je de situatie hebt aangepakt. Waarom zou je de crisis niet managen door theorieën toe te passen die onderzocht zijn? Zo weet je zeker dat je de juiste strategie kiest per situatie. Anouk handelt vanuit de situational crisis theory. In een training crisiscommunicatie leerde ze dat je je reputatie kunt beschermen met de juiste vorm van communicatie.

Schat de reputatieschade in

Stakeholders maken altijd een inschatting van hoe verantwoordelijk jouw organisatie is voor de crisis. Vinden zij dat er sprake is van een hoge mate van verantwoordelijkheid? Dan is de kans op reputatieschade groter. Wil je erachter komen wat hun inschatting van het verantwoordelijkheidsniveau is? Deze 3 vragen helpen je daarbij:

1. Met welk soort crisis hebben we te maken?

– Het verantwoordelijkheidsniveau is laag als jouw organisatie zelf ook het slachtoffer is van de situatie. Bijvoorbeeld een hagelbui die grote schade heeft aangebracht. Of een gerucht dat niet waar is.
– Het verantwoordelijkheidsniveau is gemiddeld als er sprake is van een onopzettelijke crisis. Voorbeelden hiervan zijn een product dat teruggeroepen moet worden of een technische fout die een ongeluk veroorzaakte.
– Het verantwoordelijkheidsniveau is hoog als jullie deze crisissituatie konden voorkomen. In deze crisissituatie heeft een organisatie mensen in gevaar gebracht en wisten zij daarvan. Of ze overtraden de wet- en regelgeving.

2. Hebben we al eerder te maken gehad met deze crisis?

Als het antwoord ja is, dan schatten stakeholders de mate van verantwoordelijkheid hoger in.

3. Hoe was onze reputatie voor deze crisis?

Was deze al slecht? Dan schatten stakeholders de mate van verantwoordelijkheid ook hoger in.

Bescherm je reputatie

Je weet nu hoe stakeholders denken over het aandeel van jouw organisatie in de crisis. Het is tijd om hierop in te spelen en de reputatie te beschermen. Een goede reputatie levert positieve voordelen op. Wat dacht je van nieuwe klanten, goede medewerkers en concurrentievoordeel … Klinkt niet verkeerd, toch? Als je door een crisis als organisatie negatief in het nieuws of op social media verschijnt, is dit niet zo best voor de reputatie. Stakeholders die de banden verbreken of negatief spreken over de organisatie zijn slechts een paar pijnlijke voorbeelden.

Lees ook: 5 tips voor het schrijven van duidelijke teksten in crisissituaties

En hoe communiceer je dit dan?

De visie van stakeholders op jouw organisatie en de crisis is dus belangrijk. En daar kan jij op inspelen met communicatie! Schatten de stakeholders het verantwoordelijkheidsniveau voor de crisis hoog in? Dan is het cruciaal dat je in je communicatie laat merken dat je deze verantwoordelijkheid accepteert. Alleen dan kan je de schade aan je reputatie beperken. Dus heb je te maken met een crisis die je als organisatie kon voorkomen? Is er sprake van schade, zijn er gewonden of – nog erger- doden? Pas je communicatiestrategie hierop aan. Help de slachtoffers, accepteer én communiceer je verantwoordelijkheid. En vergeet vooral niet om ook je medeleven te laten zien.

Wil je meer leren over gesprekstechnieken?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.

  Ja, ik ga akkoord met hetprivacybeleid

  Gerelateerde blogs

  Beeld bij: Wat vinden werknemers van de communicatie van hun organisatie

  Wat vinden werknemers van de communicatie van hun organisatie?

  Lees meer
  Beeld bij: Onze vergaderingen zijn een feestje

  Onze vergaderingen zijn een feestje!

  Lees meer
  Beeld bij: Kan die ene praatgrage collega alsjeblieft zijn mond houden

  “Kan die ene praatgrage collega álsjeblieft zijn mond houden?”

  Lees meer

  Meer informatie?

  Stel je vraag aan Gonda. Zij helpt je graag verder.

  Foto van Gonda ter Maaten (meer informatie)
  Gonda ter Maaten

  Meer blogs over goede geprekken

  Beeld bij: gesprekstechnieken voor betere zakelijke gesprekken

  Gesprekstechnieken voor betere zakelijke gesprekken

  Je wilt dat je zakelijke gesprekken vloeiend en natuurlijk verlopen. Hoe doe je dat? Welke gesprekstechnieken gebruik je daarvoor?

  Lees meer
  Beeld bij: Betere gesprekken met de Roos van Leary

  Actie = Reactie. Betere gesprekken met de Roos van Leary

  De Roos van Leary helpt je betere professionele gesprekken te voeren. De centrale regel: actie = reactie.

  Lees meer
  Afbeelding bij Cursus Notuleren

  Zo maak je een professionele indruk tijdens het videobellen

  Ga je videobellen? Dan wil je wel een professionele indruk achterlaten. Lees onze tips voor zakelijke Teams meetings en Zoom calls.

  Lees meer

  Recente blogs

  Loo van Eck en Babbage Company bundelen de krachten

  Loo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]

  Lees meer

  Hans van Eck stopt bij Loo van Eck

  Na 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]

  Lees meer
  Beeld bij: Is het beide of beiden?

  Is het beide of beiden?

  Is het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.

  Lees meer