Hoe open je een zakelijk app- of chatgesprek? Hoe houd je de regie? Hoe help je de klant vervolgens verder? En hoe sluit je een app- of chatgesprek goed af? Dat lees je in dit artikel.
Een tijdje geleden wilde ik een nieuwe telefoon bestellen. Ik ging naar de website van mijn telefoonaanbieder en bekeek het aanbod. Scrollend door de tientallen telefoons en talloze abonnementen raakte ik het overzicht kwijt. Pfff. Wat paste nou het beste bij mij? Op het moment dat ik mijn (oude) telefoon wilde pakken om advies te vragen, opende een chat: ‘Kan ik u helpen?’. ‘Nou heel graag eigenlijk’. Na een kort en prettig gesprek had ik een advies op maat en bestelde ik een telefoon. Superhandig, persoonlijk en snel! Hoe je zo’n chatgesprek voert? Volg deze 4 stappen:
Het doel van de opening van het chatgesprek is om de vraag helder te krijgen. Open het gesprek door een vraag te stellen:
Resultaat: de klant voelt zich welkom en formuleert met een goed gevoel zijn vraag.
In deze stap wil je alle relevante informatie helder in beeld krijgen. Vraag dus door! Wil je meer informatie?
Denk dan eens aan deze vragen:
Je kunt ook gerichtere vragen stellen, zoals:
Let op: kom niet te snel met een antwoord. Je wilt wel zeker weten of je de vraag van de klant goed begrepen hebt.
Samenvatten is bij deze stap erg belangrijk. Je toont dan aandacht voor de klant. En je controleert of je de vraag goed hebt begrepen. Je kunt op verschillende manieren samenvatten:
Inhoudelijk samenvatten:
Emotioneel samenvatten:
Resultaat: je bent er zeker van dat de klant en jij elkaar goed begrijpen. Je brengt structuur aan in het chatgesprek. Let wel op dat je niet te snel samenvat, herhaalt wat al overduidelijk is of aannames doet.
Meestal kun je de klant direct helpen. Maar het komt natuurlijk voor dat dit niet kan. Hoe reageer je in beide gevallen?
Je kunt de klant direct helpen:
‘Daar help ik u graag mee!’
‘Graag leg ik de procedure stap voor stap uit.’
‘Heeft u zo voldoende informatie?’
Je kunt de klant niet direct helpen:
‘Dat is niet mogelijk.’
‘Het is namelijk zo dat …’
‘Ik ga op zoek naar een alternatief. Zal ik u daar over een uur over bellen?’
‘Is dit een goede oplossing voor u?’
Resultaat: je laat de klant merken dat je wilt helpen. Je toont medeleven, je geeft alternatieven of je legt uit waarom je niet meer kunt doen.
Controleer of de klant nu weet waar hij aan toe is.
Resultaat: de klant weet waar hij aan toe is en weet wat hij moet doen.
Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.
Hoe zorg je ervoor dat je klanten tevreden zijn na een chatgesprek? Naar die vraag deden we samen met de Universiteit Utrecht onderzoek.
Lees meerDe keuze om de chat toe te voegen aan de mix van communicatiekanalen lijkt voor P-Direkt een schot in de roos te zijn!
Lees meerChatten is niet zo simpel als het misschien lijkt. Hoe zorg je voor een positieve beleving bij de klant? We helpen je op weg met 10 tips.
Lees meerLoo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]
Lees meerNa 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]
Lees meerIs het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.
Lees meer