Omgaan met weerstand: de eerste stap is te onderzoeken met welk soort weerstand je te maken hebt. Daarna kun je de weerstand gericht wegnemen.
Maandagochtend 9.00 uur. 12 cursisten kijken me afwachtend aan. Ik geef vandaag een communicatietraining. Na een voorstelronde en wat praktische zaken begin ik aan het programma. Ik volg met de groep een stappenplan dat helpt bij het schrijven van brieven en e-mails op taalniveau B1. In de eerste 2 stappen leer ik de cursisten om de belangrijkste boodschap helder te formuleren. Iedereen is het met me eens dat het als lezer prettig is om direct de kern te pakken te hebben. De 3e stap is: ‘maak de kernboodschappen vet’. Met andere woorden: de kernboodschap vormt de kop van iedere alinea. En oei … dat wordt niet zo enthousiast aangenomen door de groep cursisten.
Zomaar wat reacties: “Die kernboodschap in de kop is veel te direct! “Wat onvriendelijk komt dát over zeg!” “Ik vind het gewoon lelijk”. Sta je dan met je mond vol tanden en begin je te stotteren? Ga je meteen fel in de verdediging? Negeer je die aanvallende opmerkingen en vervolg je het programma? Of: analyseer je eerst de vorm van weerstand voordat je iets onderneemt?
Ik kies voor dat laatste! Ik ben me ervan bewust dat er weerstand is. En daarna ga ik na met wat voor soort weerstand ik te maken heb. Dat helpt me namelijk bij het geven van de juiste reactie daarop. Het soort weerstand is namelijk heel bepalend voor de reactie die je er het beste op kunt geven. Een reactie die ervoor zorgt dat je verder kunt met het programma van de training. Of het gesprek of de mailwisseling die je met iemand hebt.
Het is belangrijk dat je herkent met wat voor type weerstand je te maken hebt. Er zijn 3 vormen van weerstand: weerstand op inhoud, op vorm en op gevolg. Ik geef een voorbeeld hoe je die vormen herkent.
.
Stel dat je een brief stuurt naar een klant. De belangrijkste mededeling is deze:
.
U krijgt helaas geen bijzondere bijstand voor het aanschaffen van een nieuwe wasmachine.
.
Ik geef 3 mogelijke reacties in de vorm van weerstand.
Hoezo? Ik voldoe toch aan de eisen? Mijn inkomen is namelijk …
Dat hadden jullie me vorig jaar wel even mogen vertellen. Toen wisten jullie toch ook al wat de nieuwe regels zouden zijn? Waarom kreeg ik die brief zo laat?
Wat moet ik nu? Mijn kinderen in vieze kleren laten lopen omdat ik geen nieuwe wasmachine kan kopen? Lekker is dat.
.
De mensen die deze reacties geven, hebben allemaal een andere reden waarom ze op deze manier reageren.
Als ik terugga naar de situatie tijdens de training … Dat de kernboodschap te direct, onvriendelijk en lelijk is, is weerstand op inhoud. Inhoudelijk waren de cursisten het niet eens met de keuze om kernboodschappen vet te maken. Deze vorm van weerstand kun je wegnemen door te beargumenteren waarom het wel een goede keuze is. In dit geval omdat kopjes voor lezers heel overzichtelijk en duidelijk zijn: ze zien in 1 oogopslag de belangrijkste boodschappen uit een tekst. Dat zorgt voor minder vragen. Ook kan ik een onderzoek aanhalen dat we uitvoerden onder vele lezers, waaruit blijkt dat de meeste lezers kernboodschapkopjes juist heel fijn vinden.
Naast het geven van argumenten is het ook belangrijk dat ik me inleef in de cursisten. Dat ik laat merken dat ik me kan voorstellen dat zij het te direct vinden. En pas daarna vervolg ik mijn training weer.
Doe er iets mee. Analyseer waar het vandaan komt. Door vragen te stellen. Goed te luisteren. Door te vragen. En dan goed aanvoelen wat je er het beste mee kunt doen.
Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.
De Roos van Leary helpt je betere professionele gesprekken te voeren. De centrale regel: actie = reactie.
Lees meerJe wilt dat je zakelijke gesprekken vloeiend en natuurlijk verlopen. Hoe doe je dat? Welke gesprekstechnieken gebruik je daarvoor?
Lees meerGa je videobellen? Dan wil je wel een professionele indruk achterlaten. Lees onze tips voor zakelijke Teams meetings en Zoom calls.
Lees meerLoo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]
Lees meerNa 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]
Lees meerIs het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.
Lees meer