Het is niet makkelijk om de juiste boodschap uit te dragen. In de juiste toon. Op het juiste moment. Een paar tips om met de media om te gaan.
Regelmatig worden lokale overheden en organisaties met een maatschappelijk belang door de media gevonden. Of ze maar even een statement willen afleggen. Het is niet makkelijk om de juiste boodschap uit te dragen. In de juiste toon. Op het juiste moment.
Een mooi voorbeeld daarvan is de reactie van de burgemeester van Moerdijk op de grote brand bij een chemisch bedrijf. Hij reageerde direct na de ramp voor de televisie.
.
Een stukje uit het interview:
– Interviewer: “Welke stoffen zijn er vrijgekomen?”
– Burgemeester: “Dat weet niemand”
– Interviewer: “U heeft een lijst van alle stoffen die daar opgeslagen zijn, kunt u ons daar iets meer over vertellen?”
– Burgemeester: “Dat is een lijst van meer dan 50 pagina’s, daar kan ik u nauwelijks iets verstandigs over vertellen. Er staan heel veel spullen op die ik eng zou vinden.”
.
Nog een laatste uitsmijter van de burgemeester in hetzelfde interview:
– “We kunnen alleen maar zeggen dat we het menselijk mogelijke op dit moment doen, meer dan dat zit er voorlopig niet in.”
De burgemeester weet niet te overtuigen en mede daardoor stapt hij op. Wat had hij dan moeten doen? Een uitspraak als ‘geen commentaar’ was hem ook niet in dank afgenomen. Een paar kleine aanpassingen zorgen al snel voor verbetering.
Geef niet direct antwoord maar stel eerste een relevante tegenvraag. Bijvoorbeeld: “ik geef graag antwoord op uw vraag maar mag ik eerst vragen wie u bent” of “kunt u die vraag nog wat toelichten”. Waarom? Twee redenen: je wint tijd om even rustig na te denken en je krijgt een beter beeld van de vragensteller en de gestelde vraag. Op die manier kun je de vraag veel beter beantwoorden.
Laat ze niet met je aan de haal gaan. Weet je het antwoord op de vraag niet? Wees eerlijk en geef aan wanneer je het wel weet. Ben je er niet verantwoordelijk voor, verwijs dan door. Toon begrip, geef openheid van zaken zoveel je kunt en buig het gesprek om. Dat ziet er zo uit: “Ik begrijp de onrust heel erg goed en daarom wil ik iedereen graag van de juiste informatie voorzien. Op dit moment heb ik die informatie niet compleet maar over een uur kan ik uw vraag veel beter beantwoorden. Wat ik wel kan melden is dat we drie sporthallen ontruimd hebben zodat alle evacuees daar goed opgevangen kunnen worden.” Niet vergeten, jij hebt de regie.
Zodra je weet wie de interviewer is dan weet je ook waar je hem voor kunt inzetten. Maak van de media je vriend en niet je vijand. Laat je niet overvallen, maar neem de regie!
Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.
Je wilt dat je zakelijke gesprekken vloeiend en natuurlijk verlopen. Hoe doe je dat? Welke gesprekstechnieken gebruik je daarvoor?
Lees meerDe Roos van Leary helpt je betere professionele gesprekken te voeren. De centrale regel: actie = reactie.
Lees meerOmgaan met weerstand. Onderzoek met welk soort weerstand je te maken hebt. Daarna kun je de weerstand gericht wegnemen.
Lees meerLoo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]
Lees meerNa 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]
Lees meerIs het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.
Lees meer