Chatten is niet zo simpel als het misschien lijkt. Hoe zorg je voor een positieve beleving bij de klant? We helpen je op weg met 10 tips.
Hoe maak je een websitebezoek persoonlijker en zorg je voor een hogere verkoop? Chatten is hier een perfect middel voor. Steeds meer organisaties zetten de chat dan ook in om hun klanten een persoonlijk en op maat advies te geven. Chatten is snel, interactief en laagdrempelig. En het zorgt ook nog eens voor een positieve beleving bij de klant …
Want het voeren van een goed chatgesprek is niet zo simpel als het lijkt. Medewerkers moeten weten wat ze doen. En inzien wat voor effect het gesprek heeft op de beleving van de klant. Er moeten ook duidelijke afspraken zijn: wat wil een organisatie uitstralen? Genoeg om over na te denken …
Met deze 10 tips chat je klantgericht.
Als de klant nog geen vraag heeft gesteld, schrijf je:
Goedemiddag, goedemorgen, goedenavond <meneer/mevrouw Naam>.
Ik ben .
Waarmee kan ik u helpen?
Als de klant al een vraag heeft gesteld, schrijf je:
Goedemiddag, goedemorgen, goedenavond <meneer/mevrouw Naam>.
Ik ben .
Bedankt voor uw vraag.
Vertel gelijk de belangrijkste boodschap. Behalve als je de vraag van de klant niet begrijpt. Stel dan eerst vragen aan de klant. En controleer of je de vraag goed begrepen hebt.
Stuur niet meerdere berichtjes achter elkaar over hetzelfde onderwerp. Maar vat het antwoord op dezelfde vraag samen in 1 bericht. Zo blijft het overzichtelijk. Stuur eventueel een link mee voor meer informatie. Dat scheelt jou én de klant veel tijd.
Bij een WhatsApp of chatbericht is de kans groot dat de klant op je reactie wacht. Heb je niet meteen een antwoord? Reageer dan bijvoorbeeld met: Bedankt voor uw vraag. Ik ga het meteen uitzoeken. Binnen een half uur hoort u weer van mij.
Ook als je kiest voor standaardteksten. Zorg dat de klant ze niet herkent als standaard. Houd de taal persoonlijk! Net als in een echt gesprek.
De klant ziet en hoort je niet. Maak dus heel duidelijk wat je doet. Moet je iets uitzoeken? Laat weten wanneer je erop terugkomt en hoe. Geef ook aan hoe het proces verder verloopt. En waar de klant eventueel andere documenten kan vinden als dat nodig is.
Soms is het beter om over te gaan van chat naar telefoon of e-mail. Bijvoorbeeld als je uitleg veel details bevat. Stel dan aan de klant voor om te bellen.
Natuurlijk mag je emoticons gebruiken! Emoji’s, zoals smileys en andere kleine afbeeldingen, worden steeds vaker gebruikt in teksten. Niet alleen op social media, maar ook in e-mails en andere communicatie. Het schrijven met emoji’s kan je erg helpen met je tekstdoel. Maar het kan ook verkeerd uitpakken. Maak daarom goede afspraken over het gebruik hiervan. En leg dit vast in een document.
Vraag eerst: Is mijn antwoord duidelijk?
– Zo nee, vraag dan door.
– Zo ja, schrijf dan: Kan ik u nog ergens mee helpen?
Tot slot, sluit vriendelijk en persoonlijk af:
Nog een fijne dag!
Graag gedaan.
Ik hoor graag van u als u nog een vraag heeft.
De opbouw van een WhatsApp- of chatgespek is:
– Opening: Open met een vraag of bedankje én je naam.
– Vraag: Vraag net zo lang door tot je de vraag van de klant goed begrepen hebt.
– Terugkoppeling: Geef antwoord of kom in actie.
– Slot: Controleer of het antwoord duidelijk is.
Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.
De keuze om de chat toe te voegen aan de mix van communicatiekanalen lijkt voor P-Direkt een schot in de roos te zijn!
Lees meerHoe zorg je ervoor dat je klanten tevreden zijn na een chatgesprek? Naar die vraag deden we samen met de Universiteit Utrecht onderzoek.
Lees meerEen chatgesprek is laagdrempelig, persoonlijk en snel. Volg deze 4 stappen voor een klantgericht app- of chatgesprek!
Lees meerLoo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]
Lees meerNa 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]
Lees meerIs het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.
Lees meer