Femke Hainja
Welbions merkte dat de bewoners van sommige wijken brood gaven aan vogels. Dat lijkt onschuldig, maar het leverde wel degelijk problemen op. Er kwamen namelijk ratten op het brood af. De woningcorporatie besloot het probleem op te lossen met visuele
communicatie, omdat veel bewoners niet goed Nederlands kunnen lezen. Dus kwamen er aan alle voordeuren van de wooncomplexen deurhangers te hangen met daarop een afbeelding van een vogel die gevoerd werd met een kruis erdoor. En dat werkte! Minder
bewoners gingen de vogels voeren.
De wijkcoaches en wijkbeheerders van Welbions bedachten dat visuele communicatie ook weleens kon werken voor het naleven van de leefbaarheidsregels. Dus schakelden zij communicatiemedewerker Dzenana Halilovic in om dit te regelen. Omdat zij niet precies wist hoe ze dit aan moest pakken, deed ze mee met onze training Visueel communiceren. Ze vertelt er meer over.
“Bij de deurhangers zijn we gewoon zelf aan de slag gegaan. Maar ik was benieuwd naar ‘de regels’ van visueel communiceren. Hoe zorg je ervoor dat een boodschap niet te kinderachtig wordt? Moet er tekst bij? Moeten we in bepaalde situaties toch voor andere communicatiemiddelen kiezen? Op dat soort vragen wilde ik graag antwoord krijgen in jullie training.”
“Ik vond het echt een hele leuke en nuttige training. We gingen meteen aan de slag met tekenen. Daar waren mensen aan het begin van de dag nog een beetje sceptisch over. Maar aan het einde van de dag ging iedereen helemaal los! Zelfs wanneer trainer Martijn iets aan het uitleggen was, zag je mensen direct meetekenen. Ik vond het ook heel leuk om deze training met mensen van andere organisaties te volgen. Zij hadden weer hele andere doelen. Dat bracht mij ook op andere ideeën om visueel communiceren in te zetten.”
“Ik heb veel geleerd. Bijvoorbeeld dat je eerst na moet denken over hoeveel tijd mensen aan je boodschap willen besteden. Is dat 1 minuut? Dan maak je gebruik van veel afbeeldingen die mensen in korte tijd snappen. Is dat een half uur? Dan kun je meer tekst kwijt, bijvoorbeeld in een rapport met afbeeldingen. Daarnaast vond ik het ook een eyeopener dat je niet alles om hoeft te zetten in beelden. Als je een paar beelden toevoegt aan een tekst maak je deze ook direct al aantrekkelijker. Mensen worden nieuwsgieriger naar wat je te vertellen hebt. Bovendien weet ik nu beter hoe ik vormgevers kan briefen: ik teken hoe ik een uiting wil hebben. Dat is soms veel duidelijker dan wanneer ik het helemaal uitschrijf. Heel simpel, maar daar had ik nooit aan gedacht.”
“De training heeft me ook andere inzichten gegeven over hoe ik visueel communiceren in kan zetten. Namelijk: intern. Voor een vergadering of overleg kun je het ook gebruiken. Zo liet trainer Martijn allemaal formats zien waarmee je op een andere manier naar een onderwerp kunt kijken. Hij gaf ons bijvoorbeeld een format waarmee we uit moesten leggen wat we op een dag deden. Vervolgens gaf hij ons een nieuw format om dat nog eens te doen. En toen beschreven we onze dag op een hele andere manier. Superinteressant! Want we gingen veel meer out of the box denken.”
“Wij hadden de week na de training toevallig een stafoverleg om te vertellen welke projecten er allemaal speelden. En ik heb mijn projecten toen gepresenteerd aan de hand van een format: een papier met daarop een ijsberg onder water en een poppetje boven water. Met dat format liet ik zien dat er ook veel projecten zijn die ik doe die collega’s helemaal niet zien: de projecten onder water. Dat werd heel positief opgepakt! 2 collega’s kwamen na het overleg direct naar me toe om te vragen of ik formats voor ze had, omdat zij ook op die manier een presentatie wilden geven. Dus nu heb ik al 2 keer iets getekend voor collega’s. En ook het whiteboard op onze kamer staat inmiddels vol tekeningen om projecten te omschrijven. Heel leuk. Je kunt visuele communicatie voor heel veel dingen gebruiken. Dat had ik niet verwacht!”
Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.
Wil je communiceren in of met beelden? 3 tips om je daarbij te helpen. Ook als je een hekel hebt aan tekenen.
Lees meerStop met het maken van content met als enige doel je media te vullen. Lees hoe je content creëert om je strategische doelen te bereiken.
Lees meer“Onze huurders zijn studenten van allerlei verschillende nationaliteiten, dus kiezen wij steeds vaker voor beeld."
Lees meerLoo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]
Lees meerNa 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]
Lees meerIs het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.
Lees meer