Studenten op busstation_Idealis

Hoe informeer je bewoners van verschillende nationaliteiten op een leuke en duidelijke manier?

Femke Hainja

A. Met een tekst die geschikt is voor lezers met taalniveau B1.
B. Met verschillende korte presentaties via Teams of Zoom.
C. Met een verrassende en duidelijke animatie of infographic.

Marisca Wind van IdealisStudentenhuisvester Idealis kiest steeds vaker voor antwoord C! “Onze huurders zijn studenten met allerlei verschillende nationaliteiten”, vertelt Marisca Wind-ter Burg, specialist Marketing en Communicatie. “Daarom kiezen wij steeds vaker voor beeld. Veel beelden zijn namelijk universeel waardoor iedereen ze begrijpt, ongeacht afkomst. Bovendien kun je je boodschap met afbeeldingen op een hele leuke manier vertellen. Áls je ze goed inzet natuurlijk.” En daar kwam Loo van Eck in beeld!

Beeld om bewoners van over de hele wereld te bereiken …

“Een voorbeeld waarin wij beeld inzetten, is in onze animatie over inbraak. We hebben bewoners van over de hele wereld. En die zijn zich er niet altijd van bewust hoe gemakkelijk en op welke manieren er ingebroken kan worden. Of wat je kunt doen om inbraak te voorkomen. Veilig wonen staat bij ons voorop. Dus wilden we bewoners daar op een duidelijke, snelle en leuke manier bewust van maken. Een animatie is daar perfect voor.

… en om belangrijke boodschappen in 1 oogopslag duidelijk te maken.

“Een ander voorbeeld is dat we onze tevredenheidsonderzoeken voorheen altijd in tekst aan onze stakeholders presenteerden. Maar die onderzoeken zijn heel groot, waardoor het soms pakketten van wel 30 pagina’s werden. Mensen weten dan bijna niet waar ze moeten beginnen met lezen. Dus hebben we dit jaar een begeleidende infographic gemaakt waarin onze stakeholders in 1 oogopslag de belangrijkste resultaten zien. Willen ze over bepaalde resultaten meer weten? Dan kunnen ze de extra informatie in het begeleidende rapport vinden. Op die manier kiezen de stakeholders zelf tot welk detailniveau ze door willen lezen.”

Een kritische vormgever …

“Wij hadden zelf de expertise niet in huis om een animatie of infographic te maken. Dus hebben we Loo van Eck gevraagd om ons hierbij te helpen. Vanuit een eerdere samenwerking wisten we namelijk dat jullie hier ervaring mee hebben. En ik weet dat jullie kritisch zijn en goed meedenken over wat wel en niet slim is qua aanpak. Bovendien vinden we het prettig dat Loo van Eck veel woningcorporaties als klant heeft, omdat jullie daardoor precies weten wat er bij ons speelt.”

… met een opvallende werkwijze.

“We startten de samenwerking met een kick-off. Daarin kreeg vormgever Maarten van der Lugt de belangrijkste informatie van ons. Die schreef hij vervolgens uit in een Word-document. Dat vonden wij eerst een beetje vreemd, want bij een infographic verwacht je eerder schetsen van beelden in plaats van tekst. Maar achteraf bleek dit een hele goede werkwijze! In het Word-document hebben we namelijk eerst de inhoud helemaal met elkaar afgestemd. Zodat Maarten zeker wist dat die goed was voordat hij ging vormgeven. Anders hadden we de infographic zomaar 10 keer heen en weer kunnen sturen. Nu ging het vormgeven juist lekker snel. En we zijn heel blij met het resultaat.”

3 wijze lessen over het inzetten van beeld.

“Nu we vaker beeld gebruiken, weten we goed waar we rekening mee willen houden. Zo vinden we het belangrijk dat de beelden niet kinderachtig zijn. We nemen onze bewoners en stakeholders serieus. Dat willen we ook met onze infographic en animatie uitstralen. Daarnaast willen we mensen met de beelden niet afstoten. Daarom gaan we ook in beeld voor een positieve benadering. We richten ons niet op de kleine groep bewoners die iets niet goed doet, maar we laten het gedrag zien dat we wíllen zien. En wat een grote groep nu ook al doet. En tot slot, en dit is een hele belangrijke, moeten beelden direct duidelijk zijn. Als je beelden met tekst nog moet toelichten, sla je de plank mis.”

Plannen voor de toekomst.

“In de toekomst blijven we regelmatig beeld inzetten om onze informatie over te brengen op stakeholders en bewoners. Zo willen we bijvoorbeeld een bibliotheek bouwen met afbeeldingen die wij zelf ook kunnen gebruiken in onze communicatie. Want: beelden werken!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.

  Ja, ik ga akkoord met hetprivacybeleid

  Gerelateerde cases

  Interview GGD Hollands Midden

  Hoe Klinkende Taal GGD Hollands Midden helpt om begrijpelijk te schrijven voor … íedereen!

  Lees meer pijltje
  Barenbrug_voetbalveld

  In 1 dag de wereld rond met de Koninklijke Barenbrug Group

  Lees meer pijltje
  Werkorganisatie Druten Wijchen

  Een jaar in het leven van de taalcoaches van werkorganisatie Druten Wijchen …

  Lees meer pijltje

  Meer informatie?

  Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

  Foto van Gonda ter Maaten (meer informatie)
  Gonda ter Maaten

  Misschien vind je dit ook interessant:

  Beeld bij: 3 tips voor het maken van een whiteboardanimatie

  3 tips voor het maken van een whiteboardanimatie

  Een whiteboardanimatie is een video waarin je ziet hoe met een stift iets wordt getekend. Ze zijn hip, leuk en informatief.

  Lees meer pijltje
  Beeld bij: Content maken op een strategische manier

  Content creëren op een strategische manier

  Stop met het maken van content met als enige doel je media te vullen. Lees hoe je content creëert om je strategische doelen te bereiken.

  Lees meer pijltje
  Beeld bij: Hoe schrijf je een boeiend jaarverslag?

  Hoe schrijf je een boeiend jaarverslag?

  Veel jaarverslagen zijn slaapverwekkend. Hoe zorg je ervoor dat je een jaarverslag schrijft dat wél boeiend is? 4 tips!

  Lees meer pijltje

  Recente blogs

  Beeld bij: Wat doet een copywriter

  Wat doet een copywriter?

  'Op een feestje noemde ik mezelf copywriter. Maar eenmaal thuis begon het te knagen. Kon ik mezelf zomaar zo noemen?'

  Lees meer pijltje
  Beeld bij: Spreken zonder woorden. De kracht van non-verbale communicatie

  Spreken zonder woorden: de kracht van non-verbale communicatie

  Non-verbale communicatie is alle communicatie die niet via woorden verloopt. Denk aan lichaamstaal, maar ook aan de toon waarop je iets zegt.

  Lees meer pijltje
  Beeld bij: Je brief of e-mail afsluiten

  Je e-mail of brief afsluiten? Gebruik deze tips en voorbeelden

  Het afsluiten van je e-mail of brief. Hoe doe je dat? Vermijd clichézinnen en 'houd de deur open voor je lezer'.

  Lees meer pijltje