Tijdens een presentatie is het belangrijk dat je hulpmiddelen op een juiste manier inzet. Maar hoe doe je dat? We geven 10 tips.
‘En op de volgende slide ziet u een grafiek waarin ik de resultaten van ons bedrijf heb weergegeven. Horizontaal ziet u de jaren. Verticaal ziet u 5 kolommen in 5 verschillende kleuren. Elke kolom vertegenwoordigt een bedrag per divisie. Kijkt u maar rustig.’ De aanwezigen turen naar de kleurige slide. Kijken elkaar vragend aan. Fluisteren om uitleg van hun buurman, die vervolgens zijn schouders ophaalt. De oorzaak? De slide is te vol, de letters zijn te klein en de informatie is te complex. Boring …
En dat is prima! Maar een voorwaarde daarbij is wel dat de middelen het verhaal moeten ondersteunen en niet moeten dragen, dat ze duidelijk en functioneel zijn. Hoe je dat bereikt? 10 tips!
Uitgangspunt daarbij is soberheid. Hoe verleidelijk het ook is om met PowerPoint of Prezi een flitsende show te geven, onthoud dat het uiteindelijk om jouw presentatie gaat en niet om het presentatiemiddel.
Gebruik een middel alleen om te laten zien wat je niet in woorden kunt vatten. Dat kan bijvoorbeeld een illustratie zijn van een nieuw product. Als je wél laat ziet wat je ook kunt vertellen, ben je bezig om jezelf en je verhaal te vervangen door plaatjes. En dat is zonde.
Als je tekst laat zien, beperk je dan tot steekwoorden. Het kost de kijker te veel energie om een heel verhaal door te nemen. Bovendien gunnen veel presentatoren de kijker niet de tijd om de tekst rustig te lezen. Let er ook op dat je geen slides vol cijfers laat zien. Dat kost de kijker ook te veel tijd!
Maak gebruik van hulpmiddelen, maar doe het wel summier. Sommige presentatoren proppen 50 dia’s in een half uur. Duidelijk te veel. Houd de balans: maximaal 1 illustratie in 2 minuten.
Niks is zo vervelend als een slide die niet goed te zien is voor de aanwezigen. Zorg dus voor grote letters en gepaste afstand. En … stap zelf ook eens opzij om uit beeld te verdwijnen.
Een abc’tje in presentatieland. Een kapotte beamerlamp of flikkerend beeld levert stress op bij de presentator en irritatie bij de kijker. Zorg dus dat je dit van tevoren goed hebt geregeld.
‘Lichten uit’, zegt de presentator en de zaal wordt donker om het videoscherm goed uit te laten komen. Onmiddellijk zakken 3 mensen onderuit om even in te dutten. Waak daarvoor, houd het licht aan! Bovendien loop je in het donker het gevaar om het contact met het publiek te verliezen. Je bent onzichtbaar en bent voor het publiek dus niet meer aanwezig.
‘En hier ziet u …’ De presentator draait zich om en wijst op het projectiescherm. Praten met je rug naar het publiek betekent contactverlies. Vermijd dit. Blijf het publiek aankijken.
Zodra je het publiek iets nieuws laat zien, houd je even je mond. Geef het publiek de tijd om de slide te bekijken. Bovendien geeft dit je de tijd om zelf je verhaal weer even op orde te krijgen.
Een prachtige slide. Perfecte timing. Maar dan … Iedereen begint te grinniken. Je kijkt op het scherm en ziet het direct. Er staat ‘marketingpan’. De ‘l’ vergeten. Geen nood voor een ervaren spreker. Die kletst zich er wel uit met een grapje. Maar voor de minder ervaren spreker is het een ramp.
In het boek ‘Iedereen kan presenteren’ leer je hoe je jouw publiek van de eerste tot en met de laatste minuut boeit. De truc? Je leert jouw zwakke punten te compenseren met jouw sterke punten. Dat is bijzonder effectief. Want het afleren van gewoontes is zoveel moeilijker dan het verbeteren van waar je al goed in bent.
Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.
Besef dat het slot van je presentatie het langste blijft hangen bij je publiek. Daarom 3 tips voor een boeiend einde van je presentatie.
Lees meerStorytelling is misschien wel de meest effectieve manier van communiceren. Lees onze 8 tips. En ga direct zelf aan de slag.
Lees meerDe IT-architecten van de SVB presenteerden regelmatig informatie. Maar die landde niet altijd bij andere collega's ...
Lees meerLoo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]
Lees meerNa 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]
Lees meerIs het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.
Lees meer