Hoe schrijf je begrijpelijke huurvoorwaarden? Doe je voordeel met een voorbeeld!
Als woningcorporatie wil je natuurlijk dat huurders de regels naleven. Maar dat is bést een uitdaging voor ze … als ze niet snappen wat die regels zijn!
We pakken er eens een willekeurige set huurvoorwaarden bij. Snappen huurders wat hun verplichtingen zijn, denk je?
De verplichtingen van een huurder
Artikel 6
.
6.3.
Huurder zal het gehuurde gebruiken en onderhouden zoals het een goed huurder betaamt.
.
6.4.
Huurder zal het gehuurde, waaronder begrepen alle aanhorigheden en de eventuele gemeenschappelijke ruimten, overeenkomstig de bestemming gebruiken en deze bestemming niet wijzigen. Het is huurder niet toegestaan bedrijfsmatige activiteiten in het gehuurde, delen van het gehuurde of in de gemeenschappelijke ruimten te ontplooien.
.
Onder gemeenschappelijke ruimten wordt onder meer verstaan ruimten zoals trappenhuizen, liften, kelders, zolders, garages, bergingen, galerijen, tuinen, binnenplaatsen, voor zover huurder het gebruik van deze ruimten met andere huurders of gebruikers deelt.
Waarom?
Alle informatie staat achter elkaar. Terwijl een huurder houvast nodig heeft.
Bijvoorbeeld in de vorm van kopjes, witregels en opsommingen.
Hoe betaamt het een goede huurder? Dat staat niet in de voorwaarden.
Dus hoe moet een huurder dan weten hoe hij zich moet gedragen?
De tekst heeft een zakelijk perspectief.
De huurder wordt niet direct aangesproken met ‘u’.
Er staan te veel boodschappen in 1 zin.
Betaamt? Aanhorigheden? Ontplooien?
Niet bepaald woorden die de gemiddelde huurder dagelijks gebruikt.
Kijk nu eens naar deze begrijpelijke huurvoorwaarden …
Artikel 6 – Uw plichten
Uw plichten bij het gebruik van de woning
.
6.3 U gedraagt zich als een goede huurder
Dit betekent bijvoorbeeld dat u:
– ervoor zorgt dat uw buren en anderen in de buurt geen last van u hebben;
– een vloer, meubels en gordijnen in de woning plaatst;
– kleine reparaties zelf doet;
– zich netjes gedraagt tegenover ons en onze mensen;
– zich aan al uw andere plichten houdt.
.
6.4 U gebruikt de woning als woonruimte voor uzelf en uw gezin
Of voor uzelf en iemand anders met wie u samenwoont. U mag de woning dus niet gebruiken als bedrijf, als opslagplaats of iets dergelijks. Dit geldt ook voor de gemeenschappelijke ruimte, de tuin of onroerende zaken die bij de woning horen. U mag ook de bestemming van de woning niet veranderen.
Een stuk duidelijker, concreter en persoonlijker, toch? Zo is de kans een stuk groter dat huurders zich aan de regels houden.
Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.
Hoe schrijf je een begrijpelijke juridische tekst? Martijn de Vlaming, legal counsel bij Sanquin Bloedvoorziening, weet het antwoord.
Lees meerTeksten die juridisch waterdicht én begrijpelijk zijn. Het kan echt! 4 tips om begrijpelijke juridisch te schrijven.
Lees meerPensioencommunicatie is belangrijk. Maar vaak ook saai en ingewikkeld. Waarom zijn fondsen niet creatiever in hun communicatie?
Lees meerLoo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]
Lees meerNa 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]
Lees meerIs het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.
Lees meer