Even je kennis testen … Is het hen of hun?
Je vindt de juiste antwoorden onderaan dit artikel.
Had jij alles goed? Of is het tijd om de regels over hen en hun weer even op te frissen? Lees dan zeker de uitleg in dit artikel en vergis je nooit meer.
Je gebruikt hen na een voorzetsel:
De winkelier gaf het wisselgeld aan hen.
Ik dronk iedere maandag koffie bij hen.
Hij ging in de zomer op vakantie met hen.
Ze schreef het voor hen op.
Het programma is volledig op hen afgestemd.
Ze kreeg een prachtig cadeau van hen.
We gingen niet weg zonder hen.
Het contact loopt alleen via hen.
Hij liep achter hen aan.
Je gebruikt hen als er geen voorzetsel voor staat en je het er ook niet bij kunt denken. Het is dan een lijdend voorwerp.
Ik heb hen niet gehoord.
Ik riep hen voor het avondeten.
Ik zag hen gisteren in de stad.
Hij bekijkt hen nog eens goed.
Wij gaan hen helpen.
Je gebruikt hun als je hun kunt vervangen door een ‘voorzetsel + hen’. Het is dan een meewerkend voorwerp:
De winkelier gaf hun het wisselgeld. (aan hen)
Ik gaf hun een rondleiding door mijn huis. (aan hen)
Hij doet hun de nieuwe kleren aan. (bij hen)
Je gebruikt hun als er een zelfstandig naamwoord achter staat. En als je hun kunt vervangen door mijn of jouw. Het is dan een bezittelijk voornaamwoord.
Het is hun huis.
Hun salaris is hoger dan dat van ons.
Je kunt hun kantoor zien vanaf hier.
Inderdaad: ‘een van hen’. Behalve als de zin verder loopt en het blijkt dat het om een bezittelijk voornaamwoord gaat. Zo is het ‘een van hun boeken.’ O ja, er hoeven geen accenten op ‘een’. Want er kan geen verwarring ontstaan of ‘een’ hier een lidwoord of een telwoord is. Maar dit is weer een heel ander onderwerp.
Wil je alle taalregels op een rijtje hebben? Download dan onze gratis Loo van Eck-app. Dan heb je ze altijd bij je.
1: hen 2: hun 3: hen 4: hen 5: hun
Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.
Lees welke spelfouten we veel tegenkomen. Wat mensen moeilijk vinden aan de Nederlandse grammatica. En gebruik onze tips.
Lees meerVind je of vindt je? Word je of wordt je? Wanneer schrijf je een woord met een d en wanneer met een t? Ontdek alle regels.
Lees meerTe veel of teveel? Te kort of tekort? Zo ver of zover? Ten slotte of tenslotte? Ten minste of tenminste? Schrijf je dit los of aan elkaar?
Lees meerLoo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]
Lees meerNa 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]
Lees meerIs het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.
Lees meer