Emoji’s in zakelijke teksten. Wanneer gebruik je ze wel? Wanneer gebruik je ze niet? En hoeveel emoji’s gebruik je? In dit artikel lees je een aantal richtlijnen om dat te bepalen.
Emoji’s, zoals smileys en andere kleine afbeeldingen, worden steeds vaker gebruikt in teksten. Niet alleen op social media, maar ook in e-mails, brieven, voorstellen of andere communicatie-uitingen. Misschien gebruik je ze al?
Emoji’s kunnen je namelijk helpen je tekstdoel te bereiken. Of net even een ander gevoel te geven aan de inhoud van je tekst. 1 symbooltje kan al voor een heel andere sfeer zorgen in je tekst. Maar denk eraan: het kan ook enorm verkeerd uitpakken. Daarom: een aantal richtlijnen om te bepalen of en hoe je emoji’s inzet in je zakelijke teksten.
Schrijf je voor een oudere doelgroep? Dan loop je al gauw het risico dat je emoji’s niet begrepen worden. Dan zijn emoji’s dus geen goed plan. Schrijf je voor jongeren? Dan zijn emoji’s een goed plan! Door emoji’s krijgt je tekst namelijk een jong en vlot imago. En schrijf je 1-op-1 een voorstel naar iemand waar je een of meer persoonlijke gesprekken mee hebt gehad? Schat dan zelf in of het gepast is. Vaak kan het prima. En maakt de zakelijke inhoud wat luchtiger. En krijgt je tekst misschien meer een uitstraling die past bij de uitstraling van je gesprekken. Was je gesprek heel formeel, wat afstandelijk en ontstond er geen moment om over koetjes en kalfjes te babbelen? Dan is een emoji in de tekst naar deze gesprekpartner waarschijnlijk minder op zijn plek.
Schrijf je iemand een brief over een serieus en belangrijk onderwerp. Dan kom je door het gebruik van emoji’s al snel niet serieus over. Maar schrijf je een bericht of reactie op social media? Dan lijk je juist erg gevat door het gebruik van emoji’s. Bovendien heb je op de meeste social media beperkte ruimte. Met 1 emoji of afbeelding kun je vaak een hoop woorden winnen.
Door emoji’s kom je vlot en hip over in je tekst. Maar overdaad schaadt! Te veel emoji’s maken je tekst onduidelijker. Door alle kleine afbeeldingen raakt de lezer de draad van je verhaal sneller kwijt. Maar naast dat te veel emoji’s je tekst onduidelijk maken, moet je ook aan je imago denken. Met 1 emoji ben je vlot en gevat. Maar met 6 emoji’s kom je al snel ‘puberaal’ over. Probeer daarom altijd een balans te vinden tussen hip en overdreven.
Dit waren mijn adviezen, maar misschien heeft jouw organisatie wel andere afspraken op papier staan over het gebruik van emoji’s. Controleer dat! Want vergeet niet: het gaat er uiteindelijk om dat je in je teksten uitstraalt wie je organisatie is.
Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.
Een zakelijke e-mail schrijven. Hoe moeilijk kan het zijn? Nou, moeilijker dan je denkt! Gebruik daarom onze tips.
Lees meerIn deze blog lees je hoe je een zakelijke brief schrijft die piekfijn in orde is. Met alle onderdelen netjes op de juiste plaats.
Lees meerBlogs schrijven is een van de allerleukste dingen om te doen. Hoe pak je dat professioneel aan?
Lees meerLoo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]
Lees meerNa 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]
Lees meerIs het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.
Lees meer