Beeld bij: Een rood koppie. Van de zon of van de stress?
02 mei 2017: Loo van Eck

Een rood koppie. Van de zon of van de stress?

Prioriteiten en doelen stellen. ‘Nee’ kunnen zeggen. Beter plannen. Lees onze 3 tips om je vakantiegevoel vast te houden.

De zonnestralen verwarmen heerlijk mijn gezicht. Een zacht briesje zorgt tegelijkertijd voor wat verkoeling. Ik nip aan mijn verfrissende limoendrankje terwijl ik tevreden uitkijk over de helderblauwe oceaan. Was elke dag maar zo relaxt! Ik neemt me –zoals wel vaker- voor om dit gevoel het hele jaar vast te houden. Minder stress op werk, meer tijd voor mijn partner en vriendinnen en gewoon vaker genieten van het leven.

Een week later, maandagochtend

Piiieeeep. Piiieeeep. Piiieeeep. Verward reik ik met mijn hand naar het nachtkastje. Waar is die handige snooze-knop? Slaperig kijk ik naar de wekker. Toch maar opstaan, want het is al best laat … Maar wat voelt het nog vroeg! Als een speer spring ik onder de douche. In de keuken smeer ik snel een boterham die ik in de auto naar binnen prop. Hopend op geen snelheidscontroles, rijd ik iets te hard naar kantoor. Om vervolgens het kantoor binnen te sprinten. Waarom moet ik altijd zo haasten? Tot zover mijn goede voornemen.

Binnen 5 minuten al gloeiende wangen

Ik ga aan mijn bureau zitten en open mijn mailbox. “Hoe was je vakantie?” vraagt een collega. “Heerlijk!” Met een schuin oog zie ik hoe alle mails in een rap tempo binnenstromen. Help. “Je bent lekker verkleurd. Of ben je naar kantoor gerend?” Gerend? Ik voel mijn wangen gloeien. Oja, dat voornemen. Ik schiet in de lach. “Eigenlijk allebei. Maar vanaf nu ga ik wat minder rennen. Uitgezonderd dat rondje hardlopen na werk dan.”

Maak je voornemens waar!

Prioriteiten en doelen stellen. ‘Nee’ kunnen zeggen. Beter plannen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe eenvoudig mijn doel nog leek toen ik op vakantie was, hoe moeilijk het lijkt nu ik weer terug ben. Herkenbaar? Wacht niet tot je weer in de oude sleur raakt. Want efficiënter werken, is meer tijd voor ontspanning. Hieronder lees je 3 tips om dat vakantiegevoel vast te houden:

Tip 1: maak je hoofd leeg met een braindump

Je dumpt letterlijk al je hersenspinsels op papier. Dat geeft je hoofd weer een beetje ruimte om helder te denken. Zodat jij je kunt focussen op waar je mee bezig bent.

Tip 2: werk taken 1 voor 1 af

‘Kun je me even helpen? Heb je zo tijd om …’. Juist ja, zo. Niet nu je net lekker op weg bent met een ingewikkeld rapport. En laat dat binnenkomende mailtje ook gerust even rusten. Je hoeft niet overal ad hoc op in te springen. Maak liever goed af waar je mee bezig bent voordat je in een nieuwe klus duikt.

Tip 3: stel doelen op dag-, week- en maandniveau

Het klinkt misschien vanzelfsprekend. Toch gaat het hier vaak al mis. Moet iets vandaag nog af? Doe dat dan eerst. Die andere klus kan eind van de week ook nog wel!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.

  Ja, ik ga akkoord met hetprivacybeleid

  Gerelateerde blogs

  Beeld bij: We communiceren ons suf op de werkvloer! Zo voorkom je dat je daar te veel tijd mee kwijt bent

  We communiceren ons súf op de werkvloer!

  Lees meer pijltje
  LVE logo met roze hartje

  Opleidingsgids: inspirerende verhalen over communicatie

  Lees meer pijltje
  Afbeelding LVE TXT portfolio

  Portfolio: LVE TXT

  Lees meer pijltje

  Meer informatie?

  Stel je vraag aan Gonda. Zij helpt je graag verder.

  Foto van Gonda ter Maaten (meer informatie)
  Gonda ter Maaten

  Meer blogs over efficiënter werken

  Beeld bij: Helder en overtuigend adviseren in 30 seconden en het schrijven van een adviesrapport

  Adviesrapport schrijven: helder en overtuigend adviseren in 30 seconden

  Het kan echt: een adviesrapport waarmee je de lezer in 30 seconden overtuigt. Lees hoe je zo'n advies schrijft.

  Lees meer pijltje
  Een zakelijke e-mail schrijven. Hoe moeilijk kan het zijn?

  Een zakelijke e-mail schrijven. Hoe moeilijk kan het zijn?

  Een zakelijke e-mail schrijven. Hoe moeilijk kan het zijn? Nou, moeilijker dan je denkt! Gebruik daarom onze tips.

  Lees meer pijltje
  Beeld bij: Effectief vergaderen is nog slechts een kwestie van tijd

  Effectief vergaderen is slechts een kwestie van tijd

  Vergaderingen duren vaak lang. Kan dat niet anders? Jazeker! Met deze 3 stelregels heb jij voortaan effectieve vergaderingen.

  Lees meer pijltje

  Recente blogs

  Afbeelding bij blog Een betere wereld begint bij jouw zakelijke mails

  Een betere wereld begint bij jouw zakelijke mails

  Onlangs is mijn wereld een beetje beter geworden. Ik heb een nieuwe baan en ontvang van mijn collega’s alleen nog maar mails die ik in 10 seconden kan lezen. Wat een verademing. Geen urenlang geploeter meer om die dagelijkse berg mails weg te werken. Ik kan nu ‘koppensnellend’ mijn mailbox door zonder belangrijke informatie te […]

  Lees meer pijltje
  Afbeelding bij Een top telefoongesprek dankzij LSD

  Een top telefoongesprek dankzij LSD

  Je telefoongesprekken verbeteren? Dat kan met LSD: luisteren, samenvatten en doorvragen. Lees onze tips over deze gesprekstechnieken.

  Lees meer pijltje

  Theater is er voor íedereen

  Zwolse Theaters schrijft duidelijk en aantrekkelijk om ervoor te zorgen dat iedereen naar het theater kan én wil.

  Lees meer pijltje