calendar 28-08-2024

rate diensten 995

rate diensten 09:00


Beeld bij: Training LVE en ANP: Zichtbaarder worden met persberichten, beeld en opiniestukken
- Trainingen

Training Teksten schrijven voor free publicity

Nieuw! Deze training is een coproductie van ANP Business en Loo van Eck.

Je wilt de PR van je organisatie verbeteren. Je wilt dat jouw nieuws wordt opgepikt door journalisten. En je wilt dat jouw opiniestukken geplaatst worden in kranten en op relevante nieuwssites. Met andere woorden: je wilt de zichtbaarheid van je organisatie verbeteren. Maar … hoe grijp je de aandacht van de media? In deze training leer je hoe je de kans vergroot om jouw berichten geplaatst te krijgen.

En van wie kun je dit beter leren dan van het ANP zelf? Daarom wordt deze training gegeven door Arnold Vonk van ANP Business. En – extra interessant –  de training vindt plaats bij het ANP in Den Haag. Je krijgt dus meteen een kijkje in de keuken van het ANP!

In 3 dagdelen ga je met deze onderdelen aan de slag!

Hoe word je een betrouwbare bron voor journalisten?
Hoe zorg je dat ze jou benaderen als ze een vraag hebben die aan jouw vakgebied of producten raakt? Hoe bouw je aan een netwerk? Hoe zorg je dat je de autoriteit wordt in jouw branche? Met andere woorden: hoe word je een relevante nieuwsbron voor journalisten. Dat leer je in deel 1 van deze training.

Hoe zorg je dat jouw verhaal in het nieuws komt?
Een persbericht is een onmisbare schakel in de zoektocht naar gratis publiciteit. Maar journalisten pikken je persbericht niet zomaar op. Een goed persbericht heeft een duidelijke kernboodschap, is nieuwswaardig en verstuur je op het juiste moment. En niet onbelangrijk: het is geen PR-praatje. Journalisten trappen niet in marketingteksten! Hoe je wel een nieuwswaardig persbericht schrijft, leer je in deel 2 van deze training.

Hoe krijg je jouw verhaal in de krant?
Je hebt iets in het nieuws gezien waarop je wilt reageren. Je verpakt je afgewogen standpunten in een betoog en bent op zoek naar een groot publiek. De perfecte plek voor jouw tekst? De opiniepagina van een krant. Maar hoe kom je daarop? Je moet daarvoor in ieder geval weten waar opinieredacteuren op letten en hoe je je reactie kort en concreet structureert. Met onze ervaring als journalist en nieuwsbron kunnen we je daar uitstekend bij helpen. Dat leer je in deel 3 van deze training.

Beeld bij: Training Zichtbaarder worden met persberichten, beeld en opiniestukken

Na deze training ...

… begrijp je hoe journalisten naar jouw verhalen kijken.
… kun je in jouw organisatie overal nieuwswaardige verhalen herkennen.
… kun je een verhaal op een journalistieke manier opbouwen.
… sluit je aan op de stijl van journalisten
… kun je met regelmaat iets interessants melden.

Programma

Je leert …

… hoe je een nieuwsbron wordt voor een groot publiek.

 • Hoe weet je welke onderwerpen de meeste mensen interesseren?
 • Hoe kun je de doelen van jouw organisatie koppelen aan het nieuws?
 • Hoe interview je je collega’s?
 • Welke stijlvormen gebruikt een journalist om de aandacht te trekken?
 • Hoe bouw je je teksten goed op?
 • Hoe maak je aantrekkelijke koppen voor je eigen website?
 • Hoe gebruik je AI om je tekst te verbeteren?

… hoe je persberichten schrijft die opvallen bij relevante media. 

 • Hoe maak je journalisten nieuwsgierig?
 • Hoe schrijf je een pakkende kop die voor journalisten aantrekkelijk is?
 • Hoe houd je het kort en bondig?
 • Hoe bouw je je tekst goed op?
 • Hoe pas je de journalistieke schrijfprincipes toe?
 • Hoe kun je uniek zijn zonder het woord uniek te gebruiken?
 • Welk beeld stuur je mee bij een persbericht?

… hoe je opiniestukken schrijft die redacties willen publiceren.

 • Hoe krijg je snel overzicht van wie wat heeft gezegd in het publieke debat?
 • Hoe kun je in weinig tijd reageren op het nieuws?
 • Hoe begin je aan je tekst?
 • Hoe schrijf je zo dat opinieredacties je stuk aantrekkelijk vinden?
 • Hoe gebruik je voorbeelden in je opiniestuk?
 • Hoe maak je van je opiniestuk een meeslepend betoog?
 • Hoe voorkom je dat je té stellig wordt?

Doelgroep

Voor communicatieadviseurs, woordvoerders en professionals die via de media meer lezers willen bereiken. En die willen profiteren van de jarenlange media-ervaring van de experts van ANP Business.

Didactiek

We maken gebruik van jouw teksten. Vooraf geef je aan wat voor werk je doet, welk nieuws je leest en welke content je hebt geschreven. Op basis hiervan maakt de trainer zijn programma. Hierdoor kun je alle tips en adviezen direct in de praktijk toepassen. Dat maakt de training van de eerste tot de laatste minuut de moeite waard!

Direct zelf aan de slag!
In onze trainingen staat het zelf doen centraal. We inspireren je met voorbeelden, geven je adviezen op basis van onze ervaring en visie en zetten je vervolgens aan het werk. Soms alleen, soms in groepjes. Uiteindelijk gaat het erom dat je nieuwe vaardigheden aanleert. En dat doe je alleen door te oefenen. Na afloop maak je een schrijfopdracht en die stuur je voor feedback naar de trainer.

Deze training als incompany?

Wil je deze training voor meerdere collega’s organiseren?
Dat kan! Klassikaal of volledig online. Of juist de effectieve combinatie daarvan: blended learning. Welke vorm je ook kiest, we ontwikkelen een training 100% op maat voor jouw organisatie. Hoe uitgebreid het leertraject is? Dat bepaal je zelf. Neem gerust contact op met een van onze opleidingsadviseurs voor meer informatie via (0318) 69 69 00 of loo@lve.nl.

Ik wil advies op maatpijltje

Veelgestelde vragen

We helpen je graag verder bij vragen.

Geven jullie alleen trainingen of doen jullie meer?

We geven vooral communicatietrainingen. Maar we kunnen daarnaast nog veel meer op het gebied van communicatie. Want onze klanten komen met allerlei communicatievragen bij ons. Ze willen bijvoorbeeld hun kernwaarden vertalen naar een concrete schrijfstijl. Hun ingewikkelde polisvoorwaarden laten herschrijven in begrijpelijke taal. Of enkel hun medewerkers laten opleiden om beter te communiceren. En dat wij ook daarna blijven helpen om het nieuw geleerde communicatiegedrag te blijven toepassen. We kunnen met al deze vragen helpen.

Onze adviseurs bespreken iedere klantvraag en maken een advies op maat. Dat kan betekenen dat we een schrijfstijlwijzer voor jouw organisatie ontwikkelen en alle standaardteksten in die stijl herschrijven. Of dat we een meetlat ontwikkelen om na de trainingen te toetsen of het geleerde communicatiegedrag niet wegzakt. Of we starten met een op maat gemaakte animatie voor jouw organisatie om draagvlak te creëren voor een nieuwe schrijfstijl binnen de organisatie. En pas daarna te starten met communicatietrainingen.

Wat we precies allemaal kunnen voor jou of voor jouw organisatie? Dat lees je bij ‘Wat wij doen’.

Geven jullie trainingen aan organisaties of ook aan individuen?

We doen beide.

Wil je een training voor jouw organisatie voor meerdere collega's organiseren? Dat kan. Klassikaal, volledig online of juist een combinatie van deze twee (blended learning). Welke vorm je ook kiest, we ontwikkelen een training 100% op maat voor jouw organisatie. Hoe uitgebreid het leertraject is? Dat bepaal je ook zelf.

Wil je een communicatietraining voor jezelf? Dat kan ook. We hebben 27 verschillende trainingen die we op ons kantoor in Ede organiseren. Daar kun je je voor inschrijven. Er staan meerdere data en tijdstippen gepland voor het hele jaar. De meeste open trainingen duren 1 dag.

Hoe groot zijn de trainingsgroepen?

We werken met kleine groepen, omdat we persoonlijke aandacht belangrijk vinden. In een training over schriftelijke communicatie zitten maximaal 12 cursisten. En in een training over mondelinge communicatie maximaal 8 cursisten. Volg je een open training op ons kantoor in Ede? Dan is de groepsgrootte afhankelijk van het aantal inschrijvingen. Het kan dus voorkomen dat je slechts met 3 andere cursisten in de groep zit.

Hoe gaan jullie om met medewerkers die geen zin hebben in een training?

Ten eerste zorgen wij ervoor dat we leren leuk maken. Dat doen wij door een programma te maken dat boordevol zit met verrassende en inspirerende oefeningen, anekdotes en spellen. Wij zorgen ervoor dat onze cursisten, jouw medewerkers, de leukste training ooit krijgen. Dat klinkt misschien wat overdreven, maar dat horen wij echt vaak terug na een training.

Ten tweede werken wij altijd met onze eigen trainers. Die leiden we zelf op. En die staan garant voor een communicatietraining van het hoogste niveau.

Ten derde zorgen we in al onze trainingen eerst voor een denkomslag bij de cursisten. Dat kan omdat we een eigen en vernieuwende visie op communicatie hebben. Wij leren cursisten anders te kijken naar communicatie en klanten. En die denkomslag hebben ze nodig om ook blijvend anders te schrijven of spreken.

Waarom vragen jullie mij eigen materiaal in te sturen voor een training?

Wij baseren onze trainingen op jouw eigen teksten, gesprekken of films die je voor de training naar ons opstuurt. Zo weten we namelijk precies waar je al goed in bent en waar je je nog in kunt verbeteren. Op die manier kunnen we het niveau van de training bepalen. En kunnen we de focus leggen op de aandachtspunten van alle cursisten. Daarnaast maken we oefeningen met jouw eigen materiaal (uiteraard gaan wij zorgvuldig om met dat materiaal). Zodat je oefent met jouw eigen praktijksituaties en niet wordt afgeleid door inhoud waar je niet thuis in bent.

Krijg ik na de training nog iets om de leerstof onder de aandacht te houden?

Na de training krijg je via onze app nog 40 dagen lang iedere dag een tip die aansluit bij jouw training. Die tips houden je bewust van wat je hebt geleerd. Zodat het effect van de training nog groter is. Daarnaast vind je op jouw persoonlijke pagina van de cursistensite nog een samenvatting van de training en de presentatie van de trainer. Nog meer behoefte aan kennis? Op onze blogpagina vind je allerlei kennisartikelen.

Kan ik nog feedback vragen na een training?

Ja, je mag na een training nog een keer feedback vragen aan jouw trainer. Je stuurt bijvoorbeeld een eigen tekst of filmpje naar hem of haar op. En de trainer geeft je feedback via een persoonlijke e-coachingsfilm.

Als ik een tekstschrijver bij jullie inhuur, kan ik dan ook een geheel nieuwe tekst laten schrijven?

Ja, we gaan op ieder moment voor je aan de slag. Dus ook als je een nieuwe tekst wilt laten schrijven. Wij verzamelen de informatie, doen een interview of houden een gesprek met jou om de input te achterhalen. Vervolgens schrijven we de tekst. Jij kunt erop rekenen dat je een complete tekst krijgt die aansluit bij jouw lezer en uitstraalt wie jij bent of waar jouw organisatie voor staat.

Maar ook als je zelf een tekst hebt geschreven, kun je bij ons terecht. Bijvoorbeeld als je hier niet helemaal tevreden mee bent of als de schrijfstijl niet meer van deze tijd is. Of als je een document graag wilt laten controleren om zeker te weten dat je niets bent vergeten en alle puntjes op de i kloppen.

Kan ik mijn tekst laten checken op fouten?

Sterker nog, daar smullen wij van. Want onze tekstschrijvers zijn natuurlijk van het slag hippe tekstnerds. En doen niets liever dan teksten nalezen en corrigeren op type- of taalfouten. Als we dan ook nog advies kunnen geven over heldere formuleringen en een aantrekkelijke opbouw, zijn we helemaal in ons element. Geen vraag te gek, geen tekst te gek.

Volg ik de training met mensen uit mijn eigen branche?

De meeste trainingen organiseren we bij organisaties intern. Dus bij de meeste trainingen zitten collega's bij elkaar. Dat is anders bij onze open trainingen. Als je meedoet met een open training volg je deze samen met mensen uit allerlei verschillende branches. Wij horen vaak dat cursisten dit juist interessant vinden, omdat ze zo een kijkje in de keuken van collega’s uit andere branches kunnen nemen.

Is er een minimaal opleidingsniveau voor jullie trainingen?

Wij maken geen verschil in opleidingsniveaus. Onze trainingen zijn voor ieder opleidingsniveau geschikt. Dat kan, omdat we de trainingen helemaal afstemmen op de deelnemers die meedoen. Je hebt dus ook geen voorkennis of aanvangsniveau nodig om mee te kunnen doen met onze trainingen.

Heb ik nog wel een tekstschrijver nodig nu AI er is?

Als je de lat voor je teksten hoog legt: ja, dan heb je een vaardige tekstschrijver nodig. Taalmodellen zoals ChatGPT kunnen je zeker helpen met het schrijven van een tekst. En dat gaat ook nog eens erg snel en in grote hoeveelheden. Maar de taalmodellen brengen ook een hoop nadelen met zich mee. Ten eerste de kwaliteit van de tekst. AI is goed in het schrijven van algemene teksten, maar niet in teksten die gaan over specifieke situaties. Daarnaast mist AI essentiële kenmerken die belangrijk zijn voor een tekst op maat. Zoals inlevingsvermogen, authenticiteit en kennis over jullie organisatie. Daarnaast zijn er een hoop andere nadelen. AI heeft grote impact op het milieu, werkt vooroordelen in de hand en veel AI-tools waarborgen de privacy niet goed.

Is Loo van Eck dan volledig tégen de inzet van AI om te schrijven? Nee, zeker niet. Maar vaardige tekstschrijvers zijn essentieel voor goede teksten. Misschien wel meer dan ooit. Meer weten over AI? Bekijk onze training Slim schrijven met AI.

Waar vind ik alle informatie over mijn training?

Nadat je je hebt ingeschreven voor een training ontvang je een e-mail van ons. In die e-mail staat een link naar jouw persoonlijke pagina op onze cursistensite. Daar vind je alle informatie die je nodig hebt voor jouw training. Je vindt er informatie over de tijd, de locatie en de trainer van de training. En je ziet precies welke voorbereidingsacties je moet doen. Na de training kun je al het opleidingsmateriaal op jouw pagina vinden en jouw certificaat downloaden.

Moet ik zelf lunch meenemen naar een open training?

Nee. Als de training bij ons op kantoor is dan regelen wij een lunch. Heb je lunchwensen? Daar houden wij rekening mee. Je kunt dit aangeven bij de intakevragen.

Kan ik bij jullie kantoor parkeren als ik met de auto kom?

Ons kantoor is goed te bereiken. Maak je geen zorgen over het parkeren: er is voldoende ruimte om gratis te parkeren. We zitten in Ede, niet in de Randstad :-).

Bij wie kan ik terecht als ik vragen heb over de training?

Heb je vragen over een training of wil je advies? Dan kun je bellen naar (0318) 69 69 00. Of een e-mail sturen naar opentrainingen@lve.nl. Wij helpen je graag!

Kan ik mijn inschrijving voor een open training nog annuleren?

Je kunt dan tot 2 weken na de beslissing de training nog annuleren. Daarna kun je tot 4 weken voor de training nog afzeggen. Zonder kosten.
Zeg je later af? Dan betaal je:

 • 35% als je tussen 4 en 2 weken voor de training afzegt.
 • 65% als je tussen 2 weken en 1 week voor de training afzegt.
 • 100% als je minder dan 1 week van tevoren voor de training afzegt.

Wat voor soort teksten kan ik laten herschrijven?

Dat antwoord is eenvoudig: we kunnen elke tekst herschrijven. Van commerciële, overtuigende teksten, columns en blogs tot standaardbrieven, tenderteksten en juridische voorwaarden, brieven of rapporten. Je kunt ook bij ons terecht voor een vacaturetekst, websitetekst, een script of handleiding. Of misschien wil je een speech laten schrijven of hulp bij sociale mediaberichten. In dit boekje lees je meer over alle soorten teksten. Met heldere voorbeelden. Laat je inspireren!

Wat vinden andere mensen van de training die ik wil volgen?

Als je een training wilt volgen, is het fijn om te weten wat andere mensen van de training vonden. Je kunt dat heel gemakkelijk bekijken op de pagina van de training waarin je interesse hebt. In de blauwe balk staan ervaringen van mensen die de training eerder volgden.

Kan ik als individu ook iets laten herschrijven? (dus niet alleen als bedrijf)

Dat kan. Je hoeft geen bedrijf te hebben om je vraag bij ons neer te leggen. Aarzel niet, we denken graag met je mee!

Moet ik een laptop meenemen naar de training?

Bij de meeste trainingen hoeft dit niet. Volg je een training waarbij je wel een laptop mee moet nemen? Dan staat dit in de intakevragen die je voor de training van ons ontvangt. Heb je zelf geen laptop? Dan hebben wij een leenlaptop voor jou.

Ik moet een e-learning volgen voor de training. Waar kan ik die vinden?

Nadat je je hebt ingeschreven voor een training ontvang je een e-mail van ons. In die e-mail staat een link naar jouw persoonlijke pagina op onze cursistensite. Volg je een e-learning voordat je meedoet aan een training? Dan staat die daar voor je klaar.

Krijg ik een certificaat na de training?

Ja, je krijgt een certificaat. Nadat je je hebt ingeschreven voor een training ontvang je een e-mail van ons. In die e-mail staat een link naar jouw persoonlijke pagina op onze cursistensite. Op die pagina vind je na de training al het opleidingsmateriaal. Je kunt daar jouw certificaat downloaden nadat je de evaluatievragen hebt ingevuld.

Betaal ik btw over jullie trainingen, e-learnings en boeken?

Over onze trainingen en e-learnings betaal je geen btw. Over onze boeken betaal je 9% btw.

Wanneer ontvang ik de rekening van de training?

Je ontvangt de rekening een paar dagen na je inschrijving. Je ontvangt deze via de mail.

kleine foto werkende medewerkers LVE

Heb je nog geen passend antwoord gevonden?

Neem contact op met een van onze medewerkers.

Neem contact op pijltje

Ook interessant voor jou:

Afbeelding bij Artikelen en blogs schrijven

Training Artikelen en blogs schrijven

Lees meer pijltje
afbeelding bij training Brieven & E-mails schrijven

Training Brieven en e-mails

Lees meer pijltje
Beeld bij: AI-schrijftool Slimtaal

Slimtaal

Lees meer pijltje

Tips, blogs en artikelen:

Beeld bij: Boeiende zakelijke blogs schrijven

Boeiende zakelijke blogs schrijven? Zo doe je dat!

Blogs schrijven is een van de allerleukste dingen om te doen. Hoe pak je dat professioneel aan?

Lees meer pijltje
Beeld bij: Constructief feedback geven op de werkvloer

Constructief feedback geven op de werkvloer. 5 tips!

Feedback krijgen, kan gevoelig liggen. Dus: hoe breng je je feedback op een constructieve manier? 5 concrete tips!

Lees meer pijltje
Beeld bij: een boeiend artikel schrijven

Dit is het beste artikel dat je ooit hebt gelezen

Hoe schrijf je een boeiend artikel? Lees onze tips om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen je tekst lezen.

Lees meer pijltje

Training Teksten schrijven voor free publicity

calendarEerstvolgende training: 28-08-2024
€ 995
tijd09:00

Inschrijving: Training Teksten schrijven voor free publicity

Wanneer wil je de training volgen?

€ 995

Contact

Vragen of advies?
Heb je vragen? Of wil je meer advies? Bel of mail gerust.
Je bereikt ons via 0318 69 69 00 of loo@lve.nl. Wij helpen je graag verder.

Contactformulier
Wil je dat wij contact met je opnemen? Laat dan je gegevens hieronder achter.

  Ja, ik ga akkoord met hetprivacybeleid