Afbeelding bij Instructies en handleidingen laten (her)schrijven
- Teksten

Instructies en handleidingen laten (her)schrijven

Logisch. Begrijpelijk. Zoekvriendelijk.

Een handleiding of instructie moet je niet willen lezen. Eigenlijk is het een lapmiddel voor een te ingewikkeld product of procedure die niet vanzelfsprekend is.

Onze visie?

In onze complexe wereld zijn handleidingen en instructies soms noodzakelijk. En dan moeten ze ook zo duidelijk mogelijk zijn. Zodat de lezer (de gebruiker) geen vragen heeft. En er niets misgaat door onduidelijke uitleg.

Afbeelding bij Instructies en handleidingen laten schrijven

Onze aanpak?

Wij kleden een proces helemaal uit tot op het bot. Om te begrijpen wat de gebruiker moet doen. Vervolgens bouwen we het weer stap voor stap op. Logica is hierbij van levensbelang. Evenals eenvoud. Langzaam ontstaat dan een tekst die voor een leek te snappen is.

Het resultaat?

Wij schrijven een handleiding …

 • waarin alleen informatie staat die je lezer nodig heeft om de instructie goed te kunnen volgen. Beknopt én volledig.
 • waarin we informatie goed ordenen. Resultaat en instructie lopen niet door elkaar.
 • waarin we concrete voorbeelden geven op plekken waar dat functioneel is.
 • waarin we steeds afwegen of we uitleg illustreren met tekst of met visuals.
 • die overzichtelijk oogt en prettig leest.

 

O ja, soms leidt het ook tot een handleiding of instructie in de vorm van een film of infographic. Want die maken wij natuurlijk ook graag voor je!

Debby Dam

Leuke praktische korte training. Heel veel oefenen met eigen teksten waardoor je meteen ziet wat er anders kan. Ook gaf Anne veel praktijkvoorbeelden en korte ervaringsoefeningen die echt helpen om meer in de schoenen van de lezer te gaan staan. Omdat de training maar één dag is gaat wel alles vliegensvlug, dus verwacht niet teveel verdieping.

afbeelding bij review 8

RINO Groep

22 maart 2022
Bekijk meer reviews
Ed Peperkamp

De training geeft een gedegen leidraad voor het schrijven van instructies en handleidingen. Goed gereedschap om jouw doelgroep met succes te bereiken met jouw boodschap.

afbeelding bij review 9

Van Riet MHS B.V.

21 maart 2022
Bekijk meer reviews
Miriam Panis

leuke interactieve training die je helpt een gestructureerde en heldere handleiding te schrijven

afbeelding bij review 8

Medimo

7 maart 2022
Bekijk meer reviews
Paul Hoekjan

Was leerzaam en ook confronterend. Hierdoor wel beter inzichten gekregen in het maken van duidelijke instructies.

afbeelding bij review 8

Medimo

28 februari 2022
Bekijk meer reviews
Martin Selier

Een kundige vrouw die in staat is om de gang erin te houden en zo de tijdsplannig perfect aan te houden.

afbeelding bij review 8

Hes International

20 oktober 2021
Bekijk meer reviews
Marcel Kleijwegt

Leerzaam, ik weet nu dat ik op de goede weg ben met het schrijven van instructies

afbeelding bij review 7

Hes International

20 oktober 2021
Bekijk meer reviews
Charles Groenendijk

In de training gaat de trainer zeer specifiek in op de ingezonden stukken van de trainees. Daarom is het zo belangrijk om deze in te zenden. Je leert er individueel zo veel van en het zou zonde zijn om dat dus niet te doen. Dit is wat de kracht was van deze training. Meer later...

afbeelding bij review 9

Gemeente Doesburg

19 oktober 2021
Bekijk meer reviews
Peter Bons

De eerste fase was niet goed, maar dat is algemeen bij digitale lessen, de tweede was duidelijk beter, omdat men nu fysiek aanwezig was en kwamen de verschillende inzichten duidelijk naar voren

afbeelding bij review 6

Bus Industrial Tools

17 september 2021
Bekijk meer reviews
Ilse Schra

Het was een goede training om handvatten aan te reiken voor het schrijven van instructies en/of handleiding voor cursisten die weinig tot geen ervaring hebben hiermee. Tijdens mijn studies heb ik soort gelijke semesters gehad omtrent deze vorm van schrijven waardoor veel onderwerpen terugkerende onderwerpen waren maar dat is persoonlijk.

afbeelding bij review 8

Bus Industrial Tools

15 september 2021
Bekijk meer reviews
Geert Berger

Ik kreeg praktische tips om helder te schrijven. Er was veel ruimte om te oefenen op een leuke manier. Ik werd er heel blij van!

afbeelding bij review 9

HLTsamen

19 juli 2021
Bekijk meer reviews
pijltje pijltje

Meer informatie?

Neem gerust contact met ons op via loo@lve.nl of (0318) 69 69 00. Wij helpen je graag verder.

Ik wil advies op maatpijltje

Veelgestelde vragen

We helpen je graag verder bij vragen.

Geven jullie alleen trainingen of doen jullie meer?

We geven vooral communicatietrainingen. Maar we kunnen daarnaast nog veel meer op het gebied van communicatie. Want onze klanten komen met allerlei communicatievragen bij ons. Ze willen bijvoorbeeld hun kernwaarden vertalen naar een concrete schrijfstijl. Hun ingewikkelde polisvoorwaarden laten herschrijven in begrijpelijke taal. Of enkel hun medewerkers laten opleiden om beter te communiceren. En dat wij ook daarna blijven helpen om het nieuw geleerde communicatiegedrag te blijven toepassen. We kunnen met al deze vragen helpen.

Onze adviseurs bespreken iedere klantvraag en maken een advies op maat. Dat kan betekenen dat we een schrijfstijlwijzer voor jouw organisatie ontwikkelen en alle standaardteksten in die stijl herschrijven. Of dat we een meetlat ontwikkelen om na de trainingen te toetsen of het geleerde communicatiegedrag niet wegzakt. Of we starten met een op maat gemaakte animatie voor jouw organisatie om draagvlak te creëren voor een nieuwe schrijfstijl binnen de organisatie. En pas daarna te starten met communicatietrainingen.

Wat we precies allemaal kunnen voor jou of voor jouw organisatie? Dat lees je bij ‘Wat wij doen’.

Geven jullie trainingen aan organisaties of ook aan individuen?

We doen beide.

Wil je een training voor jouw organisatie voor meerdere collega's organiseren? Dat kan. Klassikaal, volledig online of juist een combinatie van deze twee (blended learning). Welke vorm je ook kiest, we ontwikkelen een training 100% op maat voor jouw organisatie. Hoe uitgebreid het leertraject is? Dat bepaal je ook zelf.

Wil je een communicatietraining voor jezelf? Dat kan ook. We hebben 27 verschillende trainingen die we op ons kantoor in Ede organiseren. Daar kun je je voor inschrijven. Er staan meerdere data en tijdstippen gepland voor het hele jaar. De meeste open trainingen duren 1 dag.

Hoe groot zijn de trainingsgroepen?

We werken met kleine groepen, omdat we persoonlijke aandacht belangrijk vinden. In een training over schriftelijke communicatie zitten maximaal 12 cursisten. En in een training over mondelinge communicatie maximaal 8 cursisten. Volg je een open training op ons kantoor in Ede? Dan is de groepsgrootte afhankelijk van het aantal inschrijvingen. Het kan dus voorkomen dat je slechts met 3 andere cursisten in de groep zit.

Hoe gaan jullie om met medewerkers die geen zin hebben in een training?

Ten eerste zorgen wij ervoor dat we leren leuk maken. Dat doen wij door een programma te maken dat boordevol zit met verrassende en inspirerende oefeningen, anekdotes en spellen. Wij zorgen ervoor dat onze cursisten, jouw medewerkers, de leukste training ooit krijgen. Dat klinkt misschien wat overdreven, maar dat horen wij echt vaak terug na een training.

Ten tweede werken wij altijd met onze eigen trainers. Die leiden we zelf op. En die staan garant voor een communicatietraining van het hoogste niveau.

Ten derde zorgen we in al onze trainingen eerst voor een denkomslag bij de cursisten. Dat kan omdat we een eigen en vernieuwende visie op communicatie hebben. Wij leren cursisten anders te kijken naar communicatie en klanten. En die denkomslag hebben ze nodig om ook blijvend anders te schrijven of spreken.

Waarom vragen jullie mij eigen materiaal in te sturen voor een training?

Wij baseren onze trainingen op jouw eigen teksten, gesprekken of films die je voor de training naar ons opstuurt. Zo weten we namelijk precies waar je al goed in bent en waar je je nog in kunt verbeteren. Op die manier kunnen we het niveau van de training bepalen. En kunnen we de focus leggen op de aandachtspunten van alle cursisten. Daarnaast maken we oefeningen met jouw eigen materiaal (uiteraard gaan wij zorgvuldig om met dat materiaal). Zodat je oefent met jouw eigen praktijksituaties en niet wordt afgeleid door inhoud waar je niet thuis in bent.

Krijg ik na de training nog iets om de leerstof onder de aandacht te houden?

Na de training krijg je via onze app nog 40 dagen lang iedere dag een tip die aansluit bij jouw training. Die tips houden je bewust van wat je hebt geleerd. Zodat het effect van de training nog groter is. Daarnaast vind je op jouw persoonlijke pagina van de cursistensite nog een samenvatting van de training en de presentatie van de trainer. Nog meer behoefte aan kennis? Op onze blogpagina vind je allerlei kennisartikelen.

Kan ik nog feedback vragen na een training?

Ja, je mag na een training nog een keer feedback vragen aan jouw trainer. Je stuurt bijvoorbeeld een eigen tekst of filmpje naar hem of haar op. En de trainer geeft je feedback via een persoonlijke e-coachingsfilm.

Als ik een tekstschrijver bij jullie inhuur, kan ik dan ook een geheel nieuwe tekst laten schrijven?

Ja, we gaan op ieder moment voor je aan de slag. Dus ook als je een nieuwe tekst wilt laten schrijven. Wij verzamelen de informatie, doen een interview of houden een gesprek met jou om de input te achterhalen. Vervolgens schrijven we de tekst. Jij kunt erop rekenen dat je een complete tekst krijgt die aansluit bij jouw lezer en uitstraalt wie jij bent of waar jouw organisatie voor staat.

Maar ook als je zelf een tekst hebt geschreven, kun je bij ons terecht. Bijvoorbeeld als je hier niet helemaal tevreden mee bent of als de schrijfstijl niet meer van deze tijd is. Of als je een document graag wilt laten controleren om zeker te weten dat je niets bent vergeten en alle puntjes op de i kloppen.

Kan ik mijn tekst laten checken op fouten?

Sterker nog, daar smullen wij van. Want onze tekstschrijvers zijn natuurlijk van het slag hippe tekstnerds. En doen niets liever dan teksten nalezen en corrigeren op type- of taalfouten. Als we dan ook nog advies kunnen geven over heldere formuleringen en een aantrekkelijke opbouw, zijn we helemaal in ons element. Geen vraag te gek, geen tekst te gek.

Volg ik de training met mensen uit mijn eigen branche?

De meeste trainingen organiseren we bij organisaties intern. Dus bij de meeste trainingen zitten collega's bij elkaar. Dat is anders bij onze open trainingen. Als je meedoet met een open training volg je deze samen met mensen uit allerlei verschillende branches. Wij horen vaak dat cursisten dit juist interessant vinden, omdat ze zo een kijkje in de keuken van collega’s uit andere branches kunnen nemen.

Is er een minimaal opleidingsniveau voor jullie trainingen?

Wij maken geen verschil in opleidingsniveaus. Onze trainingen zijn voor ieder opleidingsniveau geschikt. Dat kan, omdat we de trainingen helemaal afstemmen op de deelnemers die meedoen. Je hebt dus ook geen voorkennis of aanvangsniveau nodig om mee te kunnen doen met onze trainingen.

Heb ik nog wel een tekstschrijver nodig nu AI er is?

Als je de lat voor je teksten hoog legt: ja, dan heb je een vaardige tekstschrijver nodig. Taalmodellen zoals ChatGPT kunnen je zeker helpen met het schrijven van een tekst. En dat gaat ook nog eens erg snel en in grote hoeveelheden. Maar de taalmodellen brengen ook een hoop nadelen met zich mee. Ten eerste de kwaliteit van de tekst. AI is goed in het schrijven van algemene teksten, maar niet in teksten die gaan over specifieke situaties. Daarnaast mist AI essentiële kenmerken die belangrijk zijn voor een tekst op maat. Zoals inlevingsvermogen, authenticiteit en kennis over jullie organisatie. Daarnaast zijn er een hoop andere nadelen. AI heeft grote impact op het milieu, werkt vooroordelen in de hand en veel AI-tools waarborgen de privacy niet goed.

Is Loo van Eck dan volledig tégen de inzet van AI om te schrijven? Nee, zeker niet. Maar vaardige tekstschrijvers zijn essentieel voor goede teksten. Misschien wel meer dan ooit. Meer weten over AI? Bekijk onze training Slim schrijven met AI.

Waar vind ik alle informatie over mijn training?

Nadat je je hebt ingeschreven voor een training ontvang je een e-mail van ons. In die e-mail staat een link naar jouw persoonlijke pagina op onze cursistensite. Daar vind je alle informatie die je nodig hebt voor jouw training. Je vindt er informatie over de tijd, de locatie en de trainer van de training. En je ziet precies welke voorbereidingsacties je moet doen. Na de training kun je al het opleidingsmateriaal op jouw pagina vinden en jouw certificaat downloaden.

Moet ik zelf lunch meenemen naar een open training?

Nee. Als de training bij ons op kantoor is dan regelen wij een lunch. Heb je lunchwensen? Daar houden wij rekening mee. Je kunt dit aangeven bij de intakevragen.

Kan ik bij jullie kantoor parkeren als ik met de auto kom?

Ons kantoor is goed te bereiken. Maak je geen zorgen over het parkeren: er is voldoende ruimte om gratis te parkeren. We zitten in Ede, niet in de Randstad :-).

Bij wie kan ik terecht als ik vragen heb over de training?

Heb je vragen over een training of wil je advies? Dan kun je bellen naar (0318) 69 69 00. Of een e-mail sturen naar opentrainingen@lve.nl. Wij helpen je graag!

Kan ik mijn inschrijving voor een open training nog annuleren?

Je kunt dan tot 2 weken na de beslissing de training nog annuleren. Daarna kun je tot 4 weken voor de training nog afzeggen. Zonder kosten.
Zeg je later af? Dan betaal je:

 • 35% als je tussen 4 en 2 weken voor de training afzegt.
 • 65% als je tussen 2 weken en 1 week voor de training afzegt.
 • 100% als je minder dan 1 week van tevoren voor de training afzegt.

Wat voor soort teksten kan ik laten herschrijven?

Dat antwoord is eenvoudig: we kunnen elke tekst herschrijven. Van commerciële, overtuigende teksten, columns en blogs tot standaardbrieven, tenderteksten en juridische voorwaarden, brieven of rapporten. Je kunt ook bij ons terecht voor een vacaturetekst, websitetekst, een script of handleiding. Of misschien wil je een speech laten schrijven of hulp bij sociale mediaberichten. In dit boekje lees je meer over alle soorten teksten. Met heldere voorbeelden. Laat je inspireren!

Wat vinden andere mensen van de training die ik wil volgen?

Als je een training wilt volgen, is het fijn om te weten wat andere mensen van de training vonden. Je kunt dat heel gemakkelijk bekijken op de pagina van de training waarin je interesse hebt. In de blauwe balk staan ervaringen van mensen die de training eerder volgden.

Kan ik als individu ook iets laten herschrijven? (dus niet alleen als bedrijf)

Dat kan. Je hoeft geen bedrijf te hebben om je vraag bij ons neer te leggen. Aarzel niet, we denken graag met je mee!

Moet ik een laptop meenemen naar de training?

Bij de meeste trainingen hoeft dit niet. Volg je een training waarbij je wel een laptop mee moet nemen? Dan staat dit in de intakevragen die je voor de training van ons ontvangt. Heb je zelf geen laptop? Dan hebben wij een leenlaptop voor jou.

Ik moet een e-learning volgen voor de training. Waar kan ik die vinden?

Nadat je je hebt ingeschreven voor een training ontvang je een e-mail van ons. In die e-mail staat een link naar jouw persoonlijke pagina op onze cursistensite. Volg je een e-learning voordat je meedoet aan een training? Dan staat die daar voor je klaar.

Krijg ik een certificaat na de training?

Ja, je krijgt een certificaat. Nadat je je hebt ingeschreven voor een training ontvang je een e-mail van ons. In die e-mail staat een link naar jouw persoonlijke pagina op onze cursistensite. Op die pagina vind je na de training al het opleidingsmateriaal. Je kunt daar jouw certificaat downloaden nadat je de evaluatievragen hebt ingevuld.

Betaal ik btw over jullie trainingen, e-learnings en boeken?

Over onze trainingen en e-learnings betaal je geen btw. Over onze boeken betaal je 9% btw.

Wanneer ontvang ik de rekening van de training?

Je ontvangt de rekening een paar dagen na je inschrijving. Je ontvangt deze via de mail.

kleine foto werkende medewerkers LVE

Heb je nog geen passend antwoord gevonden?

Neem contact op met een van onze medewerkers.

Neem contact op pijltje

Ook interessant voor jou:

Afbeelding bij Vind de perfecte balans tussen te gedetailleerd en onvolledig. Volg onze training Instructies & Handleidingen maken.

Training Instructies en handleidingen schrijven

Lees meer pijltje
Beeld bij Een whiteboardanimatie laten maken

Een whiteboardanimatie laten maken

 

Lees meer pijltje
Afbeelding bij Klinkende Taal - heldere teksten met 1 druk op de knop

Klinkende Taal

Lees meer pijltje

Tips, blogs en artikelen:

Beeld bij: Handleidingen schrijven voor ongeduldige lezers

Handleidingen schrijven voor ongeduldige lezers

Pas je handleiding aan voor je doelgroep. Geen lijdende vorm. Een uniforme structuur. En zorg voor passende beelden.

Lees meer pijltje
Beeld bij: Helder rapporteren in 9 stappen

Helder rapporteren in 9 stappen

Hoe schrijf je duidelijke, aantrekkelijke en overtuigende rapporten? Met deze 9 tips lukt het je om helder te rapporteren!

Lees meer pijltje
Beeld bij infographic doelgroep

Maak in 9 stappen duidelijke en leuke infographics

Wanneer is een infographic een goed idee? En hoe maak je een leuke visual die ook duidelijk is? Lees het in deze blog, met veel voorbeelden.

Lees meer pijltje

Contact

Vragen of advies?
Heb je vragen? Of wil je meer advies? Bel of mail gerust.
Je bereikt ons via 0318 69 69 00 of loo@lve.nl. Wij helpen je graag verder.

Contactformulier
Wil je dat wij contact met je opnemen? Laat dan je gegevens hieronder achter.

  Ja, ik ga akkoord met hetprivacybeleid

  Wat onze klanten ervaren

  Close

  Leuke praktische korte training. Heel veel oefenen met eigen teksten waardoor je meteen ziet wat er anders kan. Ook gaf Anne veel praktijkvoorbeelden en korte ervaringsoefeningen die echt helpen om meer in de schoenen van de lezer te gaan staan. Omdat de training maar één dag is gaat wel alles vliegensvlug, dus verwacht niet teveel verdieping.

  Love 8

  RINO Groep

  22 maart 2022

  De training geeft een gedegen leidraad voor het schrijven van instructies en handleidingen. Goed gereedschap om jouw doelgroep met succes te bereiken met jouw boodschap.

  Love 9

  Van Riet MHS B.V.

  21 maart 2022

  leuke interactieve training die je helpt een gestructureerde en heldere handleiding te schrijven

  Love 8

  Medimo

  7 maart 2022

  Was leerzaam en ook confronterend. Hierdoor wel beter inzichten gekregen in het maken van duidelijke instructies.

  Love 8

  Medimo

  28 februari 2022

  Een kundige vrouw die in staat is om de gang erin te houden en zo de tijdsplannig perfect aan te houden.

  Love 8

  Hes International

  20 oktober 2021

  Leerzaam, ik weet nu dat ik op de goede weg ben met het schrijven van instructies

  Love 7

  Hes International

  20 oktober 2021

  In de training gaat de trainer zeer specifiek in op de ingezonden stukken van de trainees. Daarom is het zo belangrijk om deze in te zenden. Je leert er individueel zo veel van en het zou zonde zijn om dat dus niet te doen. Dit is wat de kracht was van deze training. Meer later...

  Love 9

  Gemeente Doesburg

  19 oktober 2021

  De eerste fase was niet goed, maar dat is algemeen bij digitale lessen, de tweede was duidelijk beter, omdat men nu fysiek aanwezig was en kwamen de verschillende inzichten duidelijk naar voren

  Love 6

  Bus Industrial Tools

  17 september 2021

  Het was een goede training om handvatten aan te reiken voor het schrijven van instructies en/of handleiding voor cursisten die weinig tot geen ervaring hebben hiermee. Tijdens mijn studies heb ik soort gelijke semesters gehad omtrent deze vorm van schrijven waardoor veel onderwerpen terugkerende onderwerpen waren maar dat is persoonlijk.

  Love 8

  Bus Industrial Tools

  15 september 2021

  Ik kreeg praktische tips om helder te schrijven. Er was veel ruimte om te oefenen op een leuke manier. Ik werd er heel blij van!

  Love 9

  HLTsamen

  19 juli 2021