Beeld bij: Metro: Dichtstress in December
12 november 2021: Femke Hainja

Metro: Dichtstress in december?

December is de ‘dichtmaand’ bij uitstek. Maar hoe kijken Nederlanders aan tegen al dat dichten en rijmen? Hebben ze last van dichtstress? Wij onderzochten het! Metro schreef er een artikel over mét tips uit ons boekje ‘Iedereen kan dichten’.

Helaas kan al dat rijmen en dichten niet iedereen bekoren.

Veel mensen zien er tegenop, stellen het uit of schieten zelfs in de dichtstress. Dit terwijl een gedicht de perfecte manier is om op een creatieve wijze uiting te geven aan wat je voor iemand voelt of van iemand vindt. Tenminste dat vinden wij bij Loo van Eck. Om erachter te komen hoe de gemiddelde Nederlander tegen al dat dichtwerk in december aankijkt, lieten we onderzoek uitvoeren onder 1.084 volwassen Nederlanders. De resultaten vind je hieronder.

Visual Onderzoek Dichtstress 1 

Van alle Nederlanders hebben Utrechters en Overijsselaars de meeste moeite met dichten. Meer dan 4 van de 10 inwoners van die provincies vindt het lastig om een goed gedicht te schrijven voor de feestdagen. Zeeuwen en Flevolanders kost dit daarentegen veel minder moeite. Benieuwd hoe dat zit in jouw provincie? Je ziet het in de afbeelding.

 

Visual Onderzoek Dichtstress 2 

Begin jij al in de zomer sinterklaasgedichten te schrijven of ben jij juist groot voorstander van rijmloze feestdagen? Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van alle Nederlanders Sinterklaas en Kerstmis het liefst zonder gedichten viert. Opvallend genoeg zijn vooral mannen onder de 30 jaar hier een voorstander van. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de afbeelding.

Visual Onderzoek Dichtstress 3 

Te laat beginnen, geen duidelijk thema en het brainstormen overgeslagen; zonder de juiste voorbereiding krijg je geen sterk gedicht. Zeker wanneer je het lastig vindt om goed te rijmen, kan het schrijven van een sinterklaasgedicht stressvol zijn. Met maar liefst 34% ervaren Utrechters en Brabanders de meeste dichtstress, terwijl Zeeuwen er opvallend weinig last van hebben. Benieuwd hoe dat in jouw provincie zit? Je ziet het in de afbeelding.

Visual Onderzoek Dichtstress 4 

Een gedicht is leuk wanneer je voelt dat de schrijver zijn best heeft gedaan voor jou. Toch heeft maar liefst 21% van alle Nederlanders weleens familie of vrienden gevraagd om hun gedicht te schrijven. Mannen besteden sinterklaas- en kerstgedichten het vaakst uit. Benieuwd of mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën hun gedicht weleens door een ander hebben laten schrijven? Je ziet het in de afbeelding.

Visual Onderzoek Dichtstress 5 

De feestdagen zonder gedichten: een utopie of een nachtmerrie? Maar liefst 1 op de 3 Nederlanders vindt rijmen en dichten een onmisbaar onderdeel van de feestdagen. Opvallend genoeg zijn Groningers en Gelderlanders de grootste liefhebbers van kerst- en sinterklaasgedichten. Benieuwd naar hoe het met de dichtliefde in jouw provincie staat? Je ziet het in de afbeelding.

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.

  Ja, ik ga akkoord met hetprivacybeleid

  Gerelateerde blogs

  Opinieonderzoek schriftelijke communicatie

  Opinieonderzoek schriftelijke communicatie: fouten kosten tijd en geld

  Lees meer pijltje
  Foto bij opinieonderzoek schriftelijke communicatie

  AllesoverHR en SYNC: opinieonderzoek schriftelijke communicatie

  Lees meer pijltje
  Beeld bij: Wat vinden werknemers van de communicatie van hun organisatie

  Wat vinden werknemers van de communicatie van hun organisatie?

  Lees meer pijltje

  Meer informatie?

  Stel je vraag aan Gonda. Zij helpt je graag verder.

  Foto van Gonda ter Maaten (meer informatie)
  Gonda ter Maaten

  Meer boekjes met tips

  Kaft Als ik me goed vergis

  Boekje: Als ik me goed vergis

  Een boekje met ruim 30 tips over de Nederlandse spelling en grammatica. Veelvoorkomende fouten, twijfelgevallen, hoofdbrekers en trucs.

  Lees meer pijltje
  Kaft Klantgericht chatten

  Boekje: Klantgerichte chatgesprekken

  Hoe zorg je ervoor dat je klanten tevreden zijn na een chatgesprek? Naar die vraag deden we samen met de Universiteit Utrecht onderzoek.

  Lees meer pijltje
  Kaft hoe schrijf je een boeiend artikel

  Boekje: Hoe schrijf je een boeiend artikel?

  Waar moet ik beginnen? Hoe bouw ik een artikel op? Wat is een leuke titel? Allemaal vragen die we in dit boekje behandelen.

  Lees meer pijltje

  Recente blogs

  Beeld bij: Wat doet een copywriter

  Wat doet een copywriter?

  'Op een feestje noemde ik mezelf copywriter. Maar eenmaal thuis begon het te knagen. Kon ik mezelf zomaar zo noemen?'

  Lees meer pijltje
  Beeld bij: Spreken zonder woorden. De kracht van non-verbale communicatie

  Spreken zonder woorden: de kracht van non-verbale communicatie

  Non-verbale communicatie is alle communicatie die niet via woorden verloopt. Denk aan lichaamstaal, maar ook aan de toon waarop je iets zegt.

  Lees meer pijltje
  Beeld bij: Je brief of e-mail afsluiten

  Je e-mail of brief afsluiten? Gebruik deze tips en voorbeelden

  Het afsluiten van je e-mail of brief. Hoe doe je dat? Vermijd clichézinnen en 'houd de deur open voor je lezer'.

  Lees meer pijltje