Beeld bij: Contentmarketing: niet zoveel mogelijk, maar zo gericht mogelijk
12 juni 2020: Jacques Thoman

Contentmarketing: niet zoveel mogelijk, maar zo gericht mogelijk

Contentmarketing is krachtig. Maar alleen als je de juiste content, op het juiste moment, op de juiste plaats weet te krijgen. Lees hoe!

Contentmarketing is hip. En terecht, want klanten zitten te wachten op een leverancier die relevante content geeft die hen helpt bij het oplossen van een probleem. Daarna vinden ze vanzelf de weg naar de leverancier om het bijbehorende product te kopen.

De zin van contentmarketing

Uit ons onderzoek ‘Hoe commercieel fit is uw marketing- en salesforce?’ blijkt dat steeds meer bedrijven de zin van contentmarketing inzien. Maar er steken ook een paar problemen de kop op bij de bedrijven die contentmarketing inzetten.

1. Meer dan 50% weet niet voor wie de content relevant is.
2. Slechts 32% weet waar en wanneer prospects en klanten met de content in aanraking komt.
3. Ruim 40% heeft geen idee wat de contentmarketing oplevert.

Met andere woorden: we geloven steeds meer in de kracht van contentmarketing, maar dat is eerder op basis van intuïtie dan dat het goed is onderbouwd.

Contentmarketing vraagt om content mapping

Wat is de oplossing voor dit probleem? Weer een andere mooie, Engelse term: content mapping. In goed Nederlands gezegd: je zorgt dat je de content die je maakt op een slimme manier verspreidt en volgt. Een marketingmanager moet eigenlijk geen tekst, whitepaper, infographic, blog of tutorial laten maken zonder dat er een gedegen plan onder ligt. En dat is niet zo moeilijk. Kwestie van gezond verstand gebruiken. Hoe werkt het?

9 belangrijke stappen die iedere contentmarketeer moet kennen

1. Je neemt een onderwerp waar je je prospects of klanten meer over wilt laten weten

Dit kan een product of een dienst zijn. Maar het kan ook een onderwerp zijn waarop je wilt laten zien dat je expert bent. Bijvoorbeeld over content mapping 😉

2. Je brengt de verschillende doelgroepen in kaart

Dit kun je zo fijnmazig doen als je wilt. Zelfs op leeftijd, geslacht, interessegebied, et cetera. Hoe fijnmaziger je de doelgroepsegmentatie maakt, hoe meer werk het is. Veel bedrijven hebben daar niet de tijd en de capaciteit voor. Bovendien beschikken de meeste bedrijven niet over de relevante data. Je kunt daarom ook beginnen met een grovere indeling. Bijvoorbeeld door een verdeling te maken tussen klanten en prospects. Of tussen verschillende functiegroepen. Zorg er wel voor dat je serieus werk maakt van deze doelgroepsegmentatie.

3. Je kijkt waar klanten of prospects zich oriënteren en kiest het kanaal

Dit is een lastige, want dit vraagt om onderzoek. Vaak weten bedrijven niet goed waar klanten of prospects zich oriënteren. Gelukkig heb je veel mogelijkheden om je content te plaatsen. Denk aan speciale sites die zich op doelgroepen richten. Ook kun je natuurlijk altijd gebruikmaken van eigen middelen zoals direct mail, websites, congressen, klantdagen, et cetera. Ieder platform is goed, zolang het de doelgroep maar bereikt.

4. Je bepaalt het doel van je content

Hierbij doel ik op 3 doelen: informeren, overtuigen of amuseren. Ik noem hier bewust niet ‘verkopen’, omdat bij contentmarketing de verkoop automatisch moet volgen uit het verspreiden van inhoudelijk relevante content. De keuze van het doel is zeer belangrijk. Het bepaalt namelijk sterk hoe de content eruit komt te zien. Kies ook altijd maar 1 doel. Hierdoor wordt de content namelijk beter.

5. Je kiest een motief

Je weet nu wie je via welk kanaal met welk doel wilt bereiken. Nu ga je nadenken over het motief. Daarmee bedoel ik dat je je verplaatst in de ontvanger en bedenkt waarom deze geïnteresseerd kan zijn in jouw content. Hierbij scherp je het onderwerp aan.

Een voorbeeld:
Stel dat je content wilt maken over een nieuwe auto en jouw publiek bestaat uit mannen van middelbare leeftijd, dan is het motief misschien status. Jouw content gaat dan uit van de status die de nieuwe auto oplevert. Misschien resulteert dit in een blog van een stoere man die iets over de auto vertelt. Of in een cool filmpje waarin de auto door de bergen rijdt.

Maak je content voor dezelfde auto maar nu voor moeders met kleine kinderen, dan is misschien praktisch nut een beter motief. De content kan dan bijvoorbeeld een animatie zijn over hoe je 3 vrolijke kinderen in een auto vervoert na een dagje zwemmen.

6. Je bepaalt het medium

Hiervoor gaf ik al verschillende media als voorbeeld. Als je het motief hebt bepaald, kies je welk medium je geschikt vindt. Denk hierbij aan webteksten, mailings, films, animaties, infographics, tutorials, et cetera. De mogelijkheden zijn eindeloos. Vaak leidt de combinatie van de keuze van een motief en een kanaal al automatisch tot een bepaald medium.

7. Je bedenkt een (op)volgmethode

Belangrijk om het effect te meten. Zet je een whitepaper online, registreer je wie hem downloadt en bel je die persoon vervolgens na? Of kies je voor een mailing en kijk je aan de achterkant wie de mailing opent? De technische methoden om (online) content te volgen zijn groot.

8. Je maakt de content

Laat je content maken door een expert. Schrijven is een vak. Net als het maken van video’s of animaties. Natuurlijk helpen wij daar graag bij!

9. Je verspreidt de content

De laatste stap. Succes is nu verzekerd …

Leren hoe je zelf goede content maakt voor de website?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.

    Ja, ik ga akkoord met hetprivacybeleid

    Gerelateerde blogs

    Beeld bij: Hoe schrijf je een klantgerichte brief? Denk na!

    Waarom heldere taal de komende jaren steeds belangrijker wordt

    Lees meer

    Opinieonderzoek schriftelijke communicatie: fouten kosten tijd en geld

    Lees meer

    AllesoverHR en SYNC: opinieonderzoek schriftelijke communicatie

    Lees meer

    Meer informatie?

    Stel je vraag aan Gonda. Zij helpt je graag verder.

    Foto van Gonda ter Maaten (meer informatie)
    Gonda ter Maaten

    Meer blogs over content creëren

    Beeld bij: Content maken op een strategische manier

    Content creëren op een strategische manier

    Stop met het maken van content met als enige doel je media te vullen. Lees hoe je content creëert om je strategische doelen te bereiken.

    Lees meer
    Beeld bij: Zo krijg je goede content op de juiste plaats

    Zo krijg je goede content op de juiste plaats

    Wat, waar, wanneer? Lees hoe je dankzij content mapping in 10 stappen goede content op de juiste plaats krijgt.

    Lees meer

    Vernieuwende content voor je website maken? Zó doe je dat

    Webcontent is meer dan tekst alleen. In dit artikel lees je 4 tips over hoe je je website fris en oorspronkelijk houdt.

    Lees meer

    Recente blogs

    Loo van Eck en Babbage Company bundelen de krachten

    Loo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]

    Lees meer

    Hans van Eck stopt bij Loo van Eck

    Na 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]

    Lees meer
    Beeld bij: Is het beide of beiden?

    Is het beide of beiden?

    Is het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.

    Lees meer