Webcontent is meer dan tekst alleen. In dit artikel lees je 4 tips over hoe je je website fris en oorspronkelijk houdt.
Veel websites worden overspoeld door lappen tekst, tekst en nog eens tekst. Met hier en daar een afbeelding om de boel wat op te leuken. Maar is dat wel waar de bezoeker van een website op zit te wachten?
Die vraag is niet zomaar te beantwoorden. Want niet iedere bezoeker is hetzelfde. Verschillende bezoekers hebben verschillende voorkeuren voor de manier waarop zij informatie tot zich nemen. Zo lezen sommige mensen het liefst een tekst, terwijl anderen het fijner vinden om een video te bekijken of naar een podcast te luisteren. Bovendien begrijpen sommige mensen beelden of audiofragmenten beter dan teksten.
Daarom is het leuk én effectief om informatie op verschillende manieren op je website te presenteren. Lees 4 manieren anders dan tekst om je webcontent in een nieuw jasje te steken.
Lezers willen zo snel mogelijk informatie tot zich nemen. Het lezen van een tekst kan een aantal minuten duren, terwijl een diagram – als je dit goed vormgeeft – binnen een paar seconden af te lezen is.
Maar hoe gebruik je een diagram op je website? Je kunt bijvoorbeeld een cirkeldiagram inzetten om te laten zien hoe de gemiddelde dag van een werknemer eruitziet. Dit zie je op het diagram hieronder. Ook kun je bijvoorbeeld een lijndiagram gebruiken om veranderingen door de tijd heen weer te geven, zoals het aantal COVID-besmettingen in Nederland. Normaal gesproken zou je over dit soort onderwerpen al snel een hele alinea tekst schrijven, maar een diagram werkt een stuk efficiënter.
Met een stappenplan bied je de lezer structuur. Hij weet vooraf wat hij kan verwachten en kan de tekst hierdoor sneller en gemakkelijker lezen. Bovendien kan hij gerichter zoeken naar de informatie waar hij interesse in heeft. Daarnaast wordt je tekst behapbaar voor de lezer, doordat deze opgedeeld is in stukjes.
Een stappenplan kun je bijvoorbeeld gebruiken om de sollicitatieprocedure van jouw bedrijf weer te geven. Probeer hier dan ook visuele elementen in te verwerken, zoals symbolen die passen bij de stappen die je beschrijft. Kijk bijvoorbeeld eens naar de symbolen bij de tips in dit artikel!
Zoals ik al eerder benoemde, is niet elke lezer hetzelfde. Zo zijn er veel mensen die liever video’s en animaties bekijken dan dat ze teksten lezen. Het is slim om op deze behoefte in te spelen.
Daarnaast helpen video’s en animaties ook om informatie begrijpelijker te maken. Bijvoorbeeld omdat je dingen kunt laten zien die je niet meer in woorden hoeft uit te leggen. Welke informatie verwerk je dan in een video of animatie? Dat kan heel erg variëren. Van een ‘wie zijn wij’-filmpje op de website tot de uitleg van een complexe dienst die jouw bedrijft aanbiedt.
Wil je echt vernieuwende content maken? Speel dan in op de opkomst van nieuwe media, zoals podcasts. Ga bijvoorbeeld in gesprek met een professional uit jouw vakgebied. Of vraag klanten naar hun ervaringen met jouw bedrijf.
Door het gebruik van een podcast hoef je niet per se zelf actief te vertellen hoe goed jouw bedrijf het doet, maar laat je dit aan de ander over. Dit maakt je boodschap ook gelijk een stuk geloofwaardiger! Een ander voordeel van podcasts is dat je doelgroep ze overal kan beluisteren: tijdens een wandeling door de natuur of onder het genot van een kop koffie in de tuin.
Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.
Stop met het maken van content met als enige doel je media te vullen. Lees hoe je content creëert om je strategische doelen te bereiken.
Lees meerCreëer een contentmap. Besteed social media uit. Kies bewust voor een communicatiemiddel. Houd rekening met de tijd die je klant heeft.
Lees meerBurgemeester Jan Luteijn maakt ingewikkelde onderwerpen 'tastbaar' voor inwoners en ondernemers met vlogs.
Lees meerLoo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]
Lees meerNa 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]
Lees meerIs het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.
Lees meer