Beeld bij: Hoe schrijf je een boeiend jaarverslag?
01 september 2019: Maarten van der Lugt

Hoe schrijf je een boeiend jaarverslag?

Veel jaarverslagen zijn slaapverwekkend. Hoe zorg je ervoor dat je een jaarverslag schrijft dat wél boeiend is? 4 tips!

“De organisatie heeft tussen 1 januari en 31 december 2019 een resultaat …” Wat? Oh, sorry ik was in slaap gevallen. Dat zie ik vaak: een jaarverslag zo droog als een eetlepel kaneel. Zonde! Het jaarverslag is een kans om jezelf te laten zien. Om je visitekaartje af te geven. En daar help ik je graag bij. Daarom hier 4 tips voor een boeiend jaarverslag.

Tip 1. Een boeiend jaarverslag vertelt het verhaal achter de cijfers

Ik zou bijna zeggen: schrijf een jaarverslag om te janken. Letterlijk. Geloof het of niet, maar vorige week raakte ik oprecht geëmotioneerd door een jaarverslag. De schrijver had begrepen dat achter elk cijfer een verhaal schuilgaat. Deze uitvaartverzekeraar somde geen droge cijfers op, maar deelde het – voor mij als vader – hartverscheurende verhaal van de uitvaart van een stilgeboren kindje. Daarmee vertelde de uitvaartverzekeraar mij: als jij door een diep dal gaat, staan wij voor je klaar. Welk verhaal gaat er schuil achter jullie cijfers?

Tip 2. Denk na over hoe je je jaarverslag vertelt

Niet alleen wat je vertelt, maar ook hoe je vertelt, maakt een wereld van verschil. Het geschreven woord geeft je zoveel meer mogelijkheden dan alleen de opsomming van feiten. Laat een directeur de resultaten vertellen in een interview. Schrijf een kort verhaal over een fictieve held (je klant). Of laat je innerlijke poëet de vrije loop. Rozen verwelken, schepen vergaan, een jaarverslag blijft altijd bestaan.

Tip 3. Maak je jaarverslag levendig met visuals

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Maar het hoeft natuurlijk niet bij taalspel te blijven. Een prachtige manier om te laten zien wie je bent, is je jaarverslag opfleuren met prachtige visuals. En kies dan niet alleen voor staafdiagrammen en taartpunten, maar maak er iets van dat echt bij jullie past. Bijvoorbeeld een woningcorporatie die flatgebouwen maakte van de staven in een staafdiagram.

Tip 4: Vertaal je jaarverslag naar een film of animatie

Je kunt natuurlijk nog een stap verder gaan en geschreven tekst helemaal loslaten: maak er een video of animatie van! Dat verhaal dat achter jullie cijfers schuilgaat? Laat het vertellen door de betrokkenen zelf. Dat korte verhaal dat je schreef? Laat het tot leven komen in een animatie. Die verzen die je dichtte? Laat ze voordragen door een directeur, omlijst met gepaste muziek en sfeerbeelden. Laat je fantasie de vrije loop. Want een jaarverslag is zoveel meer dan een verplicht nummertje.

Hulp nodig bij het schrijven van een boeiend jaarverslag?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.

  Ja, ik ga akkoord met hetprivacybeleid

  Gerelateerde blogs

  Beeld bij: Hoe schrijf je een klantgerichte brief? Denk na!

  Waarom heldere taal de komende jaren steeds belangrijker wordt

  Lees meer

  Opinieonderzoek schriftelijke communicatie: fouten kosten tijd en geld

  Lees meer

  AllesoverHR en SYNC: opinieonderzoek schriftelijke communicatie

  Lees meer

  Meer informatie?

  Stel je vraag aan Jolie. Zij helpt je graag verder.

  Foto van Jolie Verweij (meer informatie)
  Jolie Verweij

  Meer lezen over rapporteren?

  5 tips om doelgerichte rapporten te schrijven

  5 tips om doelgerichte rapporten te schrijven

  Een doelgericht rapport is in 30 seconden te lezen. Gebruik onze 5 tips om zulke rapporten te schrijven. Je lezers zullen je dankbaar zijn.

  Lees meer
  Beeld bij: Helder en overtuigend adviseren in 30 seconden

  Adviesrapport schrijven: helder en overtuigend adviseren in 30 seconden

  Het kan echt: een adviesrapport waarmee je de lezer in 30 seconden overtuigt. Lees hoe je zo'n advies schrijft.

  Lees meer
  Beeld bij: Helder rapporteren in 9 stappen

  Helder rapporteren in 9 stappen

  Hoe schrijf je duidelijke, aantrekkelijke en overtuigende rapporten? Met deze 9 tips lukt het je om helder te rapporteren!

  Lees meer

  Recente blogs

  Loo van Eck en Babbage Company bundelen de krachten

  Loo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]

  Lees meer

  Hans van Eck stopt bij Loo van Eck

  Na 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]

  Lees meer
  Beeld bij: Is het beide of beiden?

  Is het beide of beiden?

  Is het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.

  Lees meer