Pensioencommunicatie is belangrijk. Maar vaak ook saai en ingewikkeld. Waarom zijn pensioenorganisaties niet iets creatiever in hun communicatie?
Brieven over mijn pensioenopbouw. Ik weet dat er belangrijke informatie voor mij in staat. Wat ik ook zeker weet, is dat ik het saai vind om ze te lezen. En daar komt bij dat ik de inhoud maar ingewikkeld vind en moeilijk begrijp. Omdat ik al zo’n 20 jaar werk, krijg ik van verschillende pensioenfondsen en pensioenverzekeraars brieven en overzichten. Gevolg van dit alles? Ik open de enveloppen, maar de brieven lees ik niet. Ze belanden netjes op de stapel ‘alles over mijn pensioen, waar ik me nog eens toe moet zetten om te lezen en te begrijpen’. Ook heb ik me er nog niet toe gezet om online in te loggen. Omdat ik daar waarschijnlijk nóg meer van die ingewikkelde, saaie (en superbelangrijke) informatie vind.
Terwijl ze wel graag na hun 67e goed willen leven. Waarom is dat toch zo? En waarom blijft dat zo? Sommige pensioenfondsen of pensioenverzekeraars doen hun best. Ze weten dat veel mensen hun brieven niet lezen en niet begrijpen. Zo blijkt dat ook uit de tv-commercial van een grote pensioenverzekeraar. ‘Natúúrlijk ga ik vanavond niet even lekker in mijn pensioenoverzicht duiken’. Pensioenorganisaties bieden hulp en uitleg. Omdat het nu eenmaal een ingewikkeld onderwerp is. Maar toch is het een extra handeling voor ons om aanvullende uitleg te vragen.
Via een infographic, animatie of filmpje bijvoorbeeld? Die lenen zich perfect om een ingewikkeld, abstract onderwerp te vertalen naar een concreet verhaal. In beeld, korte tekstjes en/of een heldere voice-over. Bovendien: die middelen vragen minder tijd! Mijn pensioenverzekeraar zou mij in ieder geval beter bereiken. En misschien meer bewustwording creëeren rondom het belang van mijn pensioen.
Want met een infographic, animatie of filmpje kan een pensioenorganisatie een abstract thema als ‘pensioen’:
1. visueler maken, zodat het herkenbaar wordt;
2. concreter maken, zodat het begrijpelijk en belangrijk wordt;
3. effectiever behandelbaar maken, zodat de informatie de ontvanger bereikt.
Veel pensioenorganisaties weten al dat heldere taal belangrijk is. Maar voor bewustwording is denk ik meer nodig dan heldere en begrijpelijke woorden en zinnen. De vorm. Het middel. De invalshoek. De benadering. Allemaal minstens zo belangrijk. Ik zou zeggen: kies eens voor een aantrekkelijk communicatiemiddel. Met een verrassende invalshoek. Een boeiende vorm. En een benadering met lef! In plaats van tijd te verspillen aan de zoveelste informatieve pensioenbrief plús hulplijn.
Voordat het zo ver is, woon ik deze week op kantoor een informatieve presentatie bij over mijn eigen pensioen. En doe ik de avond ervoor nog 1 poging om de stapel ‘alles over mijn pensioen’ door te nemen. En wat gerichte vragen op papier te zetten …
Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.
Wanneer is een infographic een goed idee? En hoe maak je een leuke visual die ook duidelijk is? Lees het in deze blog, met veel voorbeelden.
Lees meerWil je communiceren in of met beelden? 3 tips om je daarbij te helpen. Ook als je een hekel hebt aan tekenen.
Lees meerEen whiteboardanimatie is een video waarin je ziet hoe met een stift iets wordt getekend. Ze zijn hip, leuk en informatief.
Lees meerLoo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]
Lees meerNa 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]
Lees meerIs het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.
Lees meer