-tips-voor-een-professionele-presentatie kleiner formaat
09 januari 2019: Loo van Eck

3 tips voor het geven van een professionele presentatie

Presenteren vind ik doodeng. Dus deed ik een training Professioneel presenteren. Dit zijn de 3 belangrijkste tips die ik leerde voor een goede professionele presentatie.

“Niet omdat het moet, maar omdat het kan”
Ooit werd je haast doodgegooid met deze slagzin van Tele2, maar het telecombedrijf heeft mij (weliswaar onbedoeld) wel een nieuw motto gegeven voor als ik weer een presentatie moet geven. In dit blog ga ik uitleggen hoe dat is gekomen.

Stressen voor een presentatie

Presenteren vind ik doodeng. Daarin ben ik vast niet de enige. Maar helaas, het is bijna wekelijkse kost voor mij. En ik weet inmiddels ook wel hoe het moet, maar toch sta ik iedere keer weer te stressen. Ook tijdens de presentatie. Praat ik niet te snel? Denk ik wel aan mijn handgebaren? Oh ja, mensen aankijken …

3 tips voor een goede professionele presentatie

Dus deed ik laatst mee aan de open training Professioneel presenteren bij Loo van Eck. Na een intensieve dag van luisteren, meedenken en presenteren heb ik 3 belangrijke inzichten gekregen.

1. Vertel je verhaal, de rest komt wel

Ik was altijd zo veel bezig met mijn houding, handgebaren en intonatie tijdens het presenteren, dat ik het verhaal nog wel eens kwijtraakte. Terwijl dat gestress eigenlijk helemaal niet nodig is. Een van de oefeningen die ik moest doen was een korte anekdote vertellen over een ervaring die ik anderen aan zou raden. Hier gebeurde iets grappigs. Ik was zo bezig met het vertellen van mijn verhaaltje, dat ik helemaal niet bezig was met handgebaren of met het aankijken van het publiek. En toch deed ik dat wel allemaal. Doordat ik een verhaal aan het vertellen was, in plaats van dat ik een presentatie gaf, ging ik er zelf in op. En zo gingen anderen erin mee, hoorde ik achteraf.

2. PowerPoint is helemaal niet noodzakelijk voor een effectieve presentatie

“Waarom doe je die presentatie niet zonder PowerPoint?” Toen de trainer dat zei, raakte ik in paniek. Hoezo zonder PowerPoint? Ik gebruik er altijd een. Wat als ik de draad van mijn verhaal kwijtraak of het publiek zijn aandacht verliest? En toch wilde ik het een keertje proberen. Kijken of ik het kon. Maar ik had wel snel wat steekwoorden op een blaadje geschreven. Tot mijn eigen verbazing heb ik daar geen enkele keer op gekeken. Ik kon me niet meer verschuilen achter de slides, maar daar werd de presentatie wel aandachtiger en interactiever van. Voortaan ga ik goed nadenken of ik wel een PowerPoint nodig heb om mijn boodschap goed over te brengen.

3. Weet wat je met de presentatie wil bereiken

Dit klinkt heel logisch, maar toch ging het hier bij mij nog wel eens mis. Om een presentatie te laten slagen, is het belangrijk dat ik weet wat de hoofdboodschap is die ik wil overbrengen aan het publiek. Wat moeten mijn luisteraars onthouden? En wat moeten ze met deze boodschap doen? Bij de training moesten we de hoofdboodschap van de presentatie uitschrijven op papier, met daarbij de sub-boodschappen. Dit was een heel fijne manier om duidelijk te krijgen wat je precies moet vertellen zodat je niet op allerlei zijpaadjes belandt.

Deze video komt van een externe bron. Zoals YouTube of Vimeo. Wil je deze video bekijken? Pas dan je cookie-instellingen aan. statistics, marketing

Mijn nieuw motto voor professionele presentaties

En zo is de slagzin van Tele2 mijn eigen motto geworden. De volgende keer dat ik weer een presentatie moet geven, zal dit mantra zich herhalen in mijn hoofd: “Ik doe deze presentatie niet omdat het moet, maar omdat ík het kan.”

Meer weten over hoe je een boeiende presentatie geeft?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en beste schrijf- en spreektechnieken.

  Ja, ik ga akkoord met hetprivacybeleid

  Gerelateerde blogs

  Beeld bij: Wat vinden werknemers van de communicatie van hun organisatie

  Wat vinden werknemers van de communicatie van hun organisatie?

  Lees meer
  Beeld bij: Onze vergaderingen zijn een feestje

  Onze vergaderingen zijn een feestje!

  Lees meer
  Beeld bij: Kan die ene praatgrage collega alsjeblieft zijn mond houden

  “Kan die ene praatgrage collega álsjeblieft zijn mond houden?”

  Lees meer

  Meer informatie?

  Stel je vraag aan Gonda. Zij helpt je graag verder.

  Foto van Gonda ter Maaten (meer informatie)
  Gonda ter Maaten

  Meer blogs over presenteren

  Beeld bij: Zo gebruik je hulpmiddelen tijdens een presentatie

  Zo gebruik je hulpmiddelen tijdens een presentatie

  10 tips over hoe je audiovisuele hulpmiddelen inzet tijdens een presentatie!

  Lees meer
  Beeld bij: 3 tips voor een boeiend einde van je presentatie

  3 tips voor een boeiend einde van je presentatie

  Besef dat het slot van je presentatie het langste blijft hangen bij je publiek. Daarom 3 tips voor een boeiend einde van je presentatie.

  Lees meer
  Beeld bij: 3 tips die je kunt afkijken van een geweldige presentator

  3 tips voor storytelling die je kunt afkijken van een geweldige presentator!

  Wil je weten hoe je een verhaal vertelt. Deze 3 storytellingtips kun je afkijken van een geweldige presentator!

  Lees meer

  Recente blogs

  Loo van Eck en Babbage Company bundelen de krachten

  Loo van Eck en Babbage Company slaan de handen ineen en zijn vanaf 1 september 2023 als groep een nieuwe fase ingegaan. Samen gaan we bouwen aan het grootste communicatiebedrijf van Nederland. Ons bedrijf blijft, net als Babbage Company, wel gewoon zelfstandig opereren onder de eigen naam. De komende periode onderzoeken we op welke gebieden […]

  Lees meer

  Hans van Eck stopt bij Loo van Eck

  Na 40 jaar is oprichter Hans van Eck op 1 september 2023 bij ons bedrijf gestopt. Hij startte ons bedrijf samen met Gijs van ’t Loo in 1983. Zij waren ervan overtuigd dat bedrijven konden profiteren van wat ze hadden geleerd tijdens hun studie Taalbeheersing. Hun intuïtie bleek juist. Zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties bleken […]

  Lees meer
  Beeld bij: Is het beide of beiden?

  Is het beide of beiden?

  Is het beide of beiden? Alle of allen, sommige of sommigen en andere of anderen? Je leest de regels in dit artikel.

  Lees meer